|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/3867
|
Title: | Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2015-2016 Sezonu Bünyesinde Görev Alan Süper Lig A Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri, Vücut Kompozisyonları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması |
Authors: | Öztürk Arıkbuka, Müjgan Dağcılar, Kamil Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Sporcu Beslenmesi Futbolcu Beslenmesi Beslenme Spor Futbol Nutrition Nutrition for athletes Football |
Issue Date: | Sep-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Dağcılar, Kamil. (2016). Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu 2015-2016 Sezonu Bünyesinde Görev Alan Süper Lig A Takım Futbolcularının Besin Tüketimleri, Vücut Kompozisyonları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | The purpose of this study is to determine the body composition, food
consumption and nutritional knowledge of football players in Super League Team A of
season 2015-2016 Cyprus Turkish Football Association (KTFF) in Turkish Republic of
Northern Cyprus (TRNC). Total 191 male football players from 13 different teams have
participated in this study. Each player was interviewed face to face throughout the season
at once. Food consumption was determined with the use of 24-hour dietary recall,
nutritional knowledge level was determined with a questionnaire form and body
composition was determined with BIA (Bioelectrical Impedance Analysis). Mean age,
weight, body mass index (BMI), body fat percentage and lean body mass of the football
players were 24,7±5,5 years, 75,2±8,1 kg, 23,7±2 kg/m
2
, 9,1±3,3 % and 68,2±6,2 kg
respectively. According to the food consumption mean energy, protein, carbohydrate and
fat intake were found 2625,6±571,6 kcal, 17±3,8%, 45,7±7,6 % and 37,4±6,6 %
respectively. When nutritional knowledge of football players and adequacy of their
dietary intakes were compared according to the Recommended Daily Allowance (RDA)
and International Society Of Sports Nutrition, no significant difference was found
between the football players with low nutritional knowledge and high nutritional
knowledge (p>0.05). However, when the players‟ level of nutritional knowledge was
compared with ranking of the teams at the end of the 2015-2016 league, findings
discovered that the teams in the first 7 places had higher levels of knowledge compared
to the teams in the last 6 places (p<0.001). As a result, although the nutritional
knowledge levels of football players were not found related to the body composition and
dietary habits, it indirectly affects the success of the teams. Therefore, improving nutritional knowledge, monitoring anthropometric
measurements and dietary consumption regularly may contribute to the health and
optimal performance of the players.
Keywords: Nutrition, Nutrition for athletes, Football Öz: Bu çalışmanın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‟nde (KKTC), Kıbrıs Türk
Futbol Federasyonu‟na (KTFF) bağlı, 2015-2016 sezonu, Süper Lig A Takım
futbolcularının vücut kompozisyonlarını, beslenme durumlarını ve beslenme bilgi
düzeylerini saptamaktır. Çalışmaya 13 farklı takımdan toplam 191 erkek futbolcu
katılmıştır. Futbolcular ile sezon boyunca 1 kez yüz yüze görüşülerek, beslenme
durumları 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı metodu ile, beslenme bilgi
düzeyleri uygulanan anket formu ile, vücut bileşimleri BİA (Biyoelektrik Empedans
Analizi) metodu ile saptanmıştır. Çalışmaya katılan futbolcuların, ortalama yaşının
24,7±5,5 yıl, vücut ağırlıklarının 75,2±8,1 kg, beden kütle indekslerinin (BKİ) 23,7±2
kg/m2, vücut yağ oranlarının % 9,1±3,3, yağsız doku kütlelerinin 68,2±6,2 kg, olduğu
saptanmıştır. Futbolcuların besin tüketimleri değerlendirildiğinde ortalama günlük enerji
tüketiminin 2625,6±571,6 kkal olduğu, tüketilen enerjinin % 17±3,8‟inin protein, %
45,7±7,6‟sının karbonhidrat ve % 37,4±6,6‟sının yağlardan karşılandığı saptanmıştır.
Futbolcuların tükettiği enerji ve besin ögeleri, Tavsiye Edilen Günlük Besin Alım
Miktarı (RDA) ve Uluslararası Spor ve Beslenme Derneği‟ne göre yeterlilik düzeyleri,
beslenme bilgi düzeyleri ile karşılaştırıldığında, beslenme bilgi düzeyi yüksek ve
beslenme bilgi düzeyi düşük olan futbolcular arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir
(p>0.05). Ancak takımların beslenme bilgi düzeyleri, 2015-2016 lig sonu puan
sıralamasına göre iki gruba ayrılıp değerlendirildiğinde, puan sıralamasında ilk 7 sırada
yer alan takımların beslenme bilgi düzeyi, son 6 sırada yer alan takımlarla
karşılaştırıldığında anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Sonuç olarak
bu çalışmada sporcuların beslenme bilgi düzeylerinin, vücut kompozisyonu ve besin
tüketimi alışkanlıklarıyla ilişkili olmadığı ancak takım başarısını dolaylı da olsa
etkilediği görülmüştür. Bu nedenle futbolcuların antopometrik ölçümlerinin belirli aralıklarla takip edilmesinin, beslenme bilgi düzeylerinin artırılmasının, yeterli enerji ve besin ögesi
tüketiminin sağlanmasının sporcuların sağlığının ve optimal performansın korunmasına
katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Sözcükler: Beslenme, Sporcu beslenmesi, Futbol |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Dr. Dyt. Müjgan Öztürk Arıkbuka. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/3867 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|