DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Mechanical Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4178

Title: Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer
Authors: Aydın, Devrim
Ezenwali, Shedrach Elurihu
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering
Keywords: Solar Energy Engineering
Solar drying
mix-mode solar dryer
Mechanical Engineering
Mechanical Engineering
Power resources - Sustainable development
drying chamber
food crop
Issue Date: Jul-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU
Citation: Ezenwali, Shedrach Elurihu. (2017). Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Mechanical Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The motivation of this research project was in response to issues of increasing energy demand and the surge in energy scarcity and environmental problem. Various form of fuel like oil, natural gas, wood, and coal etc. can be used for drying process but they are not cheap, and most of them are not environmentally friendly. Renewable energies are one of the promising ways to tackle this global challenge. This work is centered on the investigation solar drying process. A mix-mode solar dryer was designed for drying fruits, vegetables, and biomass. The dryer is made up of a flat plate solar collector, duct fan, two drying chamber module glazed from the top. The flat plate collector of length 200 cm, width 100 cm and height 20 cm was use to preheat the air before entering the drying chamber. The collector is made up of 3mm thick double layer of glass, V-corrugated sheet metal with 60° groove angle. A duct fan is used to provide air circulation. The drying chamber is manufactured from steel, wood, and glass. Different tests were carried out to evaluate the performance of the dryer. The dryer was used to dry apple, banana, grapes and chili pepper. For the different tests carried out the temperature, humidity and solar radiation was recorded to enable evaluation for the performance parameters such as moisture content at the end of each day, drying rate, and drying efficiency. The moisture content of apple, banana, grapes and chili pepper was reduced to their final moisture content within two days of sunshine hours. The average drying rate for apple, banana, chili pepper, and grapes were found to be 30.2 g/h, 82 g/h, 67.8 g/h and 98 g/h respectively per kg of each specimen. Keywords: Solar drying, mix-mode solar dryer, food crop and drying chamber
ÖZ: Bu projenin temel motivasyonu artan enerji talebi, yetersizliği ve çevresel sorunları göz önünde bulundurarak enerji verimli bir meyve/sebze kurutma sistemi geliştirmektir. Kurutma prosesleri için gerekli enerjinin üretilmesinde petrol, doğal gaz, odun ve kömür gibi çeşitli kaynaklar kullanılabilmektedir. Ancak bu kaynaklar yüksek maaliyetli ve çevresel açıdan zararlı olarak nitelendirilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları bu probleme çözüm üretmek için büyük öneme sahiptir. Bu çalışma güneş enerjisi kaynaklı kurutma sistemini incelemektedir. Çalışma kapsamında meyve, sebze ve biyokütle malzemelerini kurutabilecek birleşikmod bir güneş enerjili kurutucu sistemi tasarlanmıştır. Kurutuma sistemi düz plakalı güneş kollektörü, fan ve cam örtülü iki adet kurutma haznesinden meydana gelmektedir. Düz plakalı güneş kollektörü (200 cm x 100 cm x 20 cm) 3 mm kalınlığında çift cam geçirgen yüzey ve 60 ° açılı V şekilli oluklu plakadan üretilmiştir. Sistemde hava akaışını sağlamak için motor tipi (OBR 200 M-2K) boru fanı kullanılmıştır. Kurutucu hazneler çelik, tahta, aluminyum oluklu plakalar ve cam malzemelerinden meydana gelmektedir. Geliştirilen kurutucunun performansını değerlendirmek için çeşitli testler uygulanmıştır. Sitem elma, muz, üzüm ve biber kurutma için deneysel olarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen testlerde sistem performansını değerlendirmek amacıyla, nem miktarı, kurutma süresi ve kurutma verimliliği temel parametreler olarak seçilmiştir. vi Elma, muz, üzüm ve biber için uygulanan testlerde numuneler kuru ağırlıklarına 2 günlük gün ışığı süresinde ulaşmıştır. Elma, muz, biber ve üzüm için kg numune başına kurutma hızı sırasıyla 30.2 g/saat, 82 g/saat, 67.8 g/saat ve 98 g/saat olarak belirlenmiştir. Anahtar kelimeler: Güneş enerjili kurutma, birleşik-mod kurutucu, tarımsal ürün kurutma haznesi
Description: Master of Science in Mechanical Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Devrim Aydın.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4178
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ezenwalishedrach.pdfThesis, Master2.25 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback