DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Civil Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3256

Title: Effect of W/C Ratio and Replacement Materials on Fracture Behavior of Concrete - Via Computed Tomography Method
Authors: Akçaoğlu, Tülin
Rajabpour, Hamed
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Civil Engineering
Keywords: Civil Engineering
Concrete
Computed Tomography Method, Cracks propagation, Concrete cores, Compressive strength, Polypropylene, Metakaolin, Silica fume
Issue Date: Mar-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Rajabpour, Hamed. (2015). Effect of W/C Ratio and Replacement Materials on Fracture Behavior of Concrete - Via Computed Tomography Method. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Civil Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Nowadays, with the advancements in all fields of science and technology, use new numerical and experimental methods are made possible in the construction industry. X-rays and CT (Computed Tomography) scans are two of the direct methods developed to evaluate the microcracking behavior of concrete. The aim of this study was to evaluate the effect of water/cement ratio and mineral admixtures on microcracking behavior of concrete. For this purpose, total of 12 specimens were produced using three different w/c ratios and four different admixtures. To be able to determine the effects of these differences on both compressive strength and microcracking behavior, first the specimens were subjected to compressive stress loading and then to CT (Computed Tomography) scans to obtain 2D and 3D images. CT (Computed Tomography) scans were taken for different loading levels corresponding the ultimate strength. It was found that out of all specimens, the one containing metakaolin admixture with low w/c ratio has a considerable influence on the microcracking behavior of concrete under compressive stress loading. Although the crack rate of propagation is slow up to 80% of the ultimate stress, cracking accelerates after 80% of loading of metakaolin specimens.
ÖZ: Günümüzde, bilim ve teknolojinin tüm alanlarındaki gelişmeler, inşaat endüstrisinde, yeni numerik ve deneysel metotların kullanımını mümkün kılmaktadır. X-ray ve tomografi metotları beton içerisindeki çatlak oluşum ve ilerlemesini direk inceleyip tanımlamak için günümüzde kullanılan en uygun metotlar arasındandır. Bu çalışmanın amacı, su/çimento oranı ve de mineral katkıların basınç dayanımı, çatlak oluşumu ve ilerlemesi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu amaç için toplam 12 değişğik karışım hazırlanıp numunelerin, basınç dayanım, çatlak oluşum ve ilerleme davranışları incelenmiştir. Farklı su/çimento oranı ve katkıların etkilerinin araştırılması için, numuneler önce basınç dayanımına tabi tutulmuş daha sonra basınç dayanımına bağlı olarak farklı yükleme seviyelerinde çatlaklar incelenmiştir. Bütün numuneler incelendiğinde metakaolin içeren numunelerin düşük su/çimento oranında çatlak oluşum ve ilerlemesi üzerinde hayli etkili olduğu anlaşılmıştır. Metakolin içeren numunelerde, çatlak ilerlemesi %80 yükleme seviyesine kadar yavaş ilerlese de bu seviyeden sonar ivme kazanmaktadır.
Description: Master of Science in Civil Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Civil Engineering, 2015. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tülin Akçaoğlu.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3256
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Civil Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Rajabpour Hamed.pdfThesis, Master6.08 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback