DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/2409

Title: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE BALIKÇILIĞIN MEVCUT DURUMU SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Authors: Erbilen, Süheyla Üçışık
Şahin, Güven
Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Department of Elementary Education
TR219101
Keywords: Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat Coğrafyası, K.K.T.C. 
Issue Date: 12-Jan-2011
Publisher: Zeitschrift für die Welt der Türken
Citation: ÜÇIŞIK ERBİLEN, S., & ŞAHİN, G. (2014). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Balıkçılığın Mevcut Durumu Sorunları ve Çözüm Önerileri. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 6(1), 87-109.
Abstract: İlkçağlardan itibaren insanlar yaşamak için ılıman iklime sahip ve temiz su kaynaklarının olduğu alanları seçmişlerdir. Dolayısıyla su ürünleri gerek beslenme gerekse ekonomik faaliyet olarak insanların yaşamında önemli yer tutmaktadır. Bir ada olarak Kıbrıs’ta da üzerinde kurulan medeniyetler için su ürünleri önemini her daim korumuştur. Akdeniz Havzası’nın doğusunda yer alan ve bölgenin en büyük adası konumundaki Kıbrıs Adası (9.251 km²) üzerinde yer alan iki devletten birisi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de balıkçılık uzun yıllar önemli iktisadi faaliyetlerden birisi arasında yer almıştır. Karakteristik olarak ada ülkelerinde kaynaklar sınırlı olduğu için mevcut tüm kaynaklardan en randımanlı şekilde yararlanılmaya gayret edildiğinden balıkçılık da K.K.T.C. için vazgeçilemez bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte tarihsel süreçte ada üzerinde yaşanan çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklar her sektörde olduğu gibi balıkçılık sektöründe de özellikle Türk kesiminde ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada ada kıyılarının yarısına (%50.6) sahip olan K.K.T.C.’nin kuruluşundan günümüze balıkçılık sektörü ele alınarak sektörle ilgili tespit edilen problemlere yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Çalışmamız bünyesinde öncelikle sektörel sorunların tespiti ve balıkçılığın günümüzdeki boyutunu ortaya koymak adına yetkili mercilerden ve ülke balıkçılarından derlenen bilgilerden hareket edilmiştir. Yapılan literatür taramasında ise ne yazık ki ülke çapında balıkçılık ile ilgili bilimsel çalışmaların oldukça yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkedeki su ürünleri potansiyeli ve üretimini daha net bir şekilde ortaya koyabilmek adına gerekli yerlerde G.K.R.Y. ile karşılaştırmalar yapılarak konu izaha çalışılmıştır. K.K.T.C. bünyesinde balıkçılığı her yönüyle ele alan kapsamlı bir çalışmanın bulunmuyor oluşu bizi böyle bir çalışmaya teşvik etmiş olup araştırmamızın ülkenin balıkçılık politikaları ve sektörüne katkı sağlayacağını ümit ederiz. Anahtar Kelimeler: Balıkçılık, Su Ürünleri, Akuakültür, Ziraat
Description: The file in this item is the publisher version (published version) of the article.
URI: http://hdl.handle.net/11129/2409
Appears in Collections:ED – Journal Articles: Publisher & Author Versions (Post-Print Author Versions) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
521-2395-1-PB.pdfpublisher version2.34 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback