DSpace
 

EMU I-REP >
07 Faculty of Architecture >
Theses (Master's and Ph.D) – Architecture >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4150

Title: Refugee Camps: Considerations for Temporary Shelter Design and Organization
Authors: Farivarsadri, Guita
Payan, Sanaz Dehghani
Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture
Keywords: Architecture
Shelter Design-Refugee Camps
Guality of Life-Refugee Camps-Design and Construction
Shelter
Refugee Camps
Spatial Organization
Quality of Social Spaces
Issue Date: Jan-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Payan, Sanaz Dehghani. (2017). Refugee Camps: Considerations for Temporary Shelter Design and Organization. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Architecture, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: In recent years, a lot of wars and conflicts have occurred around the world for different reasons such as political, economic, ethnic, etc. These wars and conflicts have resulted in a significant increase in the number of refugees around the world. According to UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) today, there are approximately 62 million people in the world who had to leave their homes and countries due to wars and move to places that they believe would be safer. Out of this number 21.3 million are refugees. Most of these refugees live in refugee camps set in various countries all around the world. Some of these camps are like small cities with up to 250000 population. However, many of these camps and provided shelters have a range of serious problems, and provide refugees with very poor living conditions. Considering the fact that most of these refugees live in these camps for over five years, and some for over a generation, it becomes essential to think about the design of these camps in a different way than other disaster ones that the duration of stay is generally shorter. Besides, what should be considered is the fact that these people have had the traumatic experience of a war, and are far from their motherlands, trying to start a new life in a foreign place. That’s why providing refugees with proper shelters can increase the sense of belonging and meet the need for a “home” to some extent. Another critical but less discussed issue in this condition is the overall organization of refugee camps, and possible social and psychological effects of these organizations on refugees. In this respect, the aim of this study will be to argue about the quality of life in refugee camps with an emphasis on the organization of shelters in camps to provide a safe iii environment which increases the quality of human interactions, hence the well-being of the refugees. As the case study of this research some refugee camps in Turkey are chosen, to study the quality of shelters, exterior spaces and overall organization of the camps. As the result of this study some suggestions are developed for enhancing the quality of public spaces in these kinds of camps. Keyword: Shelter, Refugee Camps, Spatial Organization, Quality of Social Spaces.
ÖZ: Son zamanlarda dünya çapında siyasi, ekonomik, etnik, vb. nedenlerle birçok savaş ve çatışma yaşanmaktadır. Bu çatışmalar ve savaşlar, dünyada mülteci sayısında büyük bir artış yaşanmasına neden olmuştur. Birleşik Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu’na (UNCHR) göre, günümüzde tüm dünyada evlerini ve ülkelerini terk ederek daha güvenli olduğunu inandıkları yerlere giden yaklaşık 62 milyon kişi yaşamaktadır. Bu sayının 21,3 milyonunu mülteciler oluşturmaktadır. Bu mültecilerin çoğu dünyanın farklı yerlerinde kurulan mülteci kamplarında yaşamaktadırlar. Bu kampların bazıları 250,000’e ulaşabilen nüfusları ile küçük birer şehir gibidirler. Ancak, bu kampların ve sunulan barınakların genellikle çok ciddi sorunları vardır ve mültecilere çok düşük standartlarda bir yaşam sunarlar. Bu mültecilerin çoğu bu kamplarda beş yıldan fazla, hatta bazen bir nesilden fazla yaşarlar. Bu nedenle de bu kampların tasarımının, diğer daha kısa süreli kalmaya uygun olan ve afetlerde kurulan kamplardan farklı olarak düşünülmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu insanların travma dolu bir savaş deneyimi yaşadıkları ve vatanlarından uzakta, yabancı bir yerde bir yaşam kurmaya çalıştıkları gerçeği de göz önünde bulundurulmalıdır. Mültecilere uygun barınaklar sunmak, onların bir yere ait olma ve bir “eve” sahip olma gereksinimin belli ölçüde giderilmesine yardımcı olabilir. Bu durumda, bir diğer kritik ama daha az tartışılmış konu da mülteci kamplarının genel organizasyonu ve bu düzenin mültecilerde bırakabileceği sosyal ve psikolojik etkilerdir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, insanlar arasındaki etkileşimi arttırmak ve dolayısıyla mültecilerin yaşam kalitesini arttıran ve onlara güvenli bir ortam sağlayan barınakların yerleşimine vurgu yaparak mülteci kamplarının yaşam kalitesini irdelemektir. Araştırmanın alan çalışması olarak Türkiye’deki bazı mülteci kampları seçilmiştir ve bu kamplardaki barınakların iç ve dış mekanlarının niteliği ve genel organizasyonu irdelenmiştir. Çalışmanın sonucu olarak bu kamplardaki yaşam kalitesini arttırmak için bazı öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Barınak, Mülteci Kampları, Mekansal Organizasyon, Sosyal Mekanların Kalitesi
Description: Master of Science in Architecture. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Architecture, Dept. of Architecture, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Guita Farivarsadri.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4150
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Architecture

Files in This Item:

File Description SizeFormat
payansanaz.pdfThesis, Master6.51 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback