DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4072

Title: Müzisyenlerde Üst Ekstremite Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi
Authors: Malkoç, Mehtap
Arslan, Tayfun
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Müzisyenler
Üst Ekstremite
Endurans
Koordinasyon
Reaksiyon Zamanı
Denge
Kavrama Kuvveti
Ağrı
Issue Date: Feb-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Arslan, Tayfun. (2017). Müzisyenlerde Üst Ekstremite Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study has been conducted to evaluate the upper extremitiy functions of musicians and to compare with the individuals who are not interested with music. A total of 72 individuals, including 36 musicians (Study Group) and 36 individuals (Control Group) who are not interested with music participated in the study. Sociodemographical datas of all participants in this study and music history of musicians is recorded. In the scope of this study, upper extremity endurance, coordination, reaction time, balance, grip strength, pain and problems of hand, arm and shoulders are evaluated. SPSS-20 for Windows package programme was used to estimate the data collected; Mann-Whitney U test, Chi-Square test, Kruskal Wallis test and Fisher’s Chi-Square test are used as statistical analysis method. There were no statistical differences between age, heights, weights, BMI, dominant extremities, arm lenghts and diagnosed systemic illnesses, consumption of alcohol and smoking habits (p>0,05) whereas there were significant differences between doing regular exercises and days of weekly exercises (p<0,05). It was seen that there are significant differences between endurance, upper extremity balance, coordination and reaction time (p<0,05). The grip strength results between study and control groups is also found statistically similar (p>0,05). Diffeerences in scores of short form McGill Pain Questionnare and Q-DASH test, were significant (p<0,05). As a consequence, the musicians have shown superiority than who are not interested in music in terms of upper extremity endurance, coordination, reaction time and balance, but their grip strength has shown similar consequences. Keywords: Musicians, Upper Extremity, Endurance, Coordination, Reaction Time, Balance, Grip Strength, Pain, Upper Extremity Problems.
ÖZ: Bu çalışma profesyonel müzisyenlerin üst ekstremite fonksiyonlarını değerlendirmek ve müzikle uğraşmayanlarla karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya 36 müzisyen (Çalışma Grubu) ve 36 müzikle uğraşmayan (Kontrol Grubu) olmak üzere toplam 72 kişi alındı. Çalışmaya katılan tüm olguların sosyodemografik verileri ve müzisyenlerin müzik özgeçmişleri kaydedildi. Çalışma kapsamında üst ekstremite enduransı, koordinasyonu, reaksiyon zamanı, dengesi, kavrama kuvveti, ağrı durumu ve el, kol, omuz sorunları değerlendirildi. Çalışma Grubu ile Konrol Grubu arasında yaş ortalaması, boy, ağırlık, beden kitle indeksi, dominant ekstremite, kol uzunluğu ve tanısı konmuş sistemik hastalıklar yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Çalışma grubunun alkol ve sigara kullanım miktarı ve günlük egzersiz süresi Kontrol grubuyla istatistiksel olarak benzerken (p>0,05), düzenli egzersiz yapma ve haftada egzersiz yapılan gün sayısının Kontrol grubunda daha yüksek olduğu görüldü (p<0,05). Çalışma ve kontrol grubundaki bireylerin endurans, üst ekstremite dengesi, koordinasyon ve reaksiyon zamanı sonuçlarının anlamlı düzeyde farklı olduğu görüldü (p<0,05). Kavrama kuvvetinde ise Çalışma ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak bir fark saptanmadı (p>0,05). Çalışma ve kontrol grubunda kısa form McGill Ağrı anketi ve Q-DASH testindeki sonuçlar ile ağrı ve üst ekstremite problemleri istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğu görüldü (p<0,05). Sonuç olarak müzisyenler enstrüman çalma aktivitesinin getirdiği ve gerektirdiği üst ekstremite enduransı, koordinasyonu, reaksiyon zamanı ve dengesi açısından müzisyen olmayanlardan üstün olarak görülürken, kavrama kuvvetleri açısından müzisyen olmayanlarla benzer olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler: Müzisyenler, Üst Ekstremite, Endurans, Koordinasyon, Reaksiyon Zamanı, Denge, Kavrama Kuvveti, Ağrı
Description: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehtap Malkoç.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4072
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
arslantayhun.pdfThesis, Master1.38 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback