DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Industrial Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3627

Title: Application of Data Envelopment Analysis by the Evaluation of the Quality and Operational Factors
Authors: Daneshvar, Sahand
Ahmed, Saba
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering
Keywords: Industrial Engineering
Industrial productivity - Measurement
Data Envelopment Analysis
FMCG
Quality Factors
Operational Factors
Efficiency
CCR Model
BCC Model
Food Production
Soft drink
Issue Date: Sep-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ahmed, Saba. (2016). Application of Data Envelopment Analysis by the Evaluation of the Quality and Operational Factors . Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Industrial Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: In the last decade, soft drink products among FMCG (Fast Moving Consumer Goods) industry have been facing serious problems due to the change in the consumer preferences. Health concerns towards these products had risen and companies keep making strategies to cope with this change. Since, the condition of the market shares getting narrower, maintaining efficient operations throughout the industry supply chain became an essential matter. The study focuses on the efficiency evaluation of soft drink company’s production lines between 2010 and 2015 located in Köprülüköy Cyprus, since the production phase is one of the most essential part of the whole operation. Data Envelopment Analysis is a widely known technique used for the evaluation of technical efficiencies of decision making units where multiple inputs and multiple outputs were under concern. Here, production lines of the production facility have chosen as DMUs and among the models of DEA, standard CCR and standard BCC models were utilized. Since the study was being performed in FMCG sector, where perishable food products were under concern, quality factors were also taken into consideration besides operational factors in the operation. Especially for the food production process, efficiency of the whole operation is definitely affected by the efficiency of the quality operations. In this study a general procedure for the evaluation of the production line efficiencies for the perishable goods had built that could easily adapted to the whole industry. Findings of the models can help management in decision making process, budget planning purposes, categorize production lines, future plans, and help to build a corporate memory for the efficiency of the lines. Keywords: Data Envelopment Analysis, FMCG, Quality Factors, Operational Factors, Efficiency, CCR Model, BCC Model, Food Production, Soft drink.
ÖZ : Son on yıl dikkate alındığı taktirde, hızlı tüketim malları sektöründe yer alan gazlı içecek endüstrisi, müşteri tercihlerinin değişimi konusunda ciddi sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu ürünlerin insan sağlığına etkileri ile ilgili endişeler artmakta ve şirketler bu durumla başaçıkmak için stratejiler geliştirmektedirler. Endüstrideki pazar paylarının giderek daralması ile birlikte sektör genelinde verimli operasyonlar sağlamak önem arz eder olmuştur. Üretim prosesleri bu zincirin en önemli parçası olduğundan bu çalışma Köprüköy, KKTC'de bulunan bir gazlı içecek üreticisinin 2010 ve 2015 yılları arası üretim hatlarının verimliliği üzerine bir değerlendirme içermektedir. Veri Zarflama Analizi, verimlilik analizinde birden fazla girdi ve çıktı olması durumunda teknik verimliliklerin hesaplanmasında yaygın olarak kullanılan etkin bir yöntemdir. Bu çalışmada, üretim alanındaki her bir üretim hattı bir Karar Verme Birimi olarak seçilmiş ve Veri Zarflama Analizi modellerinden Standard CCR ve Standard BCC modelleri kullanılmıştır. Bu çalışma hızlı tüketim malları sektöründe yapıldığından kısa ömürlü gıda ürünlerinin üretimi incelenmiş ve operasyonel faktörlerin yanında kalite faktörlerinin de dikkate alınmasına karar verilmiştir. Özellikle gıda üretimide kalite operasyonlarının verimliliği, genel anlamda operasyonel verimliliği de etkilemektedir. Bu çalışma neticesinde tüm endüstriye uyarlanabilecek şekilde üretim hatları verimliliklerinin ölçümü için genel bir prosedür oluşturulmuştur. Modelden alınacak sonuçlar şirket yönetiminin karar verme mekanizmasına yardımcı olacak ve bütçe planlaması, üretim hatlarının kategorize edilmesi, gelecek planları ve üretim hatlarının verimliliği hususunda şirket hafızasının oluşturulmasını sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, HTM, Kalite Faktörleri, Operasyonel FaktörlerQuality, Verimlilik, CCR Model, BCC Model, Gıda Üretimi, Gazlı İçecek.
Description: Master of Science in Industrial Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2016. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Sahand Daneshvar.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3627
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ahmedsaba.pdfThesis, Master2.22 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback