DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/1790

Title: Impact of Inflation on Economic Growth: Case Study of Nigeria (1970-2013)
Authors: Idalu, Rosemary Emike
Keywords: Economics
Inflation (Finance) - Nigeria
Economic Conditions and Development - Nigeria - 1970-2013
Inflation, Economic Growth, Vector Error Correction, Cointegration, granger Causality and Nigeria
Issue Date: Feb-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Idalu, Rosemary Emike. (2015). Impact of Inflation on Economic Growth: Case Study of Nigeria (1970-2013). Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: ABSTRACT: This study investigates the impact of inflation on economic growth of Nigeria. Typically, this relationship has been analyzed using simple correlations and deterministic models. In this analysis, a tri-variate vector autoregressive (VAR) model is used, incorporating unemployment rate into the framework for analysis, we capture the policy trade-off between managing inflation at a low rate and targeting low unemployment as described by the Phillip curve hypothesis. After checking the series for unit root, we identified that all the variables are stationary at first difference, that is I~(1). In the model, one cointegrating vector that describes the long run interaction of these variables is also estimated. In addition, we estimate the vector error correction model and the result indicates there is convergence among the variables in the long run and that takes about 5 consecutive years. The dynamics of the relationship within the system suggest that there is a one-period temporary shock to consumer price level, which shows that there is a slow positive short run contemporaneous impact on the real GDP of Nigeria. However, this dissipates into a negative and permanent shock after 5-6years. This conforms to the neo-classical theory of sticky prices and short run economic disequilibrium. Keywords: Inflation, Economic Growth, Vector Error Correction, Cointegration, granger Causality and Nigeria. ………………………………………………………………………………………………………………………… ÖZ: Çalışmada amaçlanan enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini Nijerya için araştırmaktır. Genellikle bu ilişki basit korelasyon ya da belirleyici modellerle araştırılmıştır. Bu analizde, üçüncü derece vektör oto regresif model kullanılarak ve işsizlik oranı da analize dahil edilerek, Philips eğrisi hipotezi tarafından açıklandığı gibi enflasyonu düşük düzeyde tutmak ve aynı zamanda düşük işsizlik elde etmek hedefi arasındaki değiş tokuş politikası elde edilmiştir. Birim kök testi sonucunda tüm değişkenlerin birinci düzeyde durağan olduğu belirlenmiştir. Bu modelde bir eş bütünleşme vektörü aynı zamanda değişkenler arası uzun dönem ilişkisini de ölçmektedir. İlaveten vektör hata düzeltme modeli kullanılmış çıkan sonuçlar uzun dönemde yaklaşık beş yıllık bir süreç için yakınsaklık göstermiştir. Bu ilişkinin sistem içerisindeki dinamikleri tüketici fiyat düzeyinde bir dönemlik geçici şoka işaret ederken eş zamanlı olarak da Reel GSYİH üzerinde kısa dönem etkiye dikkati çekmektedir. Fakat bu durum 5 ya da 6 yıldan sonra negatif ve kalıcı bir şoka dönüşmektedir. Bu bilgiler aynı zamanda yeni klasik teorinin yapışkan fiyatlar ve kısa dönem ekonomik dengesizliğine de dikkati çekmektedir. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Vektör Hata Düzeltme, Eş bütünleşme, Granger nedensellik, Nijerya.
Description: Master of Science in Economics. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sevin Uğural.
URI: http://hdl.handle.net/11129/1790
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
IdaluEmike.pdf996.17 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback