|
EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Chemistry >
Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4093
|
Title: | Bio-derived CuO/olive Cake Nanocomposite for Total Phenols Removal from Olive-mill Wastewater |
Authors: | Gazi, Mustafa Younis, Dilshad Zubair Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry |
Keywords: | Chemistry Olive oil mills-Olive oil industry-Waste disposal-Cyprus, North Bio-derived nanocomposite olive mill wastewater total phenols removal |
Issue Date: | Jul-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University EMU |
Citation: | Younis, Dilshad Zubair. (2016). Bio-derived CuO/olive Cake Nanocomposite for Total Phenols Removal from Olive-mill Wastewater. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Chemistry, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | Acutely high organic-loaded olive mill wastewater (OWW) is produced seasonally from the olive oil processing sectors. In North Cyprus, there is no regulated policy regarding the discharge of olive mill wastewater. Hence, the OWW is routinely discharged into the environment top soil or evaporation ponds, and the solid wastes disposed of without treatment to surrounding lands near the processing mills. This poor management of OWW enhances the risk of polluting the surface water and agricultural soil resources.
The environmental threat of the olive mill wastewater is majorly due to the toxicity and low biodegradation of phenolic compounds present in the OWW. This research focused on the feasibility of integrating bio-derived nanoparticles into the surface of waste olives cakes and converting into a high-performance and environmentally nanocomposite adsorbent for removal of total phenol from OWW.
An efficient bio-derived CuO/olive cake nanocomposite (BCO-NC) with 266.11 m2/g surface area was prepared using banana peel extract. Under optimised conditions (pH 6 and dosage 2.5g), 80% of total phenols was removed after 180 min in the dark (BCO–NC/dark), but rapidly increased to 100% just after 90 min using BCO–NC/H2O2/sunlight system at pH 10, dosage 1.0g and H2O2 1mM. The removal mechanism is represented by Freundlich isotherm model (R2= 0.996–1.00) and best modelled by pseudo-second-order kinetic.
Keywords: Bio-derived nanocomposite; olive mill wastewater, total phenols removal ÖZ:
Mevsimsel üretilen zeytinyağı işlemi sırasında, zeytin değirmeni atıksuyu (ZDA) içerisinde fazla mitarda organik madde bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta ZDA deşarj işlemi için herhangi bir politika bulunmamaktadır. Bundan dolayı, ZDA sürekli olarak çevredeki toprağa veya göle boşaltılmakta; pirina - zeytin çekirdeği ve posasından oluşmaktadır- ise zeytinyağı değirmeninin yanında muhafaza edilmektedir, hiçbir arıtma işlemi yapılmadan. Organizasyon zafiyetinden dolayı, ZDA boşaltma işlemi yer üstü ve tarımsal amaçlı kullanılan toprağın kirlenmesine neden olmaktadır.
Zeytin değirmeni atıksuyundaki (ZDA) fenol bileşiklerinin zehir etkisi ve düşük biyoparçalanabilirliğinden dolayı çevreyi tehdit etmektedir. Bu araştırmanın incelediği konu, bio-türetilmiş nano parçaların pirina yüzeyine uygulanması, ve yüksek performanslı ve çevresel nano kompozit adsorban ile ZDA bulunan toplam fenolün uzaklaştırılmasıdır.
Verimli, 266.11 m2/g yüzey alanına sahip, bio-üretilmiş Cu/pirina nano kompozit (BCO-NK), muz kabukları kullanılarak hazırlandı. En uygun şartlar altında (pH 6ve doz 2.5 g), toplam fenolün %80’i 180 dakika karanlık ortamda (BCO-NK/karanlık) uzaklaştırıldı; fakat pH 10, doz 1.0 g ve 1 m M H2O2 şartlarında, BCO-NK/ H2O2/güneş ışığı sistemi kullanıldığında, toplam fenol bileşiklerinin %100’ü 90 dakika içerisinde ortamdan uzaklaştırıldı. Uzaklaştırılma mekanizması, Freundlic izoterm modeli (R2 = 0.996 – 1.00) ve en iyi model aldatıcı-ikinci-derece kinetiği.
Anahtar kelimeler: Bio-türetilmiş nano kompozitler, zeytin değirmeni atıksuyu, uzaklaştırılan toplan fenol |
Description: | Master of Science in Chemistry. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Chemistry, 2016. Co-Supervisor: Dr. Kıvanç Yüney, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Gazi. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4093 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Chemistry
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|