DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4427

Title: Peace Index of MENA Countries Since 1960
Authors: Taşıran, Ali Cevat (Co-Supervisor)
Güngör, Hasan (Supervisor)
Tunç, Selin Tansu
Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics
Keywords: Economics
Global Peace Index
Peace
Global Peace Index
Clustering
Principal Component Analysis
Partial Least Squares – Path Modelling
Issue Date: 2018
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tunç, Selin Tansu. (2018). Peace Index of MENA Countries Since 1960. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Economics, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The Global Peace Index (GPI) is a study to measure peace levels of different countries at a national and international level and rank 162 nations according to their "absence of violence" since 2007. It examines which countries are involved in ongoing national and international conflict while evaluating peace. 23 qualitative and quantitative indicators with auxiliary 32 economic and societal indicators are used. It does not just draw attention to violence and conflict, but also help us, mainly political leaders, to understand those and invest in a more peaceful world. Nevertheless, GPI is inadequate at some points. Firstly, GPI does not base on a proper theoretical model for peace so that the work is done without having a solid theoretical modelling. Second, is the absence of objective selection and weighting of the indicators being assessed an ad hoc manner. Lastly, the series in use are not reproducible, in order that the GPI production is limited to a certain period of time. This study aims to bring out the significant determinants that feed the peace as well as conflicts in societies both internally and externally. Data series collected independently from the IEP are used in their original forms without transforming them into categorical forms. By this way, we developed objective weighted series, which makes it possible to reproduce GPI back in time until 1960. Non-parametric technique of Partial Least Squares Path Modelling is employed for producing GPI values. With the production of alternative series, this thesis explores the changes in peace level of MENA countries in the long run. Keywords: Peace, Global Peace Index, Clustering, Principal Component Analysis, Partial Least Squares – Path Modelling.
ÖZ ; Küresel barış endeksi (Global Peace Index-GPI) 162 ülkenin barış seviyelerini ulusal ve uluslarası seviyede ölçmek amacıyla başlatılan bir çalışmadır ve barışın tanımı ise “şiddet yokluğu” olarak kabul edilmektedir. Barışı değerlendirirken, devam eden ulusal ve uluslararası çatışmalara hangi ülkelerin dahil olduğu incelenmektedir. Çalışma Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından 2007 yılında başlatılmış olup günümüze kadar devam etmektedir. Endeks hesaplamasında kullanılan 23 tane nitel ve nicel değişkenler beraberinde 32 ekonomik ve sosyal değişken ile desteklenmektedir. Yapılan çalışma yalnızca yaşanan şiddet ve kargaşalara dikkat çekmekle kalmayıp aynı zamanda siyasi liderler içinde bir “uyanış çağrışı” olup daha barışçıl bir dünyaya yatırım yapılmasına da yardımcı olur. Fakat çalışmanın yetersiz olduğu noktalar bulunmaktadır. İlk olarak, GPI barış için uygun bir teorik modele dayanmadan yapılmaktadır. Diğer bir eksiklik ise göstergeler için objektif seçimin yokluğu ve niyete mahsus bir şekilde değerlendirilmeleridir. Son olarakta GPI üretimi için kullanılan seriler tekrarlanabilir değildir. Bu çalışma hem iç hem dış kaynaklı, toplumlarda barışı ve çatışmaları besleyen önemli belirleyicileri ortaya çıkararak alternatif barış endeksi üretebilmektir. Değişkenler için objektif ağırlıklar kullanılarak Küresel Barış Endeksi’ni yeniden üretilebilir hale getirip 1960 senesine kadar gidebilen alternative seriler oluşturulmuştur. Alternatif serilerin oluşturulması için ise Kısmi En Küçük Kareler Yöntemi kullanılmıştır. Üretilen alternatif seriler ile MENA ülkelerinin zaman içerisinde barış seviyesinde gösterdiği değişmeler incelenmiştir. Anahtar kelimeler: Barış, Küresel Barış Endeksi, Kümeleme, Temel Bileşenler Analizi, Kısmi En Küçük Kareler Yöntemi-Yol Analizi
Description: Master of Science in Economics. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Business and Economics, Dept. of Economics, 2018. Co=Supervisor: Prof. Dr. Ali Cevat Taşıran and Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Güngör.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4427
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
tuncselin.pdfTheses ,Master.1.27 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback