DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3768

Title: KKTC'de özel bir spor salonunda vücut geliştirme sporu yapan bireylerin beslenme ve besin takviyesi kullanım durumlarının incelenmesi
Authors: Nişancı Kılınç, Fatma
Bolayır, Çilem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Vücut Geliştirme Sporu
Beslenme
Vücut Geliştirme
Beslenme Alışkanlıkları
Besin Takviyesi Kullanımı
Vücut Bileşimi
Issue Date: Feb-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Bolayır, Çilem. (2017). KKTC'de özel bir spor salonunda vücut geliştirme sporu yapan bireylerin beslenme ve besin takviyesi kullanım durumlarının incelenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was conducted in a private gymnasium in Famagusta region of the TRNC between 5 th of April – 15th of July 2016 with individuals aged 20 years and over who were engaged in bodybuilding activities aiming to determine their body composition, nutritional habits and use of nutritional supplementation. Within the scope of the study (n=199, male) the researcher has collected information on personal details, nutritional habits, frequency of food consumptions, records of food consumptions for 24 hours during the training and non-training days, use of nutritional supplements and type of these nutritional supplements from the participants engaged in bodybuilding activities via surveys and the body compositions of these participants were measured via Tanita BC-418 MA and the obtained data was analysed using SPSS 22.0. Participants of this study were all males, with a mean age of 25,49 ± 6,11, who were engaged in bodybuilding activities for 1,84±0,85 years and 52,0% have been using nutritional supplements. The results show that protein powder was the most used nutritional supplement (49,5%) amongst the participants. Participants were advised/guided the most by their sports instructors (%29,5) for the use of nutritional supplements and 33,0% stated to be using their gyms as the source of supply for these nutritional supplements. Results of the study show that participants had a significantly different (p<0.05) carbohydrate, protein and fat consumption on training vs. non-training days but there was no statistical significance (p>0.05) found for the difference of energy consumption on training vs. non-training days. Results also show that there was a statistical significant difference (p<0.05) in height, body fat ratio, fat free body mass, total body water and mid-upper arm circumference between participants who were using nutritional supplements and participants who were not. The results of this study show that, participants had insufficient energy intake during training vs. non training days, low carbohydrate consumption, high fat consumption, high protein consumption during training and within advised amounts of protein consumption during non-training days. Keywords: bodybuilding, nutritional habits, use of nutritional supplements, body composition.
Bu çalışma, 5 Nisan-15 Temmuz 2016 tarihleri arasında, KKTC‟de Gazimağusa bölgesinde bulunan özel bir spor salonunda, vücut geliştirme sporu yapan 20 yaş ve üzerindeki bireylerin, vücut bileşimleri, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi kullanım durumlarını belirlemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Çalışma kapsamındaki (n=199 erkek) vücut geliştirme sporu yapan bireylerin, kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları, antrenman yapılan ve yapılmayan gün için 24 saatlik geriye dönük besin tüketimi kaydı, besin takviyesi kullanım durumları ve kullanılan besin takviyesinin türünü içeren anket formları uygulanmış, vücut bileşimleri Tanita BC-418 MA cihazı ile ölçülmüş, elde edilen veriler istatistiksel olarak SPSS 22.0 programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin tamamının erkek, yaş ortalamalarının 25,49 ± 6,11 olduğu, 1,84± 0,85 yıl vücut geliştirme sporu yaptıkları ve %52,0‟sinin de besin takviyesi kullandığı saptanmıştır. Besin takviyesi olarak en çok protein tozunu kullandıkları (%49,5) belirlenmiştir. Besin takviyesi kullanımında en çok spor hocalarından (%29,5) öneri aldıkları ve besin takviyelerini spor salonlarından (%33,0) temin ettikleri saptanmıştır. Bireylerin antrenman yapılan gün ile yapılmayan gün arasında karbonhidrat, protein ve yağ tüketimleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken (p<0.05), enerji tüketimleri arasındaki farkın önemli olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Besin takviyesi kullanan ve kullanmayan bireylerin boy uzunluğu, vücut yağ kütlesi oranı, yağsız vücut kütlesi, vücut sıvı miktarı ve üst orta kol çevresi arasındaki farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (p<0.05). Bu çalışmadaki bireylerin antrenman yapılan ve yapılmayan günlerdeki enerji alımlarının yetersiz, karbonhidrat tüketimlerinin düşük, yağ tüketiminin yüksek, antrenman yapılan gün protein tüketiminin fazla, antrenman yapılmayan gün ise önerilere uygun düzeyde olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: vücut geliştirme, beslenme alışkanlıkları, besin takviyesi kullanımı, vücut bileşim
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Fatma Nişancı Kılınç.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3768
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
bolayircilem.pdf1.53 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback