DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4037

Title: Determinants of Foreign Direct Investments (FDIs) in Central and Eastern European Countries (CEECs) and Turkey
Authors: Payaslıoğlu, Eşref
Polat, Burçak
Eastern Mediterranean University, Faculty of Bussiness and Economy, Department of Economics
Keywords: Economics
Investments, Foreign - European Countries - Europe -Turkey
International Investments
Foreign Direct Investment
Exchange rate volatility
Manufacturing sector
Equity capital,
Reinvested earnings
Intra-company loans
Issue Date: May-2015
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Polat, Burçak. (2013).Determinants of Foreitgn Direct Investments (FDIs) in Central and Eastern Europenan Countries (CEECs) and Turkey. Thesis (Ph.D.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Foreign Direct Investment (FDI) is the major driver for the globalization of the international economy and a stimulus and essential for the national economic growth of the countries. In this sense, international trade and FDI flows stand out as the fastest growing economic activities in the global environment over the last two decades. As isolated transition countries, Central and Eastern European Countries (CEECs) and Turkey have lagged behind their Western European counterparts. Hence, the process of integration into the European Union (EU) and liberalization of their trade and payment regimes since the 1990s have been paramount economic objectives for these countries. Accordingly, the perception of FDI changed to become an essential engine for the process of economic, political, and social transformation and integration into the EU. Despite the acceleration of FDI policies aimed at converting Turkey and the CEE region into an ideal destination for future investments, the distribution of FDI across countries is still uneven and disparate in terms of both level and growth. Thus, main objective of this thesis is to provide a detailed examination of the FDIs with respect to their determinants into the Turkey and CEECs. In conclusion, we have proved that FDI inflows into Turkey are responsive to the sector specific variables such as turnover indices and energy prices whereas they are unresponsive to the exchange rate level and its volatility. Furthermore, we have confirmed for the first time that the main determinants of FDI components such as; equity capital, reinvested earnings and company loans into the CEECs and Turkey vary with respect to each component‘s unique requirements. As a result, policy recommendations of this study to the FDI policy makers are to treat the total FDI as multidimensional rather than monolithic and to adjust the policy variables properly based on the desired volume of each component inflow. Keywords: Foreign Direct Investment, Exchange rate volatility, Manufacturing sector, Equity capital, Reinvested earnings, Intra-company loans.
ÖZ Doğrudan Yabancı Yatırımlar (DYY), dünya ekonomilerin küreselleşmesinde en önemli belirleyici olmakla beraber, milli ekonomik büyümede de gerekli olup teşvik edici bir nitelik taşır. Dolayısıyla, uluslararası ticaret ve DYY‘ler son 20 yılın en hızlı büyüyen küresel ekonomik aktivitesi olarak göze çarpmaktadır. Ekonomik kalkınmada Batı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalan, Doğu Avrupa Ülkeleri (DAÜ) ve Türkiye‘nin en önemli ekonomik hedefleri arasında Avrupa Birliğine (AB) üyelik ve uluslararası ticaret ve ödeme sistemlerinin liberalleştirilmesi gelmektedir. Dolayısıyla, bu ülkeler 1990' lardan berri DYY‘leri, AB‘ne üyelik sürecinde en önemli araçlardan biri olarak görmeye başlamıştır. DAÜ ve Türkiye‘yi ideal bir yatırım yeri olarak göstermek için uygulanan yeni DYY politikalarına rağmen bu ülkelerde DYY‘lerin hem düzey hem de büyüme olarak bakıldığında adaletsiz ve dağınık olduğu görülmektedir. Bu tezin amacı, DAÜ ve Türkiye‘ye gelen DYY‘ların ana belirleyicilerini detaylı bir şekilde incelemek ve gelecekteki DYY politikalarına ışık tutmaktır. Sonuç olarak, Türkiye‘ye gelen DYY‘lerin sektörel belirleyicilere ve enerji fiyatlarına duyarlıyken, döviz kuru ve kur oynaklığına duyarsız olduğu saptanmıştır. Bununla beraber, bu tezde, DAÜ ve Türkiye‘ye gelen DYY‘ların bileşenlerinin (öz sermaye, yabancı şirket kazançları ve şirketler arası borçlar) belirleyicilerinin her bir bileşenin kendi gereksinimlerine göre farklılıklar gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma, DYY‘larla alakalı politika yapıcılara DYY‘ların bileşenlerini dikkate alarak, politik değişkenleri istenilen bileşeni çekecek şekilde uyarlamasını tavsiye etmektedir. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Döviz Kuru Oynaklığı, İmalat Sektörü, Öz Sermaye, Yabancı şirket kazançları, Şirketler arası borçlar.
Description: Doctor of Philosophy in Economics. Thesis (Ph.D.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2015. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem Eşref Payaslıoğlu.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4037
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
PolatBurçak.pdfThesis, Doctoral1.63 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback