DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4104

Title: İnme Hastalarının Oturma Dengesi, Oturmada Fonksiyonel Aktivite Becerileri, Bağımsızlık Düzeyleri ve Yaşam Kalitelerinin Sağlıklı Bireyler İle Karşılaştırılması
Authors: İyigün, Gözde
Özdil, Aytül
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Keywords: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
İnme Hastalığı
İnme
Kuvvet Platformu
Oturma dengesi
Oturma fonksiyonu
Günlük Yaşam Aktiviteleri
Yaşam Kalitesi
Stroke
Force Platform
Sitting Balance
Function in Sitting
Activities of Daily Living
Quality of Life
Issue Date: Jun-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Özdil, Aytül. (2017). İnme Hastalarının Oturma Dengesi, Oturmada Fonksiyonel Aktivite Becerileri, Bağımsızlık Düzeyleri ve Yaşam Kalitelerinin Sağlıklı Bireyler İle Karşılaştırılması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: The aim of this study is to compare the results of sitting balance, functional activity while sitting, activities of daily living and quality of life between healthy people and stroke patients. The relationship between the pre-designed force platform, Trunk Impairment Scale (TIS) and Postural Assessment Scale for Stroke Patients (PASS) have been analyzed within the scope of the study. Total 60 people were included to the study as 30 healthy and 30 stroke patients. For the sitting balance measure the Force Platform Measurement (FPM), for functional state evaluation the Function In Sitting Test (FIST), for activity of daily living evaluation the Functional Independence Measure (FIM) and for the quality of life level determination the Short Form-36 (SF-36) were benefitted for all the patients and healthy people included in the study. In addition to these tests and scales; in order to evaluate the sitting balance of the stroke patients, the Postural Assessment Scale for Stroke Patients (PASS) and Trunk Impairment Scale (TIS) were used. As a result of the evaluations, the open-eye and closed COP deviation amount was more significant in stroke patients on force platforms than the healthy people and also, the FIST and FIM scores were found to be lower (p<0,05). The COP deviation rate values on eye-closed sitting position of stroke patients and the PASS and TIS total values have a significant and statistically difference and a negative relationship was found (p<0,05) whereas for the open-eye sitting position a significant relationship was not found (p<0,05). When the SF-36 results of stroke and healthy people were compared, besides the pain of stroke patients the results of them obtained from all the sub parameters were lower than the heathy people (p<0,05). iv As a result of the study; it has been found out that, the sitting balance, functional activity while sitting, activities of daily living and quality of life of the stroke patients were more affected than the healthy people. As the COP deviation amount values are related to the clinical scales acquired from the especially closed eye stable position; it has been thought that the developed force platform can be used as an evaluation tool in stroke patients whose sitting balance were affected in clinical environment. Keywords: Stroke, Force Platform, Sitting Balance, Function in Sitting, Activities of Daily Living, Quality of Life.
ÖZ: Bu çalışmanın amacı inme hastaları ile sağlıklı bireyler arasında oturma dengesi, oturmada fonksiyonel aktivite becerisi, günlük yaşam aktiviteleri (GYA) ve yaşam kalitesi sonuçlarını karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında ayrıca tasarlamış olduğumuz kuvvet platformu ile Postür Değerlendirme Skalası (PDS) ve Gövde Bozukluk Skalası (GBS) klinik ölçekleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya 30 inme geçirmiş birey ve 30 sağlıklı birey olacak şekilde toplam 60 kişi dahil edilmiştir. Bu çalışmaya dâhil edilen tüm hasta ve sağlıklı bireyler oturma dengesi ölçümü için Kuvvet Platformu Ölçümü (KPÖ), oturmada fonksiyonel durum değerlendirmesi için Oturmada Fonksiyon Testi (OFT), GYA değerlendirmesi için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) ve yaşam kalitesi düzeyinin belirlenmesi için Kısa Form-36 (KF-36) ile değerlendirilmiştir. Bu test ve ölçeklere ek olarak inmeli bireyler oturma dengesini değerlendirmek amacıyla Postür Değerlendirme Skalası (PDS) ve Gövde Bozukluk Skalası (GBS) klinik ölçekleri ile de değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda inme hastaları ve sağlıklı bireylerin kuvvet platformundan elde edilen gözler açık ve kapalı COP (Center of Pressure- Basınç Merkezi) sapma miktarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu, OFT ve FBÖ skorlarının ise anlamlı düzeyde daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). İnme hastalarının gözler kapalı oturma pozisyonunda COP sapma miktarı değerleri ile PDS ve GBS toplam değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki tespit edilirken (p<0,05), gözler açık oturma pozisyonu için anlamlılık düzeyine ulaşan bir ilişki bulunamamıştır (p<0,05). İnmeli ve sağlıklı bireylerde KF- 36 sonuçları karşılaştırıldığında, inme hastalarının ağrı dışında diğer tüm altparametrelerden elde edilen sonuçların sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Çalışma sonucunda inme hastalarının oturma dengesi, oturmada fonksiyonel aktivite, GYA ve yaşam kalitelerinin sağlıklı bireylere göre daha fazla etkilenmiş olduğu bulunmuştur. Özellikle gözler kapalı sabit oturma pozisyonda elde edilen COP sapma miktarı değerlerinin klinik ölçekler ile ilişkili olması nedeniyle geliştirmiş olduğumuz kuvvet platformunun klinik ortamda oturma dengesi etkilenmiş olan inme hastalarında değerlendirme aracı olarak kullanılabilir olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler: İnme, Kuvvet Platformu, Oturma dengesi, Oturma fonksiyonu, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Yaşam Kalitesi.
Description: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Gözde İyigün.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4104
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ozdilaytul.pdfThesis, Master1.68 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback