|
EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Mechanical Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4178
|
Title: | Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer |
Authors: | Aydın, Devrim Ezenwali, Shedrach Elurihu Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering |
Keywords: | Solar Energy Engineering Solar drying mix-mode solar dryer Mechanical Engineering Mechanical Engineering Power resources - Sustainable development drying chamber food crop |
Issue Date: | Jul-2017 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University EMU |
Citation: | Ezenwali, Shedrach Elurihu. (2017). Design and Experimental Investigation of a Novel Solar Crop Dryer. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Mechanical Engineering, Famagusta: North Cyprus. |
Abstract: | The motivation of this research project was in response to issues of increasing energy
demand and the surge in energy scarcity and environmental problem. Various form of
fuel like oil, natural gas, wood, and coal etc. can be used for drying process but they
are not cheap, and most of them are not environmentally friendly. Renewable energies
are one of the promising ways to tackle this global challenge. This work is centered on
the investigation solar drying process.
A mix-mode solar dryer was designed for drying fruits, vegetables, and biomass. The
dryer is made up of a flat plate solar collector, duct fan, two drying chamber module
glazed from the top. The flat plate collector of length 200 cm, width 100 cm and
height 20 cm was use to preheat the air before entering the drying chamber. The
collector is made up of 3mm thick double layer of glass, V-corrugated sheet metal with
60° groove angle. A duct fan is used to provide air circulation. The drying chamber is
manufactured from steel, wood, and glass.
Different tests were carried out to evaluate the performance of the dryer. The dryer
was used to dry apple, banana, grapes and chili pepper. For the different tests carried
out the temperature, humidity and solar radiation was recorded to enable evaluation
for the performance parameters such as moisture content at the end of each day, drying
rate, and drying efficiency.
The moisture content of apple, banana, grapes and chili pepper was reduced to their
final moisture content within two days of sunshine hours. The average drying rate for
apple, banana, chili pepper, and grapes were found to be 30.2 g/h, 82 g/h, 67.8 g/h and
98 g/h respectively per kg of each specimen.
Keywords: Solar drying, mix-mode solar dryer, food crop and drying chamber ÖZ:
Bu projenin temel motivasyonu artan enerji talebi, yetersizliği ve çevresel sorunları
göz önünde bulundurarak enerji verimli bir meyve/sebze kurutma sistemi
geliştirmektir. Kurutma prosesleri için gerekli enerjinin üretilmesinde petrol, doğal
gaz, odun ve kömür gibi çeşitli kaynaklar kullanılabilmektedir. Ancak bu kaynaklar
yüksek maaliyetli ve çevresel açıdan zararlı olarak nitelendirilmektedir. Yenilenebilir
enerji kaynakları bu probleme çözüm üretmek için büyük öneme sahiptir. Bu çalışma
güneş enerjisi kaynaklı kurutma sistemini incelemektedir.
Çalışma kapsamında meyve, sebze ve biyokütle malzemelerini kurutabilecek birleşikmod
bir güneş enerjili kurutucu sistemi tasarlanmıştır. Kurutuma sistemi düz plakalı
güneş kollektörü, fan ve cam örtülü iki adet kurutma haznesinden meydana
gelmektedir. Düz plakalı güneş kollektörü (200 cm x 100 cm x 20 cm) 3 mm
kalınlığında çift cam geçirgen yüzey ve 60 ° açılı V şekilli oluklu plakadan üretilmiştir.
Sistemde hava akaışını sağlamak için motor tipi (OBR 200 M-2K) boru fanı
kullanılmıştır. Kurutucu hazneler çelik, tahta, aluminyum oluklu plakalar ve cam
malzemelerinden meydana gelmektedir.
Geliştirilen kurutucunun performansını değerlendirmek için çeşitli testler
uygulanmıştır. Sitem elma, muz, üzüm ve biber kurutma için deneysel olarak
incelenmiştir. Gerçekleştirilen testlerde sistem performansını değerlendirmek
amacıyla, nem miktarı, kurutma süresi ve kurutma verimliliği temel parametreler
olarak seçilmiştir.
vi
Elma, muz, üzüm ve biber için uygulanan testlerde numuneler kuru ağırlıklarına 2
günlük gün ışığı süresinde ulaşmıştır. Elma, muz, biber ve üzüm için kg numune
başına kurutma hızı sırasıyla 30.2 g/saat, 82 g/saat, 67.8 g/saat ve 98 g/saat olarak
belirlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Güneş enerjili kurutma, birleşik-mod kurutucu, tarımsal ürün
kurutma haznesi |
Description: | Master of Science in Mechanical Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Devrim Aydın. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4178 |
Appears in Collections: | Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|