DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/3867

Title: Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2015-2016 Sezonu Bünyesinde Görev Alan Süper Lig A Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri, Vücut Kompozisyonları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması
Authors: Öztürk Arıkbuka, Müjgan
Dağcılar, Kamil
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Sporcu Beslenmesi
Futbolcu Beslenmesi
Beslenme
Spor
Futbol
Nutrition
Nutrition for athletes
Football
Issue Date: Sep-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Dağcılar, Kamil. (2016). Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2015-2016 Sezonu Bünyesinde Görev Alan Süper Lig A Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri, Vücut Kompozisyonları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: The purpose of this study is to determine the body composition, food consumption and nutritional knowledge of football players in Super League Team A of season 2015-2016 Cyprus Turkish Football Association (KTFF) in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC). Total 191 male football players from 13 different teams have participated in this study. Each player was interviewed face to face throughout the season at once. Food consumption was determined with the use of 24-hour dietary recall, nutritional knowledge level was determined with a questionnaire form and body composition was determined with BIA (Bioelectrical Impedance Analysis). Mean age, weight, body mass index (BMI), body fat percentage and lean body mass of the football players were 24,7±5,5 years, 75,2±8,1 kg, 23,7±2 kg/m 2 , 9,1±3,3 % and 68,2±6,2 kg respectively. According to the food consumption mean energy, protein, carbohydrate and fat intake were found 2625,6±571,6 kcal, 17±3,8%, 45,7±7,6 % and 37,4±6,6 % respectively. When nutritional knowledge of football players and adequacy of their dietary intakes were compared according to the Recommended Daily Allowance (RDA) and International Society Of Sports Nutrition, no significant difference was found between the football players with low nutritional knowledge and high nutritional knowledge (p>0.05). However, when the players‟ level of nutritional knowledge was compared with ranking of the teams at the end of the 2015-2016 league, findings discovered that the teams in the first 7 places had higher levels of knowledge compared to the teams in the last 6 places (p<0.001). As a result, although the nutritional knowledge levels of football players were not found related to the body composition and dietary habits, it indirectly affects the success of the teams. Therefore, improving nutritional knowledge, monitoring anthropometric measurements and dietary consumption regularly may contribute to the health and optimal performance of the players. Keywords: Nutrition, Nutrition for athletes, Football
Öz: Bu çalışmanın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde (KKTC), Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu‟na (KTFF) bağlı, 2015-2016 sezonu, Süper Lig A Takım futbolcularının vücut kompozisyonlarını, beslenme durumlarını ve beslenme bilgi düzeylerini saptamaktır. Çalışmaya 13 farklı takımdan toplam 191 erkek futbolcu katılmıştır. Futbolcular ile sezon boyunca 1 kez yüz yüze görüşülerek, beslenme durumları 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı metodu ile, beslenme bilgi düzeyleri uygulanan anket formu ile, vücut bileşimleri BİA (Biyoelektrik Empedans Analizi) metodu ile saptanmıştır. Çalışmaya katılan futbolcuların, ortalama yaşının 24,7±5,5 yıl, vücut ağırlıklarının 75,2±8,1 kg, beden kütle indekslerinin (BKİ) 23,7±2 kg/m2, vücut yağ oranlarının % 9,1±3,3, yağsız doku kütlelerinin 68,2±6,2 kg, olduğu saptanmıştır. Futbolcuların besin tüketimleri değerlendirildiğinde ortalama günlük enerji tüketiminin 2625,6±571,6 kkal olduğu, tüketilen enerjinin % 17±3,8‟inin protein, % 45,7±7,6‟sının karbonhidrat ve % 37,4±6,6‟sının yağlardan karşılandığı saptanmıştır. Futbolcuların tükettiği enerji ve besin ögeleri, Tavsiye Edilen Günlük Besin Alım Miktarı (RDA) ve Uluslararası Spor ve Beslenme Derneği‟ne göre yeterlilik düzeyleri, beslenme bilgi düzeyleri ile karşılaştırıldığında, beslenme bilgi düzeyi yüksek ve beslenme bilgi düzeyi düşük olan futbolcular arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). Ancak takımların beslenme bilgi düzeyleri, 2015-2016 lig sonu puan sıralamasına göre iki gruba ayrılıp değerlendirildiğinde, puan sıralamasında ilk 7 sırada yer alan takımların beslenme bilgi düzeyi, son 6 sırada yer alan takımlarla karşılaştırıldığında anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç olarak bu çalışmada sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin, vücut kompozisyonu ve besin tüketimi alışkanlıklarıyla ilişkili olmadığı ancak takım başarısını dolaylı da olsa etkilediği görülmüştür. Bu nedenle futbolcuların antopometrik ölçümlerinin belirli aralıklarla takip edilmesinin, beslenme bilgi düzeylerinin artırılmasının, yeterli enerji ve besin ögesi tüketiminin sağlanmasının sporcuların sağlığının ve optimal performansın korunmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler: Beslenme, Sporcu beslenmesi, Futbol
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Dr. Dyt. Müjgan Öztürk Arıkbuka.
URI: http://hdl.handle.net/11129/3867
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
dagcilarkamil.pdfTez, Master3.38 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback