DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/2603

Title: A Comparative Study of Profitability Indicators of Commercial Banks in Turkey and the UAE
Authors: Özataç, Nesrin
Kraidi, Abdullah A.
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics Department of Banking and Finance
Keywords: Banking and Finance
Banking and Finance - Turkey
Commercial Banks
Profitability indicators
commercial banks
Turkey
UAE
Issue Date: Aug-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Kraidi, Abdullah A.. (2015). A Comparative Study of Profitability Indicators of Commercial Banks in Turkey and the UAE . Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Banking and Finance, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The role of banks in boosting economic growth is undeniably. Central Banks are principal to the process of development, through financing, monitoring, and coordinating. Thus, evaluating the performance of banks or using profitability indicators of the banking system is of great significance to decide whether or not the contribution of the banking system to economic growth is considerably positive or declining and therefore requires reform. The present study is a comparison of the financial performance of seven commercial banks which have the biggest size of asset in Turkey and seven commercial banks which have the biggest size of asset in UAE for the period of 2004-2010, using ROA, ROE, and Growth in Net Income. The empirical study involves the implementation of ‘Trend Analysis’ with regression and correlation analysis to achieve its objectives. ÖZ Bankaların ekonomik büyümeyi artırmadaki rolü inkar edilemez. Merkez bankaları finansman, denetim ve koordinasyonla gelişme sürecine büyük katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bankaların performansını veya karlılık belirleyicilerini analiz etmek, ekonomik gelişmeye nasıl etki edeceğini göstermekte ve gerekli reformların belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu çalışma Türkiye'de faaliyet gösteren varlıkları bakımından en büyük yedi banka ile Birleşik Arap Emirliklerinde faaliyet gösteren varlıkları bakımından en büyük yedi bankanın 2004-2010 yılları arasında finansal performanslarını, varlıklar üzerinden karlılık oranı, özsermaye üzerinden karlılık oranı ve net gelir büyümesini göz önünde bulundurarak karşılaştırmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada trend analizi ile birlikte korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır.
Bankaların ekonomik büyümeyi artırmadaki rolü inkar edilemez. Merkez bankaları finansman, denetim ve koordinasyonla gelişme sürecine büyük katkı sağlamaktadır. Bu nedenle bankaların performansını veya karlılık belirleyicilerini analiz etmek, ekonomik gelişmeye nasıl etki edeceğini göstermekte ve gerekli reformların belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu çalışma Türkiye'de faaliyet gösteren varlıkları bakımından en büyük yedi banka ile Birleşik Arap Emirliklerinde faaliyet gösteren varlıkları bakımından en büyük yedi bankanın 2004-2010 yılları arasında finansal performanslarını, varlıklar üzerinden karlılık oranı, özsermaye üzerinden karlılık oranı ve net gelir büyümesini göz önünde bulundurarak karşılaştırmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada trend analizi ile birlikte korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler: karlılık belirleyicileri, ticari bankalar, Türkiye, BAE
Description: Master of Science in Banking and Finance. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Banking and Finance, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nesrin Özataç.
URI: http://hdl.handle.net/11129/2603
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
kraabd.pdfThesis, Master534.85 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback