|
EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/2389
|
Title: | Geographical Distribution of Trout Farming in Turkey |
Authors: | Şahin, Güven Erbilen, Süheyla Üçışık Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Department of Elementary Education TR18631 TR219101 |
Keywords: | Trout, aquaculture, geographical distribution, Turkey. Alabalık, akuakültür, coğrafi dağılım, Türkiye. |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Adıyaman University |
Citation: | ŞAHİN, G., & ERBİLEN, S. Ü. (2011). GEOGRAPHICAL DISTRIBUTION OF TROUT FARMING IN TURKEY. Journal of Social Sciences/Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7). |
Abstract: | Turkey is a peninsula, surrounded by seas on three sides, with a total coastline of 8.333km. As a result of its heritage from ancient inland living culture, Turkey has a limited development in fishery production. However, there have been significant efforts in developing Trout Farming, compared to the other aquaculture products in Turkey. The recent developments in trout farming in Turkey have led to an increase in trout productions, providing alternatives for public nutrition. This study aims to assess the geographical distribution of trout farming and trout fish consumption in Turkey. Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili, toplam 8.333 km. kıyı uzunluğuna sahip bir yarımada olma özelliğindedir. Bununla birlikte asırlarca denizden uzak yaşamış olmanın verdiği alışkanlıkla Türk halkı denizcilik ve deniz kültürüne yabancı kalmıştır. Her ne kadar günümüzde Türkiye’nin hatırı sayılır bir su ürünleri kültürü olsa da bu konudaki veriler istenilen düzeyin oldukça altındadır. Bununla birlikte akuakültür içerisinde değerlendirebileceğimiz tatlı su ürünlerimizden alabalık yetiştiriciliği konusunda ülkemizde ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalarla özellikle iç bölgelerimizde de alabalık tüketiminde artışlar görülmekte, beslenme açısından halkımıza yeni bir alternatif sunulmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de alabalık yetiştiriciliğinin ülke genelindeki dağılımını ve alabalık tüketiminin mekansal analizini yapmayı amaçlamaktayız. |
Description: | The file in this item is the publisher version (published version) of the article. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/2389 |
Appears in Collections: | ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|