DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4310

Title: Üniversite Öğrencilerinde Uyku Düzeni ve Kalitesinin Beslenme ile İlişkisinin Belirlenmesi
Authors: Yıldız, Emine
Özdişli, Merve Gizem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Sağlıklı Beslenme-Beslenme Eğitimi-Uyku
PUKİ
Uyku kalitesi
Uyku süresi
Besin tüketimi
Fiziksel aktivite
Üniversite öğrencileri
Issue Date: May-2017
Publisher: Eastern Mediterranean University EMU - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Özdişli, Merve Gizem. (2017). Üniversite Öğrencilerinde Uyku Düzeni ve Kalitesinin Beslenme ile İlişkisinin Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was carried out to investigate the relationship between sleeping habits and quality of eating habits of students. The study was conducted on 248 (135 female, 113 male) healthy individuals, aged 18-32 years, who were educated at Hasan Kalyoncu University Health Sciences High School between November 2015 and March 2016. Individual characteristics of the individual, food consumption and nutrition habits, anthropometric measurements and physical activities were questioned with a questionnaire. The Pittsburgh Sleep Quality Index was used to determine the duration and quality of sleep of individuals. The mean age of women participating in the study was 20.33 ± 2.16 years, the mean age of male subjects was 21.39 ± 2.31 years, the mean BMI of female subjects was 22.3 ± 3.5 kg / m² and the mean BMI of male subjects was 24.8 ± 3.7 kg / m². The mean duration of sleep of the female subjects was found to be 7.11 ± 1.42 hours and the mean duration of sleep of the male subjects was 7.09 ± 1.42 hours. 38.5% of the female subjects had a Pittsburgh score of less than 5 and 5, good sleep quality, 61.5% had a Pittsburgh score of 6 or more, and poor sleep quality. 42.5% of male subjects had a Pittsburgh score of less than 5 and 5, good sleep quality, 57.5% had a Pittsburgh score of 6 or more, and poor sleep quality. The mean energy intake of female subjects on a one-day diet was 1333.30 ± 524.19 kcal, and the mean energy intake of male subjects on a one-day diet was found to be 2010.1 ± 824.70 kcal. There was a high statistically significant difference in energy consumption among individuals compared to gender (P = 0.001). There was a very weak significant correlation between negative fat saturated fatty acids and sleep duration (r = -0.129, P = 0.042). The mean PAL value of female subjects was 1.87 ± 0.35, and the mean PAL value of male subjects was 1.98 ± 0.18. There was a very high statistically significant difference between PAL values (P = 0.002). As a result, sleep duration and quality are indispensable for healthy nutrition and healthy living. It is seen that shortening the sleeping period and decreasing the sleep quality causes many health problems such as obesity, hypertension and insulin resistance. It is aimed to improve the sleep duration and quality of the students, to live a healthier life with optimal nutrition and thus to minimize the risk of diseases. Keywords: PUKI, Sleep quality, Sleep duration, Food consumption, Physical activity, University students
ÖZ: Bu çalışma öğrencilerin uyku düzeni ve kalitesinin, beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Kasım 2015- Mart 2016 tarihleri arasında Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu’nda öğrenim gören, yaşları 18-32 arasında değişen 248 (135 kadın, 113 erkek) sağlıklı birey üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin kişisel özellikleri, besin tüketim ve beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri ve fiziksel aktiviteleri anket formu ile sorgulanmıştır. Bireylerin uyku süresi ve kalitesini saptamak amacıyla Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadın bireylerin yaş ortalaması 20.33±2.16 yıl, erkek bireylerin yaş ortalaması 21.39±2.31 yıl, kadın bireylerin BKİ ortalaması 22.3±3.5 kg/m², erkek bireylerin BKİ ortalaması 24.8±3.7 kg/m² olarak bulunmuştur. Kadın bireylerin uyku süresinin ortalama 7.11±1.42 saat, erkek bireylerin uyku süresinin ortalama 7.09±1.42 saat olduğu bulunmuştur. Kadın bireylerin %38.5’inin Pittsburgh skoru 5≥ olup uyku kalitesi iyi, %61.5’inin Pittsburgh skoru 6≤ olup uyku kalitesinin kötü olduğu saptanmıştır. Erkek bireylerin %42.5’inin Pittsburgh skoru 5≥ olup uyku kalitesi iyi, %57.5’inin Pittsburgh skoru 6≤ olup uyku kalitesinin kötü olduğu saptanmıştır. Kadın bireylerin bir günlük diyet ile aldıkları ortalama enerjinin 1333.30±524.19 kkal, erkek bireylerin bir günlük diyet ile aldıkları ortalama enerjinin 2010.1±824.70 kkal olduğu saptanmıştır. Bireyler cinsiyete göre karşılaştırıldığında enerji tüketimleri arasında yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (P=0.001). Bireylerin tükettiği doymuş yağ asitleri ile uyku süresi arasında negatif yönde çok zayıf bir anlamlı korelasyon saptanmıştır (r =-0.129, P=0.042). Kadın bireylerin PAL değeri ortalamasının 1.87±0.35, erkek bireylerin PAL değeri ortalamasının 1.98±0.18 olduğu saptanmış ve PAL değerleri arasında yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (P=0.002). Sonuç olarak, uyku süresi ve kalitesi sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam için vazgeçilmezdir. Uyku süresinin kısalması ve uyku kalitesinin azalmasının obezite, hipertansiyon ve insülin direnci gibi birçok sağlık problemine neden olduğu görülmektedir. Öğrencilerin uyku süre ve kalitesinin düzeltilmesi, optimal beslenme ile daha sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri ve böylece hastalık risklerinin en aza indirilmesi amaçlanmalıdır. Anahtar Kelimeler: PUKİ, Uyku kalitesi, Uyku süresi, Besin tüketimi, Fiziksel aktivite, Üniversite öğrencileri
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Emine Yıldız.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4310
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ozdislimerve.pdfTez, Master2.27 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback