DSpace
 

EMU I-REP >
11 Faculty of Tourism >
Theses (Master's and Ph.D) – Tourism >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3610

Title: Critical Interrogation on Tourism Conservation Policies of Heritage Sites in Northern Cyprus
Authors: Maloney, İlkay Yorgancı
Ikpeminoghena, Oshiokhue Philip
Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism
Keywords: Tourism - Cyprus, North
Tourism - Historic sites
tourism
planning
sustainability
archaeology
heritage sites
conservation
Turkish Republic of Northern Cyprus
Tourism
Issue Date: Apr-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ikpeminoghena, Oshiokhue Philip. (2016). Critical Interrogation on Tourism Conservation Policies of Heritage Sites in Northern Cyprus. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Faculty of Tourism, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Conservation of cultural heritage sites has been accepted globally as the improvement and protection of human resources against physical decay but implementation of conservation policies has been a great challenge especially in emerging economies of islands (Briguglio, L. & Briguglio M. 1996). The reason for this is the lackadaisical attitude of the governments towards conservation, hiding under the guise that it is too expensive to conserve cultural sites. This has led to lack of policies, strategies, institutions, agencies in order to map out plan for implementing conservation. The purpose of this study is to research whether cultural heritage contributes as a product to the growth of tourism in Northern Cyprus and also whether there are policies on conservation of heritage sites, implementation pattern and monitoring. The study focused on the activities of the government, planners of tourism, academics, archaeologists, architects and on their understanding of heritage sites, the relationship to tourism growth and the extent of conservation and the contributions of institutions in safe guarding heritage sites from human and natural degradation. In order to develop a detail understanding of the issue of conservation policies in North Cyprus, a qualitative approach was adopted. Data was collected using semi structured interviews with ten people who were considered to be knowledgeable on this issue. The research revealed that regardless of the fact that the government, tourism marketers and other stakeholders have the idea of what conservation of heritage resources are, the awareness is lacking in the various communities for proper implementation. The results also showed that with their knowledge on the concept of conservation of heritage sites, it has not been put into foreseeable actions which will aid in the protection and preservation of heritage sites from the activities of tourism. The research concluded that this was as a result of lack of political will, institutions and in cooperation of academics, archaeologists, and other professionals in the decision making of the tourism growth and development in Northern Cyprus. Keywords: tourism, planning, sustainability, archaeology, heritage sites, conservation, Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC)
ÖZ : Bu çalışmanın amacı, kültürel mirası mirası, uygulama desen ve izleme koruma politikaları olup olmadığı Kuzey Kıbrıs'ta gelişen turizmin de ürünü olarak katkı olmadığını araştırmak. Çalışmanın hükümet, insan ve doğal düşmesine karşı güvenli koruma mirası kurumlarının, turizm planlamacıları, akademisyenler, Arkeologlar, mirası anlayışlarını Mimarlar, koruma turizm büyüme ilişkisi ve kapsamı ve katkıları faaliyetleri üzerinde duruldu. Kültürel mirasın korunması genel fiziksel çürüme karşı insan kaynaklarının geliştirilmesi ve korunması olarak kabul edilmiş ama uygulama özellikle gelişmekte olan ekonomiler ve Adaların büyük bir meydan okuma olmuştur. Bunun nedeni kültürel mekanları korumak için çok pahalı olduğunu kisvesi altında saklanarak korunması yönünde hükümetin uyuşuk tutumudur. Bu da koruma politikalarının uygulanması için, stratejileri, kurum ve kuruluşlar ile çizilmiş plan eksikliği yol açmıştır. Bu esaslara dayalı bu çalışmanın koruma açısından Kuzey Kıbrıs mirası turizm faaliyetlerinin etkisini belirlemek için nicel bir yaklaşım üzerinde araştırma tutturur. Hükümet, turizm pazarlamacıları ve diğer paydaşlar miras kaynaklarının korunması ne fikri var aslında ne olursa olsun, bilincini doğru bir şekilde uygulanması için farklı toplumlar eksik olduğunu araştırmalar ortaya koymuştur. Mirası koruma kavramı hakkında bilgi vermek, turizm faaliyetlerinden mirası koruma ve korunmasına yardımcı olacak öngörülebilir eylemler içine koymak olmadığını da gösteriyor. Bu siyasi irade eksikliğinin bir sonucu olarak, kurumlar ve akademisyenlerin Kuzey Kıbrıs turizm büyüme ve gelişme karar, arkeologlar ve diğer profesyonellerin işbirliği içinde. Anahtar kelimeler: turizm, planlama, sürdürülebilirlik, Arkeoloji, Kültür Mirası, koruma, Kuzey Kıbrıs (KKTC)
Description: Master of Science in Tourism Management. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Tourism, 2016. Supervisor: Assist. Prof. Dr. İlkay Yorgancı Maloney.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3610
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Tourism

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ikpeminoghenaoshiokhue.pdfThesis, Master1.09 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback