DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3483

Title: Demans Hastalarında Kefir Tüketiminin Hatırlama ve Kayıt Hafızası Üzerine Etkileri
Authors: Öztürk, Barış
Erçalışkan, Pembe
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Demans Hastalığı
Dementia
MMT
MNA
food consumption
anthropometry
Demans
MMDT
MND
besin tüketimi
antropometri
Issue Date: Jul-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Erçalışkan, Pembe. (2015). Demans Hastalarında Kefir Tüketiminin Hatırlama ve Kayıt Hafızası Üzerine Etkileri.Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study consists of 30 individuals; patient group with 15 individuals that have Alzheimer type dementia diagnosis and control group with 15 individuals that have no dementia diagnosis in age range between 65-95. The individuals who have chronic diseases except for bed bound, intolerance against kefir consumption and hypertension have been excluded from the study. Patient and control group have been consumed kefir 200 ml/day for 3 months and their mental test parameters have been compared with Mini Mental Test (MMT) before and after the kefir consumption and Mini Nutritional Assessment (MNA), food consumption records and anthropometric measurements of the participants have been determined at the beginning of the study. There is an increase in mental test, record memory, attention and calculation and direction point for the individuals of the patient and control groups after the kefir consumption compared to before kefir consumption and there found a decrease in the remembering and language points in comparison to before kefir consumption (p>0.05). According to the MNA test point average, it is observed that 6.7 % of the individuals of the control group and 40 % of the patient group individuals have malnutrition risk and women have higher malnutrition risks in comparison to men. İndividuals who have malnutrition risk have higher insufficient energy consumption according to the RDA in comparison to the individuals with good nutrition status (p>0.05). This work resulted in the consumption of kefir made where statistically positive effects on mental capacity to be held in this area but can not reach firm conclusions because it was determined that more work is needed. Key Words: Dementia, MMT, MNA, food consumption, anthropometry
ÖZ: Bu çalışma yaşları 65-95 yıl aralığındadeğişen 15 Alzheimer tipi demans tanısı bulunan hasta grubu ve 15 demans hastalığı tansı bulunmayan kontrol grubundan oluşan 30 katılımcı üzerinde yapılmıştır. Yatağa bağımlılığı, kefir tüketimine karşı intoleransı ve hipertansiyon dışında kronik rahatsızlığı bulunan bireyler çalışmaya dahil edilmemişlerdir. Hasta ve kontrol grubunun 3 ay boyunca 200 ml/gün kefir tüketimleri sağlanarak kefir tüketim öncesi ve kefir tüketim sonrası Mini Mental Değerlendirme Testi (MMDT) ile mental parametreleri karşılaştırılmış olup çalışma başında katılımcıların Mini Nutrisyonel Değerlendirmeleri (MND), besin tüketim kayıtları ve antropometrik ölçümleri saptanmıştır. Kefir tüketimi sonrası hasta ve kontrol grubu bireylerin mental test, kayıt hafızası, dikkat-hesap yapma ve yönelim puanlarında kefir tüketim öncesine göre artış, hatırlama ve lisan puanlarında kefir tüketim öncesine göre düşüş olduğu bulunmuştur (p>0.05). MND testi puan ortalamasına göre kontrol grubu bireylerinin % 6.7 si, hasta grubu bireylerin ise %40‟ının malnutrisyon riskine sahip olduğu ve kadınların erkeklere oranla daha yüksek malnutrisyon riskine sahip olduğu saptanmıştır. Malnutrisyon riski bulunan bireylerin RDA‟ya göre yetersiz enerji tüketim durumunun beslenme durumu iyi olan bireylere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p>0.05). Yapılmış bu çalışmanın sonucunda kefir tüketiminin mental kapasite üzerine olumlu etkilerinin bulunduğu fakat istatistiksel olarak kesin sonuçlara varılamadığından dolayı bu alanda yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Demans, MMDT, MND, besin tüketimi, antropometri
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2015. Eş Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç, Tez Danışmanı: Doç. Dr. Barış Öztürk.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3483
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ercpem.pdfThesis, Master2.31 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback