EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/2409
|
Title: | KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE BALIKÇILIĞIN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ |
Authors: | Erbilen, Süheyla Üçışık Şahin, Güven Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Department of Elementary Education TR219101 |
Keywords: | Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat Coğrafyası, K.K.T.C. |
Issue Date: | 12-Jan-2011 |
Publisher: | Zeitschrift für die Welt der Türken |
Citation: | ÜÇIŞIK ERBİLEN, S., & ŞAHİN, G. (2014). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Balıkçılığın Mevcut Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 6(1), 87-109. |
Abstract: | İlkçağlardan itibaren insanlar yaşamak için ılıman iklime sahip ve temiz su
kaynaklarının olduğu alanları seçmişlerdir. Dolayısıyla su ürünleri gerek beslenme
gerekse ekonomik faaliyet olarak insanların yaşamında önemli yer tutmaktadır. Bir
ada olarak Kıbrıs’ta da üzerinde kurulan medeniyetler için su ürünleri önemini her
daim korumuştur. Akdeniz Havzası’nın doğusunda yer alan ve bölgenin en büyük
adası konumundaki Kıbrıs Adası (9.251 km²) üzerinde yer alan iki devletten birisi
olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de balıkçılık uzun yıllar önemli iktisadi
faaliyetlerden birisi arasında yer almıştır. Karakteristik olarak ada ülkelerinde
kaynaklar sınırlı olduğu için mevcut tüm kaynaklardan en randımanlı şekilde
yararlanılmaya gayret edildiğinden balıkçılık da K.K.T.C. için vazgeçilemez bir
faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte tarihsel süreçte ada üzerinde
yaşanan çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklar her sektörde olduğu gibi balıkçılık
sektöründe de özellikle Türk kesiminde ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmıştır. Bu
çalışmada ada kıyılarının yarısına (%50.6) sahip olan K.K.T.C.’nin kuruluşundan
günümüze balıkçılık sektörü ele alınarak sektörle ilgili tespit edilen problemlere
yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Çalışmamız bünyesinde öncelikle
sektörel sorunların tespiti ve balıkçılığın günümüzdeki boyutunu ortaya koymak
adına yetkili mercilerden ve ülke balıkçılarından derlenen bilgilerden hareket
edilmiştir. Yapılan literatür taramasında ise ne yazık ki ülke çapında balıkçılık ile
ilgili bilimsel çalışmaların oldukça yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkedeki
su ürünleri potansiyeli ve üretimini daha net bir şekilde ortaya koyabilmek adına
gerekli yerlerde G.K.R.Y. ile karşılaştırmalar yapılarak konu izaha çalışılmıştır.
K.K.T.C. bünyesinde balıkçılığı her yönüyle ele alan kapsamlı bir çalışmanın
bulunmuyor oluşu bizi böyle bir çalışmaya teşvik etmiş olup araştırmamızın ülkenin
balıkçılık politikaları ve sektörüne katkı sağlayacağını ümit ederiz.
Anahtar Kelimeler: Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat |
Description: | The file in this item is the publisher version (published version) of the article. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/2409 |
Appears in Collections: | ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|