DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4163

Title: An Empirical Test for Linder Theory and Gravity Model of Trade
Authors: Coşkuner, Çağay
Abdullahi, Hayatu Ibrahim
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics
Keywords: Economics
Economic Conditions and Development
Gravity Model
Linder Theory
Trade
Nigeria
G7
Issue Date: Jun-2016
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Abdullahi, Hayatu Ibrahim. (2016). An Empirical Test for Linder Theory and Gravity Model of Trade. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: First, I tried to see how Newton’s gravitational equation, as it was transplanted into the field of International Trade by Jan Tinbergen (1962), can be time-honored by applying it to Nigerian bilateral trade pattern. For this purpose I collected the data for Nigerian bilateral trade with fifty four (54) countries, which account for more than 95% of its trade deals in the year 2013. I also adopted the OLS regression method of estimation. The result showed a strong support to the model, which says trade between is affected positively by the economic sizes and inversely by their respective distance. Second, the Linder theory was tested using a cross-country analysis between G7 countries plus Spain, Netherlands and Austria. I adopted the Gravity equation again for this purpose where we used the 2014 trade data for those countries. The dummy for EU-membership and Language similarity were included in the model to capture the effect of the economic distance, as suggested by Johansson and Westin (1994). The result is so robust and showed support for both Linder Theory and Gravity Model. Keywords: Gravity Model, Linder Theory, Trade, Nigeria, G7.
ÖZ: Birinci çalışmada, Newtonun yer çekim kanunun Jan Tinbergen (1962) tarafından uluslar arası ticarete uyarlanmış Gravity modelini test ettik. Bu çalışma için Nijerya’nın 54 ülke ile ikili ticaret verileri kullanılmıştır. Bu 54 ülke Nijerya ticaretinin %95’ini oluşturmaktadır. Çalışma için OLS regrasyon yöntemi kullanılmıştır. Regrasyon sonuçları teoriyi doğrular niteliktedir ve ticaret hacminin ekonomik büyüklüklerden (GSYIH) doğrusal bir şekilde etkilendiğini iki ülke arasındaki mesafeden ise negatif bir şekilde etkilendiği ortaya çıkmıştır. İkinci çslışmada ise Linder teorisi test edilmiştir. G7 ülkeleri ile İspanya Hollanda ve Avusturya için veriler kullanılmış ve Gravity modeliye beraber Linder teorisi test edilmiştir. 2014 yılı verileriyle yapılan çalışma sonucunda Linderteorisi doğrulanmış, yani gelir düzeyleri benzer iki ülkenin daha fazla ticaret yaptığı sonuçlandırılmıştır. Bu çalışmada AB üyeliği ve benzer dil kullanımı için de dummy kullanılmıştır. Sonuç olarak çalışmalarımız Linder teorisini ve Gravity modelini doğrulamaktadır. Anahtar Kelimeler : Yerçekimi Modeli, Linder Teorisi, Ticaret, Nijerya, G7.
Description: Master of Science in Economics. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2016. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çağay Coşkuner.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4163
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
abdullahihayatu.pdfThesis, Master601.86 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback