DSpace
 

EMU I-REP >
08 Faculty of Arts and Sciences >
Department of Psychology >
Theses (Master's and Ph.D) – Psychology >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4303

Title: Aday Psikolojik Danışmanların Empatik Eğilim ve Duygularını İfade Etme Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi
Authors: Uygarer, Gülen
Dağda, Gizem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve PsikolojikDanışmanlık Bölümü.
Keywords: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Psikolojik Danışman
Empati
Empatik Eğilim
Empatik Beceri
Duygu
Duyguları İfade Etme
Duyguları Fark Etme
Issue Date: Aug-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Dağda, Gizem. (2017). Aday Psikolojik Danışmanların Empatik Eğilim ve Duygularını İfade Etme Düzeylerinin Bazı Değişikliklere Göre İncelenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: In this research, the relationship between empathic tendency and tendency to express feelings of physcological counselling students was observed. In addition, the level of empathic tendency and expressing emotions were examined with corresponding variables of gender, age, class-level, socio-economic level of family, education level of parents and perceived attitudes of parents. It was also studied wheter there is any connection between those aspects. The research was carried out in 2016-2017 academic calendar by the participation of 400 students who study Physchological Counsellig and Guidance programme at Eastern Mediterranean University. In the research, ‘‘Personal Information Form’’ was used to determine the personal information of the students. Also, ‘‘Cambridge Attitude Inventory’’ was used to measure the level of empathic tendency. Moreover, ‘‘Expressing Emotions Scale’’ was used to determine the level of expressing feelings. To analyze the data collected, ‘‘Pearson Coefficient, One-way Variance and Independent Groups T-test’’ were used. According to the research, it was found that there is not only a significant difference between the level of expressing emotions and empathic tendency of candidate physcological counsellors but also there is a positive correlation between these two aspects. Also, it was found that there is no significant difference between empathic tendency and variables of sex and age. Although that, it was revealed that there is a significant difference between the level of expressing feelings and variables of age and gender. Moreover, it was concluded that significant difference existed between class level, socio-economic level of family, education level of parents and level of expressing emotions. However, no significant relation was found between iv the empathic tendency of candidate physcological counsellors and perceived attitude of their parents. Finally, it was obtained that there is a significant relation between the level of expressing feelings of candidate physcological counsellors and perceived attitude of their parents. Keywords: Physcological Counsellor, Empathy, Empathic Tendency, Empathic Ability, Emotion, Expressing Emotion, Realising Emotions.
ÖZ: Bu araştırma aday psikolojik danışmanların empatik eğilim ve duygularını ifade etme eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca aday psikolojik danışmanların empatik eğilim ve duygularını ifade etme düzeylerinin cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, ailenin sosyo ekonomik düzeyi, anne - baba eğitim düzeyi ve anne baba tutumları gibi değişkenler ile birlikte ele alınarak aralarında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı da incelenmiştir. Araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programında öğrenim gören toplam 400 öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin kişisel bilgileri ile ilgili özelliklerinin belirlenmesi amacıyla ''Kişisel Bilgi Formu'', empatik eğilimlerini belirlemek amacıyla ''Cambridge Davranış Ölçeği'' ve duygularını ifade etme düzeylerini belirlemek amacıyla ise ''Duyguları İfade Etme Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise, ''Pearson Korelasyon katsayısı, Tek Yönlü Varyans, Bağımsız Gruplar T- testi'' ve bulgularda anlamlı bir fark bulunduğu zaman ise farkın kaynağını anlamak için ''Turkey'' testinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, aday psikolojik danışmanların empatik eğilim ve duyguları ifade etme düzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu saptanmıştır. Empatik eğilim ve duyguları ifade etme düzeyleri arasındaki ilişki aynı yönlüdür. Ayrıca aday psikolojik danışmanların empatik eğilimleri cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık olmadığı saptanırken, duyguları ifade etme düzeyleri açısından cinsiyet ve yaş değişkeninin farklılaştığı görülmüştür. Sınıf düzeyi, ailelerinin sosyo ekonomik düzeyi, anne ve baba eğitim düzeyine göre empatik eğilim ve duyguları ifade etme eğilimleri arasında da anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Fakat, aday psikolojik danışmanların anne baba tutumlarına göre empatik eğilimleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanırken, duyguları ifade etme düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışman, Empati, Empatik Eğilim, Empatik Beceri, Duygu, Duyguları İfade Etme, Duyguları Fark Etme.
Description: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsüne Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Gülen Uygarer.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4303
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Psychology

Files in This Item:

File Description SizeFormat
dagdagizem.pdfTez, Master3.36 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback