|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/3818
|
Title: | KKTC’deki Fitnes ve Vücut Geliştirme Sporu ile İlgilenen 18-40 Yaş Grubu Sağlıklı Erkek Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Besinsel Ergojenik Destek Ürünleri Hakkındaki Tutumlarının ve Kullanım Oranlarının Saptanması |
Authors: | Baş, Murat Ercen, Şöhret Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Vücut Geliştirme Fitnes Spor Beslenme Kıbrıs. Kuzey Ergojenik Destek Ürünleri Protein Alımı Protein Tozu Ergogenic Aids Body Building Fitness Protein intake Protein powder |
Issue Date: | Jan-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Ercen, Şöhret. (2016). KKTC’deki Fitnes ve Vücut Geliştirme Sporu ile İlgilenen 18-40 Yaş Grubu Sağlıklı Erkek Sporcuların Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Besinsel Ergojenik Destek Ürünleri Hakkındaki Tutumlarının ve Kullanım Oranlarının Saptanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | It is well known that the use of ergogenic supplements by amateur and
professional sportsmen have been widespread in different sport disciplines. In
addition, it is common knowledge that this group mainly uses protein based products.
By taking these types of supplements without supervision, the sportsmen risk diverse
health problems in their future life.
The target group of this study are healthy men, aged between 18 – 40, who do
their bodybuilding and fitness workouts in fitness centers in the TRNC. This study
aims to analyse and evaluate from an anthropometric point of view the above
mentiond target group’s, eating habits, the level of ergogenic supplements usage, and
the knowledge level of the ergogenic supplement users.
This research was done by a simple random sampling method with 303 men
members of fitness centers in the TRNC. A questionaire with four sections was used
in this study. The body measurements and the body composition analysis were taken
from each sportman. In addition, the information of food consumption on a training
day and an off-training day was subject of inquiry to the sportmen. The results were
evaluated according to the ACSM’s propositions.
The outcome shows that the use of ergegenic supplements by male sportmen
was % 54 and that % 88 of the sportmen preferred protein powders as food
supplements. Furthermore, the study shows that the fitness sportsmen using
ergogenic supplements would increase their protein intake from 1,75±0,66 gr/kg to
2,40±0,84 gr/kg and bodybuilders increased their protein intake from 1,84±0,60
gr/kg to 2,67±0,73 gr/kg when adding the supplements to their diet. It has been determined that both groups exeeded their daily protein intake limit by taking more
than 2 gr/kg protein.
Consequently, the points the sportmen got from the Nutrition Ergogenic
Supplement Attitude Measurement illustrate that there is a need for awareness raising
education to eliminate unnecessary supplement products.
Keywords: Ergogenic Aids, Body Building, Fitness, Protein intake, Protein powder Öz: Ergojenik destek ürünü kullanım düzeylerinin farklı spor dallarına mensup,
gerek amatör gerekse profesyonel sporcular arasında oldukça yaygın olduğu ve
protein kaynaklı ürünlerin, bu grubun önemli bir bölümünü oluşturduğu
bilinmektedir. Bu ürünlerin kullanımının, bireylerin gereksinimleri doğrultusunda
yapılmamasının; sporcu sağlığını tehdit edici riskler yaratabileceği bilinmektedir.
Bu çalışmanın amacı; KKTC’deki vücut geliştirme ve fitnes sporu yapan 18-
40 yaş grubu sağlıklı erkek bireylerin beslenme alışkanlıklarını belirlemek, besinsel
ergojenik destek ürünü kullanım düzeylerini ve ürünlere yönelik bilgi düzeylerini
saptamak ve grubun antropometrik açıdan değerlendirmesini yapmaktır.
Araştırma, KKTC’de yer alan spor salonlarına üye 18-40 yaş arası sağlıklı
erkek bireylerin, basit örneklem yöntemi ile rastgele bir şekilde seçilen 303 kişi
üzerinde yapılmıştır.
Çalışmada 4 bölümden oluşan bir anket kullanılmıştır (Ek 1). Sporcuların
vücut ağırlıkları, boy uzunlukları, bel-kalça çevreleri ölçülmüş ve vücut
bileşimlerinin analizleri yapılmıştır. Katılımcılara ayrıca, biri antrenman günü, diğeri
ise antrenman yapılmayan günü yansıtacak şekilde iki günlük besin tüketimleri
alınmıştır. Verilerin analizi sonrasında sonuçlar ACSM’ın önerilerine göre
değerlendirilmiştir.
Araştırmanın sonucunda; erkek sporcuların ergojenik destek ürün kullanım
oranının % 54,5 olduğu ve en çok tercih edilen ürünlerin % 88 oranla protein
tozlarının oluşturduğu saptanmıştır. Ergojenik destek ürün kullanan fitnes sporcuların
antrenman günü diyetlerinden sağladıkları protein miktarının, ergojenik destek
ürünler eklendiği zaman 1,75±0,66gr/kg’dan 2,40±0,84 gr/kg düzeyine, vücut geliştirme sporcularının ise 1,84±0,60 gr/kg’dan 2,67±0,73 gr/kg’a yükseldiği
gözlenmiştir. Her iki spor grubuna mensup sporcuların, sporcular için önerilen üst
limit olan 2gr/kg protein gereksinimlerinin üzerinde protein tükettikleri saptanmıştır.
Sonuç olarak, sporcuların Besinsel Ergojenik Destek Ürünlerine Yönelik
Tutum Ölçeği’nin alt boyutlarından aldıkları puanlarla destek ürün kullanma
durumları arasında ilişki olduğu ve sporcuların bilinç düzeylerinin arttırılmasıyla
gereksiz destek ürün kullanımının önüne geçilebileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Ergojenik Destek Ürünleri, Vücut Geliştirme, Fitnes, Protein
Alımı, Protein Tozu |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat Baş. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/3818 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|