DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Civil Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/1615

Title: Restructured Model of the Project Management Body of Knowledge According to Construction Project Life Cycle
Authors: Nourbakhsh, Arash
Keywords: Civil Engineering
Project management - Process Control
Construction industry - Management - Production scheduling - Construction projects
Construction, Management, PMBOK, Restructured Model, Project Lifecycle
Issue Date: Jul-2014
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Nourbakhsh, Arash. (2014). Restructured Model of the Project Management Body of Knowledge According to Construction Project Life Cycle. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Civil Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: ABSTRACT: The Project Management Institute (PMI) has published the Project Management Body of Knowledge (PMBOK) in 1996 and has been revising it ever since. This book is a guideline contributing to the management field by defining ten knowledge areas and several processes; later on, an extension has been published to fill the gap of knowledge areas regarding the construction industry’s unique characteristic. Although both of the books are useful, but the sequence of the processes has not been clarified and was left to the project team. In this study, a new model was developed for construction projects using the processes identified by PMBOK with a construction project lifecycle approach. The model includes flowcharts that have the characteristics of the guideline with construction perspective. Hence, the restructured model can be used more effectively in the industry due to it’s characteristics. This model facilitates the use of PMBOK for all the managers in the construction industry by providing a sequential and step by step procedure throughout the whole project lifecycle; clarifying each process inputs origins and outputs destination. Keywords: Construction, Management, PMBOK, restructured model, project lifecycle. ………………………………………………………………………………………………………………………… ÖZ: Proje Yönetimi Enstitüsü, 1996’da Proje Yönetimi Bilgi Kütle’sini yayınlamıştır ve o tarihten bu yana sürekli gözden geçirmekte, düzeltme ve ekleme yapmaktadır. Bu kitap, on bilgi alanını ve çeşitli süreçleri tanımlayarak yönetim alanına katkı koyan, ana ilkeleri esas alan bir rehber kaynaktır. İlerleyen zamanlarda bu kitaba yapım ile ilgili bir kitab eklenmiştir. Bu ilavenin amacı yapım sektöründe, proje yönetiminde eksik görünen yapı endüstrisinin benzersiz özellikleri ile ilgili boşluğun doldurulması içindir. İki kitap da çok yararlı kaynaklar olmalarına rağmen, yapım süreçlerinin sıralaması yeterince açık değildir ve bu sıralamayı yapmasorumluluğu proje takımına bırakılmıştır. Bu araştırma kapsamında PMBOK tarafından tanımlanan süreçler ve inşaat projelerinin yaşam döngüsü yaklaşımı kullanılarak, yapı projeleri için yeni bir model geliştirilmiştir. Bu modelde, yapı perspektifi olan ve kılavuzun özelliklerini barındıran akım grafikleri de bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, bu model endüstride çok daha etkili bir biçimde kullanılabilecektir. Bu model, tüm proje yaşam döngüsü boyunca ardışık ve adım adım yöntem sağlayarak ve her işlem girişinin kökenini ve çıkış hedeflerini netleştirerek inşaat endüstrisinin tüm yöneticileri için PMBOK kullanımını kolaylaştırır. Anahtar Kelimeler: Yapı, Yönetim, PMBOK (Proje Yönetimi Bilgi Birikimi Kılavuzu), yeniden modeli, proje yaşam döngüsü.
Description: Master of Science in Civil Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Civil Engineering, 2014. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Alireza Rezaei.
URI: http://hdl.handle.net/11129/1615
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Nourbakhsh.pdf2.03 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback