DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Psychology >
Theses (Master's and Ph.D) – Psychology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4145

Title: The Relationship between Acculturative Stress, Perceived Social Support, and Perceived Discrimination in International Students
Authors: Erginel, Mehmet (Co. Supervisor)
Seçer, İlmiye (Supervisor)
Kefayati, Elaheh
Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology
Keywords: Psychology
Developmental Psychology
Acculturation-Psychology-Foreign Students
Stress (Psychology)
Acculturative stress
perceived social support
perceived discrimination
Issue Date: Sep-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Kefayati, Elaheh. (2016). The Relationship between Acculturative Stress, Perceived Social Support, and Perceived Discrimination in International Students. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Psychology, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: International students who temporarily move to another country for educational purposes experience difficulty in adapting to their new environment. In spite of this, there is limited research investigating the acculturation process and well-being of international students. Therefore, the current thesis aims to determine predictors of acculturative stress in Iranian and Nigerian international students studying at Eastern Mediterranean University (EMU). It was expected that students’ demographic factors (i.e., age, gender and nationality), perceived social support and perceived discrimination would significantly predict acculturative stress in international students. A total of 174 Iranian and Nigerian international students (83 male/ 91 female), aged between 18 to 35 years (M=24.22) and enrolled in various programs such as engineering and psychology at EMU took part in the current study. Participants completed four self-report questionnaires: a demographics questionnaire, the Acculturative Stress Scale for International Students, the Everyday Discrimination Scale and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support. Results showed that gender, nationality, perceived social support and perceived discrimination, but not age, significantly predicted acculturative stress in Iranian and Nigerian international students. It was further found that perceived social support mediated the relationship between perceived discrimination and acculturative stress. These findings indicate that demographic and social variables can affect international students’ adjustment to their new environment and further highlight the importance of perceived social support as a buffer against perceived discrimination and acculturative stress. Keywords: Acculturative stress, perceived social support, perceived discrimination.
ÖZ: Eğitim amacıyla geçici bir süre için farklı bir ülkeye taşınan uluslararası öğrenciler yeni ortamlarına uyum sağlamakta zorluk yaşarlar. Buna rağmen uluslararası öğrencilerin kültürel uyum sağlama süreçlerini ve iyi oluşlarını inceleyen araştırma sayısı azdır. Bu nedenle bu tez Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) öğrenim görmekte olan İranlı ve Nijeryalı uluslararası öğrencilerdeki kültürel uyum sağlama stresinin yordayıcılarını belirlemeyi hedeflemektedir. Öğrencilerin demografik faktörlerinin (yaş, cinsiyet, milliyet vb.), algılanan sosyal desteğin, ve algılanan ayrımcılığın kültürel uyum sağlama stresini önemli ölçüde yordaması öngörülmekteydi. Toplamda 18 ile 35 yaş arasında (M=24.22), DAÜ’deki psikoloji ve mühendislik gibi birçok farklı programından 174 İranlı ve Nijeryalı uluslararası öğrenci bu çalışmaya katıldı. Katılımcılar dört adet kendi bildirim anketi tamamladılar: demografik anket, Uluslararası Öğrenciler için Kültürel Uyum Sağlama Ölçeği, Günlük Ayrımcılık Ölçeği, ve Algılanan Sosyal Destek için Çokyönlü Ölçek. Çalışmada İranlı ve Nijeryalı uluslararası öğrenciler arasında cinsiyet, milliyet, algılanan sosyal destek, ve algılanan ayrımcılığın kültürel uyum sağlama stresini önemli ölçüde yordadığı görülmüş, ancak yaş faktörü için bu durum görülmemiştir. Ayrıca algılanan sosyal desteğin, algılanan ayrımcılık ile kültürel uyum sağlama stresi arasında kısmi aracılık rolü oynadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar demografik ve sosyal değişkenlerin uluslararası öğrencilerin yeni çevrelerine uyum sağlamaları üzerinde etkili olabileceklerini göstermekte, ve algılanan sosyal desteğin ayrımcılık ve kültürel uyum sağlama stresine karşı bir tampon olarak önemini vurgulamaktadır. Anahtar kelimeler: Kültürel uyum sağlama stresi, algılanan sosyal destek, algılanan ayrımcılık.
Description: Master of Science in Developmental Psychology. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Psychology, 2016. Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Erginel, Supervisor: Assist. Prof. Dr. İlmiye Seçer.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4145
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Psychology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
kefayatielaheh.pdfThesis, Master404.38 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback