| 
                
             | 
            
            
            
            
            
                
                
  
 
EMU I-REP >
 
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
 
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
 
    
        
            
                
                Please use this identifier to cite or link to this item:
                http://hdl.handle.net/11129/4481
             | 
         
     
     
    
    
| Title:  | Duygusal Yeme, Gece Yeme ve Uyku Kalitesinin Beslenme Durumu Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi |  
| Authors:  | Kabaran, Seray Şen, Gökçem Gülcem Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |  
| Keywords:  | Beslenme ve Diyetetik Bölümü Obezite Beslenme Duygusal Yeme Gece Yeme Sendromu Uyku Nutrition Emotional Eating Night Eating Syndrome Sleep |  
| Issue Date:  | 2018 |  
| Publisher:  | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |  
| Citation:  | Şen, Gökçem Gülcem. (2018). Duygusal Yeme, Gece Yeme ve Uyku Kalitesinin Beslenme Durumu Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi.  Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |  
| Abstract:  | ÖZ :
 Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gazimağusa ilçesinde yaşayan 20
45 yaş aralığında olan genç yetişkin bireylerin duygusal yeme, gece yeme ve uyku 
kalitelerinin beslenme durumları üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amacı ile 
planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma Gazimağusa ilçesinde yaşayan 20-45 yaş arası 
147 erkek, 231 kadın olmak üzere toplam 378 bireyin katılımı ile yapılmıştır. Bireylere 
genel özellikleri, sağlık durumları ve beslenme alışkanlıklarını içeren anket yüz yüze 
görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Katılımcıların beslenme durumları geriye dönük 
24 saatlik besin tüketim kaydı ile belirlenmiştir. Bireylerin yeme davranışlarını 
saptamak amacı ile Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R21), gece yeme durumlarını 
saptamak amacıyla Gece Yeme Anketi ve uyku kalitelerini saptamak amacıyla 
Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Bireylerin antropometrik 
ölçümleri (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi, kalça çevresi) alınmıştır. 
Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması (±S) 33.30±7.76 yıldır. Katılımcıların 
beden kütle indeksi ortalamaları sırasıyla, erkeklerin 26.61±3.49 kg/m2, kadınların 
24.09±3.80 kg/m2 olarak bulunmuştur. Erkeklerin günlük enerji alımı 1566.24±304.47 
kkal olup alınan enerjinin, %16.61±5.05’i proteinlerden, %40.50±10.62’si yağlardan 
ve %39.87’si karbonhidratlardan karşılandığı bulunmuştur. Kadınların ise günlük 
ortalama enerji alımı 1609.21±307.99 kkal olup alınan enerjinin, %16.30±5.35’i 
proteinlerden, %41.29’u yağlardan ve %40.25’i karbonhidratlardan oluşmaktadır. 
TFEQ-R21’e göre bireylerin kontrolsüz yeme puanı, bilişsel kısıtlama ve duygusal 
yeme puanlarına göre yüksek bulunmuştur. Kadınların kontrolsüz yeme ve bilişsel 
kısıtlama puanları erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların duygusal 
yeme puanı arttıkça kontrolsüz yeme ve bilişsel kısıtlama davranışı artmaktadır. 
Bireylerin gece yeme puanları ile sabah iştahsızlığı, akşam hiperfajisi, duygudurum ve 
uyku bozukluğu puanları arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır (p<0.05). 
Bireylerin, PUKİ puanlarının artmasına bağlı olarak gece yeme, duygudurum ve uyku 
bozukluğu ile gece yeme anketi puanlarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır (p<0.05). 
Erkek bireylerin gece yeme davranışı puanlarının artması ile birlikte karbonhidrat 
tüketimlerinin arttığı ve kadın bireylerin gece yeme puanlarının artmasına bağlı olarak 
karbonhidrat tüketimlerinin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; bireylerin 
değişen duygu durumlarında gösterdikleri duygusal yeme davranışları, gece yeme 
eğilimleri ve uyku düzenleri bireylerin beslenme durumunu, besin tüketimini ve tercihlerini etkilemektedir. 
Anahtar Kelimeler: Beslenme, Duygusal Yeme, Gece Yeme Sendromu, Uyku This study evaluated the effects of emotional eating, night eating and sleep 
quality on nutrition status of young adults between the ages of 20-45 living in 
Famagusta, TRNC. The study was conducted with 378 individuals (147 males and 231 
females) living in Famagusta and whose ages are 20-45. The questionnaire, involving 
items on general features, health conditions and dietary habits of individuals, was 
implemented through face-to-face interviews. Nutrition status of the participants was 
identified via 24-hour food consumption records. The data collection instruments used 
in the study are Three Factor Eating Questionnaire (TFEQ-21) to determine 
individuals’ eating behaviors; Night Eating Questionnaire to identify night eating 
status of the individuals; and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) to explore the 
quality of their sleep patterns. Anthropometric measurements (body weight, height, 
waist circumference, hip circumference) of the individuals were also taken. The 
average age of the participants is (±S) 33.30±7.76 years. The Body Mass Index 
averages are 26.61±3.49 for males and 24.09±3.80 kg/m2 for females. It was found 
that the daily energy intake for men is 1566.24±304.47 kcal and 16.61%±5.05 of it is 
from proteins, 40.50%±10.62 is from fats and 39.87% is from carbohydrates. The 
average energy intake for women is 1609.21±307.99 kcal and 16.30%±5.35 of it is 
from proteins, 41.29% of it is from fats and 40.25% is from carbohydrates. Based on 
TFEQ-R21 results, uncontrolled eating scores were found higher than cognitive 
limitation and emotional eating scores. The uncontrolled eating and cognitive 
limitation scores of women are found as higher than men. As the emotional eating 
scores of participants increase, their uncontrolled eating and cognitive limitation 
scores also increase. Positive correlations (p<0.05) were found between individuals’  
night eating scores and loss of appetite in mornings, evening hyperphagia, emotional 
status and sleep disorder scores. Statistically significant positive correlations were 
found between individuals’ PSQI scores and night eating scores (p<0.05). It is 
observed that the emotional eating behaviors, night eating inclinations and sleep 
patterns of individuals during emotional changes affect their nutrition status, food 
consumption and food preferences.  
Keywords: Nutrition, Emotional Eating, Night Eating Syndrome, Sleep |  
| Description:  | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Seray Kabaran. |  
| URI:  | http://hdl.handle.net/11129/4481 |  
| Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
  |  
  
  
This item is protected by original copyright 
 |   
    
    
    
    Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated. 
                    
                      
                 |