DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/2986

Title: Obez Bireylerde Yüksek Proteinli Diyetler ile Normal Proteinli Diyetlerin Kilo Verme Açısından Kıyaslanması
Authors: Mercanlıgil, Seyit Mehmet
Yoldağ, Fatma
Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Obezite - Diyet Programları
Obezite
Yüksek Protein
Yüksek Proteinli Diyet
BKİ
Tıbbi Beslenme Tedavisi
Obesity
High Protein
High Protein Diet
BMI
Medical Nutrition Treatment
Issue Date: Feb-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Yoldağ, Fatma. (2016). Obez Bireylerde Yüksek Proteinli Diyetler ile Normal Proteinli Diyetlerin Kilo Verme Açısından Kıyaslanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study has been carried out to compare the weight loss between obese individuals without any identified chronic disease (with or without hyperlipidemia) who had high protein diet and normal protein for a period of 6 weeks. Obese individuals have been selected among those who consulted Nutrition and Diet Centre with an intention of losing weight. 30 individuals participated in the study and the persons have been divided into two separate groups as random ‘intervention’ (n=15) and ‘control’ (n=15). The diet applied to both groups is designed in a way that their base diet would not be below the rate of their base metabolism pace. While the amount of daily protein in high protein diet is arranged as approximately 25% of the daily energy, the amount of protein in normal diet is arranged as approximately 15% of the daily energy intake. The amount of fat in the diets applied to both groups has not exceeded %30 of daily fat intake. Individuals in the intervention group have taken (3.8g-11.3g) of commercial protein supplement in addition to natural foods. The body weights measurements of the persons have been taken every week and anthropometric measurements of the persons have been taken at the beginning and every fortnight until the end of the study. The weight loss of females in the Intervention group has been found as -4,9±0,67 kg and the weight loss of women in the control group has been identified as -4,0±0,84 kg (p>0,05). As regards male individuals, the weight loss has been found to be -6,4±1,45 kg, and -5,7±2,31 kg in the control group (p>0,05). No significant difference has been found in total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, LDL-cholesterol/HDLcholesterol, hunger blood glucose, hunger insülin and HbA1c in both the intervention and control groups when their blood parameters have been examined at the beginning and at the end of the study (p>0,05). The study reveals that high protein diet has resulted in with more weight loss compared to normal protein diet in a short period and yet the difference does not reveal any significant statistical meaning and it decreases body fat mass more in women (p<0,05) and it doesn’t have a negative effect to blood parameters. Keywords: Obesity, High Protein, High Protein Diet, BMI , Medical Nutrition Treatment
OZ:Bu çalışma, herhangi bir kronik hastalığı olmayan (hiperlipidemisi olan/olmayan) obez bireylerde yüksek proteinli diyet ile normal proteinli diyetin 6 hafta boyunca kilo verme açısından kıyaslanması amacıyla yapılmıştır. Obez bireyler özel bir Beslenme ve Diyet Merkezi’ne kilo verme amacıyla gelen kişiler arasından seçilmiştir. Çalışmaya 30 kişi katılmış ve bireyler rastgele ‘müdahale’ (n=15) ve ‘kontrol’ (n=15) grubuna ayrılmıştır. Müdahale (yüksek proteinli diyet) ve kontrol(normal proteinli diyet) grubunda yer alan bireylere zayıflamalarına yönelik bazal metabolizma hızının altına düşmeycek şekilde bir beslenme programı uygulanmıştır. Yüksek proteinli diyetin günlük protein miktarı enerjinin yaklaşık %25’i, normal proteinli diyetin günlük protein miktarı ise enerjinin yaklaşık %15’i olacak şekilde ayarlanmıştır. Her iki grupta yer alan bireylere uygulanan diyetlerin yağ miktarları günlük enerjinin % 30’unu geçmemiştir. Müdahale grubunda yer alan bireyler doğal besinlere ek olarak bir miktar (3.8g-11.3g) ticari protein tozu kullanmıştır. Bireylerin vücut ağırlıkları her hafta, antropometrik ölçümleri başlangıçta ve çalışmanın sonuna kadar onbeş günde bir ölçülmüştür. Müdahale grubunda bulunan kadın bireylerin vücut ağırlığı kaybının -4,9±0,67 kg olduğu, kontrol grubunda bulunan kadın bireylerin ise -4,0±0,84 kg olduğu saptanmıştır (p>0,05). Müdahale grubunda bulunan erkek bireylerin vücut ağırlığı kaybının -6,4±1,45 kg olduğu, kontrol grubunda bulunan erkek bireylerin ise -5,7±2,31 kg olduğu saptanmıştır (p>0,05). Müdahale ve kontrol grubunda yer alan bireylerin kan parametreleri incelendiğinde çalışma başlangıcı ve çalışma sonu serum total kolesterol, LDL-kolesterol, HDL-kolesterol, trigliserit, LDL-kolesterol/HDLkolesterol, total kolesterol/HDL-kolesterol, açlık serum glukozu, açlık insulin ve HbA1c farkları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Çalışmanın sonunda kısa dönemde yüksek proteinli diyetle kilo kaybının normal proteinli diyete göre daha fazla olduğu, ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, kadınlarda vücut yağ kütlesini daha fazla azalttığı (p<0,05) ve kan parametrelerinin de olumsuz etkilenmediği görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Obezite, Yüksek Protein, Yüksek Proteinli Diyet, BKİ , Tıbbi Beslenme Tedavisi
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Seyit Mehmet Mercanlıgil.
URI: http://hdl.handle.net/11129/2986
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
yoldagfatma.pdfThesis, Master1.59 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback