DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4438

Title: Yetişkin Bireylerde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Süte Karşı Hassasiyet Belirtileri Üzerine Bir Araştırma
Authors: Arslan, Perihan
Şanlı, Ezgi
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Süt Ürünleri--Laktoz İntoleransı
Süt
laktoz intoleransı
laktoz malabsorpsiyonu
Milk
lactose intolerance
lactose malabsorption
Beslenme ve Diyetetik
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Şanlı, Ezgi. (2017). Yetişkin Bireylerde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı ve Süte Karşı Hassasiyet Belirtileri Üzerine Bir Araştırma. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was conducted on 56 men and 101 women who live in Gazimagusa out of 157 people within the scope of study. The average age of the men and women was 32.6 ± 11.1 and 31.7 ± 12.5 years, respectively. Regularly consumption of dairy products such as milk, yoghurt, cheese is 43.9%, 50.3% and 65% respectively. The rate of those who love and like drinking milk is 61.8% (97 people) and the rate of people who do not like milk is 38.2% (60 people). Among those who do not like drinking milk, 21 people (35%) stated that they felt discomfort. In the second phase of the study, 120/240/360/480 ml of milk with lactose was first given to these 15 volunteer individuals and then the same amount of lactose-free milk was drunk to investigate the situation of the clinical symptoms of individuals drinking both milk with lactose and lactose-free milk. When 120 ml of lactose were consumed, the number of people showing symptom was 80 %; when the amount of milk was 240/360 ml, this rate was 86,7 % and when it was 480 ml, it reached to 100%. Regardless of the amount of milk drunk, it was observed that gas symptom was with rate of 93.3%, gas and swelling 80%, swelling only 53.3% and stomachache was 33.3%. When the amount of milk drunk was taken into account, the most complaints were 13,3 % with 120 ml of milk and 20 % and 26,6 % and 33,3 % with 240/360 and 480 ml of milk, respectively. Nausea alone (6.7%), gas, swelling and nausea (6.7%) were observed as a result of drinking 240 ml of milk. One week later of lactose-milk consumption, for the second part of the study, same participants had drunk lactose-free milk. However, participants have not been informed about this issue. When lactose-free milk was drunk, participants consumed 120 and 240 ml of milk without showing any symptoms. However, 2 of the participator (13.3%) who consumed 360 ml lactose-free milk and 3 participator (20%) who consumed 480 ml of milk showed clinical symptoms and the these symptoms were gas and swelling. As a result, drinking lactose-free milk caused decreasing of symptoms such as gas, swelling that are mostly mild.
ÖZ: Bu araştırma Gazimağusa’da yerleşik olan 56’sı erkek, 101’i kadın olan 157 kişi üzerinde yürütülmüştür. Erkek ve kadınların yaş ortalaması sırasıyla 32,6±11,1 ve 31,7±12,5 yıldır. Tüm bireylerin düzenli süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini tüketimleri sırasıyla %43,9, %50,3 ve %65’dir. Süt içmeyi çok seven ve sevenlerin oranı %61,8 (97 kişi), sevmeyenlerin oranı ise %38,2’dir (60 kişi). Süt içmeyi sevmeyenler arasında rahatsızlık hissettiğini belirtenler 21 kişi (%35) olarak saptanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında bu bireylerden günüllü 15 kişiye önce 120/240/360/480 ml laktozlu süt, daha sonra da aynı miktarlarda laktozsuz süt içirilerek bireylerin gerek laktozlu, gerekse laktozsuz süt içtiklerindeki klinik semptomların durumu incelenmiştir. Yüz yirmi mililitre laktozlu süt içtiklerinde semptom gösteren bireyler %80 iken, süt miktarı 240/360 ml olduğunda bu oran %86,7’ye ve 480 ml olduğunda ise %100’e ulaşmıştır. İçilen süt miktarına bakılmaksızın gaz %93,3, gaz ve şişkinlik %80, sadece şişkinlik %53,3 ve karın ağrısı %33,3 oranları ile izlenmiştir. İçilen süt miktarı dikkate alındığında en fazla şikayet gaz 120 ml süt içimi ile %13,3 iken, 240/360 ve 480 ml süt içimlerinde sırasıyla %20, %26,6 ve %33,3 olmuştur. Tek başına bulantı (%6,7), gaz, şişkinlik ve bulantı (%6,7) 240 ml süt içimi sonucunda gözlenmiştir. Aradan geçen 1 hafta süreden sonra bu kez aynı bireylerde laktoz içermeyen süt içirilmiştir. Ancak bireyler bu konu ile ilgili bilgilendirilmemiştir. Laktoz içermeyen süt içirildiğinde bireyler 120 ve 240 ml sütü semptom vermeden tüketmişlerdir. Ancak 360 ml laktozsuz süt tüketimi sonucu 2 kişi (%13,3), 480 ml süt tüketimi sonucunda da 3 kişi (%20) klinik semptom vermiş olup, bu semptomlarda gaz ve şişkinlik olarak belirtilmiştir. Sonuç olarak laktoz içermeyen süt içimi, çoğunlukla hafif olan gaz, şişkinlik gibi semptomların azalmasına neden olmuştur.
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Perihan Arslan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4438
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
sanliezgi.pdfThesis, Master2.13 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback