|
EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/1586
|
Title: | University Students’ Beliefs, Awareness and Attitudes regarding the Target Culture Learning in an EFL Context |
Authors: | Gutsul, Müge Çiçek |
Keywords: | English Language Teaching English Foreign Language - Study and Teaching Target Culture Learning, Beliefs, Cultural Awareness, Attitudes |
Issue Date: | Feb-2012 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Gutsul, Müge Çiçek. (2012). University Students’ Beliefs, Awareness and Attitudes regarding the Target Culture Learning in an EFL Context. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of English Language Teaching (ELT), Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | ABSTRACT: The present study aimed at finding out the university students’ general approach to the target culture learning in an English as a Foreign Language (EFL) context by investigating the three sub-categories of beliefs, awareness and attitudes. The purpose of this study is to discover what students think about the target culture learning, how much they are aware of the target culture, and what their attitudes are towards the target culture learning. For this purpose, a number of related factors have been investigated. Also, this study is based on the theory that accepts that there is a close relationship between culture and language.
This study was designed as both qualitative and quantitative study which involves a 5 point Likert-scale questionnaire and a six-item semi-structured interview. A total of 731 students of Eastern Mediterranean University (EMU) from 20 different departments participated in this research study. Only Turkish, Turkish Cypriot and Iranian students were included in the study because they constitute the biggest student population at EMU. The participants were selected randomly from the Preparatory class, 1st year, 2nd year, 3rd year, 4th year, Master’s and PhD degrees.
The results of the study revealed that university students who have the strongest beliefs, the highest level of awareness and the most positive attitudes regarding the target culture learning are female students. As far as the nationality is concerned, Turkish Cypriot students showed greater awareness of the target culture learning than Turkish students but not Iranian students. In terms of age, the greatest awareness is associated with the students at the ages between 23 and 28. In addition, considering the findings, it is understood that the ones who have stayed in an English-speaking country more than a year and the ones who have a high level of International English Language Testing System (IELTS) score are more positive towards the target culture learning. In terms of educational field, it can be said that the students who study in the Department of English Language Teaching (ELT) of the Education Faculty have the strongest beliefs, are more aware and have the most positive attitudes regarding the target culture learning. In terms of year of attendance, graduate degree students (MA and PhD) seem to display greater awareness and more positive attitudes compared to the English Preparatory School students. There is a similar relationship between exit level 4th year students and the English Preparatory School students. In addition, the results showed that most of the students are open to learning the target culture while learning the English language. Finally, the results of this study revealed a number of implications for the ELT environment in terms of learning and teaching the target culture with the English language. Keywords: Target culture learning, beliefs, cultural awareness, attitudes.
…………………………………………………………………………………………………………………………
ÖZ: Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin yabancı dil olarak İngilizce öğrenimi bağlamında hedef kültürü öğrenmelerine yönelik genel yaklaşımlarını inançlar, farkındalıklar, ve tutumlar olarak üç alt kategoride araştırarak saptamayı hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin hedef kültür öğrenimi ile ilgili ne düşündüklerini, hedef kültürün ne kadar farkında olduklarını ve hedef kültür öğrenimine yönelik tutumlarını ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla ilgili olarak birtakım etkenler araştırılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada dil ve kültür arasında yakın bir ilişki olduğunu kabul eden teori esas alınmıştır.
Bu araştırma, 5’li Likert-ölçeği bir sormaca ve 6 soruluk yarı-yapılandırılmış bir röportajı içeren nitel ve nicel bir yöntem ile kurgulanmıştır.Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) 20 farklı bölümünden toplam 731 öğrenci bu araştırmaya katılmıştır. DAÜ’deki en büyük öğrenci nüfusunu oluşturdukları için yalnızca Türk, Kıbrıslı Türk ve İranlı öğrenciler bu çalışmada yer almışlardır. Katılımcılar, İngilizce Hazırlık Okulu, 1., 2., 3., 4. sınıflar, yüksek lisans ve doktora öğrencileri arasından rastgele seçilmiştir.
Bu çalışma, hedef kültür öğrenimi açısından en güçlü inançlara, en yüksek farkındalık seviyesine ve en olumlu tutuma sahip olan öğrencilerin bayan öğrenciler olduğunu ortaya çıkarmıştır. Milliyetler düşünüldüğünde, Kıbrıslı Türk öğrenciler Türk öğrencilerden daha fazla farkındalık göstermiş, fakat İranlılardan farklılık göstermemiştir. Yaş açısından en büyük farkındalığı gösterenler 23 ve 28 yaşları arasındaki öğrencilerdir. Ayrıca, bulgulara göre daha önce İngilizce konuşulan ülkelerde bir yıldan fazla kalmış olan öğrenciler ile IELTS sınavından yüksek puan almış olan öğrencilerin hedef kültür öğrenimine karşı daha olumlu oldukları anlaşılmıştır. Eğitim alanı açısından ise, Eğitim Fakültesinin İngiliz Dili Eğitimi (İDE) Bölümü’ndeki öğrencilerin hedef kültür öğrenimine ilişkin en güçlü inançlara, en yüksek farkındalık seviyesine ve en olumlu tutuma sahip oldukları söylenebilir. Eğitim yılı açısından, yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler İngilizce Hazırlık Okulu öğrencilerine göre daha çok farkındalık ve daha olumlu tutum sergilemişlerdir. Çıkış seviyesindeki 4. sınıf öğrencileri ile İngilizce Hazırlık Okulu öğrencileri arasında da benzer bir ilişki bulunmaktadır. Buna ek olarak, sonuçlar öğrencilerin çoğunun İngilizce öğrenirken hedef kültürü öğrenmeye açık olduğunu göstermiştir. Son olarak, bu çalışmanın sonuçları, İngiliz Dili Eğitimi ortamında hedef kültürün İngilizce ile birlikte öğrenilmesi ve öğretilmesi açısından bir takım çıkarımlar ortaya koymuştur.
Anahtar Kelimeler: Hedef dil öğrenimi, inançlar, (kültürel) farkındalık, tutum. |
Description: | Master of Arts in English Language Teaching (ELT). Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching, 2012. Supervisor: Assist. Prof. Dr. İlkay Gilanlıoğlu. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/1586 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Education
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|