DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Civil Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/2915

Title: Implementing Lean Construction using the Last Planner System in Northern Iraq
Authors: Yitmen, İbrahim
Amin, Twana Othman Muhammed
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Department of Civil Engineering
Keywords: Civil Engineering
Project management - Process control - Construction
Lean Construction
Last Planner System
Waste Management
North Iraq Construction Industry
Issue Date: Feb-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Amin, Twana Othman Muhammed. (2016). Implementing Lean Construction using the Last Planner System in Northern Iraq. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Civil Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: With the continuous decline in profit margins and increased competition in construction projects, construction contractors are continuing to search for ways of eliminating waste and increasing profit. One important improvement initiative, with direct practical impacts, has been the adoption of Lean Construction (LC). The best known LC technique is the Last Planner System (LPS), which has been demonstrated as a very useful tool for the management of the construction process and the continuous monitoring of planning efficiency. Nowadays, in Northern Iraq the increased economic growth as well as urbanization in developing cities has led into extensive construction activities that generate large amounts of wastes. Wastes in construction projects resulted into huge financial setbacks to builders and contractors. In addition to this, it may also cause significant effects over aesthetics, health, and the general environment. These wastes needs to be managed as well as their impacts needs to be ascertained to pave way for their proper management, however in many cities of Iraq waste management is still a problem. The main objective of this study is to investigate the causes of waste in construction industry, at which level LC and LPS been implemented, and the effects of implementing LC using LPS in Northern Iraq. The research includes an extensive literature study, interviews with civil engineers, project managers, contractors, and a case study, analysis of this information to develop findings, and extending these to present the key issues that could be targeted for implementing LC using LPS. The study will thus contribute to improving management practice and may aid the establishment of a basis for the development of further research in the area of LC. The research outcomes can inform practitioners of the opportunity to implement alternative management methods in construction, and give a good account of the opportunities and challenges. Beside the direct benefits to managerial practice, the study will also contribute to practice by offering practical recommendation that can assist in the achievement of the full potential of lean and LPS in Northern Iraq. Keywords: Lean Construction, Last Planner System, Waste Management, North Iraq Construction Industry.
ÖZ: Kar marjlarındaki sürekli düşüş ve inşaat projelerinde artan rekabet ile, inşaat müteahhitleri israfları gidermenin ve karlarını artırmanın yollarını aramaya devam etmektedirler. Bir önemli gelişme, doğrudan pratik etkileri olan, Yalın İnşaat (Yİ) girişiminin benimsenmesi olmuştur. En iyi bilinen Yİ tekniği yapım sürecinin yönetimi ve planlama verimliliğinin sürekli olarak izlenmesi için çok yararlı bir araç olarak ortaya konan Son Planlayıcı Sistemi (SPS) 'dir. Günümüzde, Kuzey Irak'ta artan ekonomik büyümenin yanı sıra gelişen şehirlerde kentleşmenin getirdiği kapsamlı inşaat faaliyetleri nedeniyle büyük miktarda israflar ortaya çıkmıştır. İnşaat projelerinde israflar inşaatçılar ve müteahhitler için büyük mali başarısızlıklarla sonuçlanmıştır. Buna ek olarak, aynı zamanda estetik, sağlık, ve genel çevre üzerinde önemli etkilere de neden olmaktadır. Bu israfların yönetilmesinin yanısıra onların etkilerinin uygun olarak tespit edilmesi için doğru yönetime ihtiyaç olmasına rağmen Irak‘ın birçok şehrinde israf yönetimi hala bir sorundur. Bu çalışmanın temel amacı Kuzey Irak‘ta yapımdaki israfın nedenlerinin araştırılması, ve Yİ ve SPS uygulamalarının ve etkilerinin ne düzeyde olduğunun belirlenmesidir. Bu araştırma kapsamlı bir literatür çalışmasını, inşaat mühendisleri, proje yöneticileri ve müteahhitlerle yapılan mülakatları, vaka analizini ve bu bilgilerin analizi ile bulguların geliştirilerek SPS kullanımı ile Yİ uygulamasının hedeflenmesini sağlayacak önemli konuları içerir. Bu çalışma böylelikle yönetim pratiğini geliştirmeye katkıda bulunacak ve Yİ alanında ileriki araştırmalara bir temel oluşturulmasında yardımcı olacaktır. Araştırma sonuçları yapımda alternatif yönetim yöntemlerini uygulama fırsatları için uygulayıcıları bilgilendirebilir ve firsatlar ve zorluklar için iyi bir hesap verebilir. Çalışma, yönetsel uygulamaya doğrudan faydalar yanında, aynı zamanda Kuzey Irak'ta tam yalın inşaat ve SPS uygulama potansiyelinin başarılmasında yardımcı olabilicek pratik öneriler sunarak katkıda bulunacaktır. Anahtar Kelimeler: Yalın İnşaat, Son Planlayı Sistemi, İsraf Yönetimi, Kuzey Irak İnşaat Sektörü
Description: Master of Science in Civil Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Civil Engineering, 2016. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim Yitmen.
URI: http://hdl.handle.net/11129/2915
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
amintwana.pdfThesis, Master2.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback