|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/3828
|
Title: | Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu Oyuncularının Beslenme Davranışı ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi |
Authors: | Akyol Mutlu, Aslı Gökensel, Pınar Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Sporcu Beslenmesi Voleybolcu Beslenmesi Beslenme Spor Voleybol vücut kompozisyonu beslenme bilgi düzeyleri Volleyball sportsmen diet body composition nutrition knowledge level |
Issue Date: | Sep-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Gökensel, Pınar. (2016). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu Oyuncularının Beslenme Davranışı ve Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | This study was conducted in order to determine the dietary habits, knowledge
levels, body compositions, nutritional behaviours and nutritional statuses of the
players registered to the TRNC Volleyball Federation. 71 licensed volleyball players
(32 male and 39 female) aged between 18-40 have participated in this study.
Body component analysis was conducted with the players along with
measuring their height, body weight, waist and thigh circumferences. Frequency of
nutrition consumption, one-day nutrition consumption record and one-day physical
activity record was taken and DEBQ scale was used to determine the nutritional
behaviour.
The mean height of players was 168,62±4,55 cm in women and 183,98±7,43
cm in men while; the mean body mass index was 22,28±2,92 for women and
23,88±2,99 for men. Also, the mean body fat was 23,12±6,5 % for women and
14,91±5,05 % for men. 60,56 % of the players stated that they have knowledge
regarding sports nutrition. Regarding their choice of meal before competition, 33,80
% of the players gave the correct answer. No meaningful statistical difference was
found between the level of sports nutrition stated by the players along with knowing
the time between competition and the last meal and the knowing which food to prefer
before competition (p>0,05).
The mean carbohydrate, protein and fat intake indices from energy was
45,31±8,74 %, 14,77±4,10 %, 39,49±7,45 % for women and 43,50±7,32 %,
15,66±4,07 %, 40,03±6,96 % for men, in consecutive order. From the DEBQ scale; 27,52±13,36 points were gathered from the emotional eating sub-dimension, 26,70±8,34 points from restricted eating sub-dimension and
29,85±7,81 points from outer eating sub-dimension. No meaningful statistical
difference was determined between the overall DEBQ based on gender and the
emotional eating, restricted eating and outer eating sub-dimension from the scale
(p>0,05).
In conclusion, it was found that the nutritional knowledge of the player is
inadequate. There is a need for nutritional education to improve nutritional
knowledge levels and gain correct eating habits. Not many studies were found on
applying the DEBQ scale to sportsmen and there is need for more research on this
topic.
Keywords: Volleyball, sportsmen diet, body composition, nutrition knowledge level Öz: Bu çalışma KKTC Voleybol Federasyonu oyuncularının beslenme
alışkanlıklarını, bilgi düzeylerini, vücut kompozisyonlarını, beslenme davranışlarını
ve beslenme durumlarını saptanmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmaya 18-40 yaş
arası 32 erkek ve 39 kadın olmak üzere federasyona bağlı 71 lisanslı voleybolcu
katılmıştır.
Sporculara vücut bileşimi analizi yapılmış, boy uzunlukları, vücut ağırlıkları,
bel ve kalça çevresi ölçülmüştür. Besin tüketim sıklığı, bir günlük besin tüketim
kaydı ve bir günlük fiziksel aktivite kaydı alınmış ve yeme davranışlarını belirlemek
için DEBQ (Yeme Alışkanlıkları Anketi) ölçeği kullanılmıştır.
Sporcularda kadınların boy uzunluğu ortalaması 168,62±4,55 cm, erkeklerin
183,98±7,43 cm, kadınların vücut ağırlığı ortalaması 63,38±8,77 kg, erkeklerin
80,98±9,59 kg, kadınların beden kütle indeksi ortalaması 22,28±2,92 kg/m2, erkeklerin 23,88±2,99, kadınlarda vücut yağı ortalaması % 23,12±6,54, erkeklerin %
14,91±5,05 olarak saptanmıştır.
Sporcu beslenmesi hakkında % 60,56‟sı bilgi sahibi olduğunu belirtmiştir.
Müsabaka öncesi hangi öğünü tercih edersiniz sorusuna tüm katılımcıların % 33,80 ‟i
doğru cevap vermiştir. Sporcuların kendi ifadelerine göre sporcu beslenmesi
hakkında bilgi sahibi olma durumlarına göre müsabaka ile son yemek arasındaki
saati bilme durumları ve müsabaka öncesi uygun yemek tercihini bilme durumları
arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır (p>0,05).
Kadın sporcuların sırası ile enerjiden gelen ortalama karbonhidrat, protein ve
yağ oranları % 45,31±8,74, % 14,77±4,10, % 39,49±7,45, erkeklerin ise %
43,50±7,32, % 15,66±4,07, % 40,03±6,96 olarak bulunmuştur. DEBQ ölçeğinde yer alan duygusal yeme alt boyutundan 27,52±13,36 puan,
kısıtlayıcı yeme alt boyutundan 26,70±8,34 puan ve dışsal yeme davranışı alt
boyutundan 29,85±7,81 puan bulunmuştur. Cinsiyetlerine göre DEBQ genelinden ve
ölçekte yer alan duygusal yeme, kısıtlayıcı yeme ve dışsal yeme davranışı alt
boyutlarından aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı
tespit edilmiştir (p>0,05)
Sonuç olarak sporcuların beslenme bilgilerinin yetersiz olduğu bulunmuştur.
Beslenme bilgi düzeylerinin geliştirilmesi ve bu sayede doğru beslenme
alışkanlıklarının kazandırılması için beslenme eğitimine ihtiyaç duyulmaktadır.
DEBQ ölçeğinin sporculara uygulanması ile yapılan çalışmalara az rastlanmıştır ve
bu konu ile ilgili daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Voleybol, sporcu beslenmesi, vücut kompozisyonu, beslenme
bilgi düzeyleri |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aslı Akyol Mutlu. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/3828 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|