DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/2328

Title: The Transition Process in Africa: The Effects of Regime Change on Economic Performance in Libya
Authors: Kaymak, Erol
Nkapnwo, Collins Nkapnwo
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Department of Political Science and International Relations
Keywords: International Relations
Regime - Politics - Libya
Regime change
Transition
Authoritarianism
Human Development Indicators
Issue Date: Sep-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Nkapnwo, Collins Nkapnwo. (2015). The Transition Process in Africa: The Effects of Regime Change on Economic Performance in Libya . Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of International Relations, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: In 2011, a wind of change blew across the Middle East and North Africa (MENA), this wind of change was the unprecedented revolutions that demanded for regime change in the region thus pushes for regime change. Libya, whose economy had been at an advanced stage of development compared to the other countries of the region was not left unaffected. Libyan citizens accepted regime change with high hopes of bettering their conditions, but years after the revolution, the situation in the country has not proven to be of a brighter future for the Libyan people who though presumed to be free as a result of the absence of a dictatorial leader like in the past, has yet plunged into chaos with its Human Development indicators being highly unpredictable following the country.s present situation. However, the transition in Libya is agured to be producing undesirble developmental failures. Thus due to the shortcoming of the change in regime in securing a serene environment for development, this thesis aims to research and provide answers to the question ¡±How has regime change affected economic development in Libya?.¡± Providing alternative approaches to establish a relationship between regime type and substantial development, this study analyses development in Libya both under the authoritarian regime and the present trasitional regime and comes to the conclusion that though the nature of a regime, be it democratic transitional or authoritarian does not permit us to predict if or not it will be developmental. Findings from this reseaerch reveals that stable autocratic regimes have however proven to be more development oriented than uncertain transitions resulting from violent regime change. It is important again to note the fact that though we cannot define between which regime type will be more developmental than the other, transitions to democracy is however difficult to sustain in low income countries.
ÖZ: 2011 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika‟da (MENA) bir değişim rüzgarı esti ,bu değişim rüzgarı dolayısıyla bölgedeki rejim değişikliği için baskılar dolayısıyla görülmemiş rejimler oldu.Libyanın ekonomisi diğer ülkelere kıyasla daha ilerlemiş olamsından dolayı soldan fazla etkilenmeyen bir bölge oldu. Libyalı halk rejim değişikliğini kabul ederek yüksek umutlar ile kendi koşullarını iyleştirmeyi düşündüler fakat devrimden yıllar sonra ülkenin içinde bulunduğu durum için parlak bir gelecek olduğu kanıtlanmış değildir , bu tahmine rağmen Libya halkının geçmişteki gibi diktatör bir lider olmaması sonucu serbest olduğu kabul olsa da Libya halkı henüz insani gelişme göstergeleri ülkenin mevcut durumu ,kaos içine düştüğünü ve şu an büyük ölçüde tahmin edilemeyen bir durumdadır.Bununla birlikte ,Libyada geçiş olması tartışması istenmeyen gelişimsel hataları üretmiştir.Böylece kalkınma için sakin bir ortam sağlanmasında rejim eksikliği nedeniyle bu tezin amacı araştırma ve sorusuna yanıt vermektir.‟Rejim değişikliği Libyadaki ekonomik gelişmeyi ne kadar etkiler‟? Alternatif yaklaşımlar sağlanması rejim tipi ve önemli kalkınma arasında ilişki kurmak , bu çalışma analizi Libyadaki gelişmeleri tüm otoriter rejim ve şimdiki geçiş rejimi altında gelişimini analiz eder ve bir rejimin doğası olsa da , demokratik geçiş ya da otoriterde gelişimsel olması durumunda tahmin etmemize izin vermez sonucunu doğurur. Bu araştırmada elde edilen bulgular istikrarlı otokratik rejimler ancak şiddetli rejim değişikliğinden kaynaklanan belirsiz geçişler daha fazla gelişme odaklı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu gerçeği unutmamak gerekir ,biz bunların arasında rejim tipini diğerlerinden daha gelişimsel olarak tanımlayamayız, bununla birlikte demokrasiye geçişi sürdürmek düşük gelirli ülkelerde zordur.
Description: Master of Arts in International Relations. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of International Relations, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol Kaymak.
URI: http://hdl.handle.net/11129/2328
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
nkafor.pdfThesis, Master757.64 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback