DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3037

Title: The Impact of Trade on Unemployment
Authors: Coşkuner, Çağay
Adekunle, Soliudeen Babatunde
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics Department of Economics
Keywords: Economics
Trade - Unemployment
Trade
Unemployment
Issue Date: Feb-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Adekunle, Soliudeen Babatunde. (2016).The Impact of Trade on Unemployment. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: International trade has been one of the most fiercely debated economic issues. While standard trade theories state the benefits of free trade, several economist have raised questions about the validity of these theories and of the claimed benefits of trade. These debated have been intensified as we progressed in the era of globalization. In this thesis we focus on one of these debate topics that is we attempt to investigate the impact of trade on unemployment. In other words this study is an empirical investigation of how trade volume impacts the unemployment rate. The hypothesis of the paper is that, like the standard trade theory has suggested, the more is the trade, the bigger are the welfare and growth gains, and hence the lower is the unemployment. To this end, the study gathers data for 20 countries, 9 of which are from low income countries and 11 of which are from high income countries. Panel data regressions are carried for three different samples: low-income countries only, high-income countries only and high and low income countries together. In all regressions we find a supportive evidence that the trade impacts unemployment rate negatively. Controlling for GDP growth rates and accounting for granger-causality issues do not change the results. Keywords: Trade, unemployment.
ÖZ: Uluslararası ticaret ekonomi biliminde en yoğun tartışılan konulardan biri olmuştur. Her ne kadar da standart ticaret teorileri ticaretin faydalarından bahsetse de, birçok ekonomici bu teorilerin ve konu bahis ticaret faydalarının gecerliliği konusunda birçok sorgulayıcı sorular sormaktadır. Küreselleşme çağında ilerlediğimiz şu sıralarda, bu tartışma konuları daha da yoğunlaşmıştır. Bu tezle, biz de bu konuların bir tanesine odaklanmak istiyoruz. Bir başka deyişle bu tezle ticaretin işsizliğe olan etkisine bakmak istiyoruz. Başka bir deyişle, bu tez ampirik bir çalışmayla ticaretin işsizlik oranına atkilerini incelemeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada kullanılan hipotez, standart ticaret teorilerinin de belirtiği gibidir, yani artan ticaretle beraber, refah ve ekonomik büyümenin de artacağı ve buna bağlı olarak da işsizlğin düşeceği yönündedir. Bu amaçla 9 tanesi düşük gelirli, 11 tanesi de yüksek gelirli olmak üzere 20 ülkeden veri toplanmıştır. Düşük gelirli ülkeler kendi arasında, yüksek gelirli ülkeler kendi arasında ve tüm 20 ülke beraber olmak üzere 3 değişik Örnek üzerinde panel regresyonlar çalışması yapılmıştır. Tüm regresyonlarda ticaretin işsizliği azalttığı yönünde bulgular bulunmuştur. Ekonomik büyüme ve granger-causality kontol edildiğinde bile bu bulgular değişmemiştir. Anahtar kelimeler: Ticaret, İşsizlik
Description: Master of Science in Economics. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2016. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Çağay Coşkuner.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3037
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
adekunlesoliudeen.pdfThesis, Master980.01 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback