|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4490
|
Title: | KKTC Gazimağusa Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğine Başvuran Tip 2 Diyabetik Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (PREDIMED) ile Yaşam Kalitesi (SF-36) Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi |
Authors: | Kılınç, Fatma Nişancı Kudret, Meltem Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Diyabet Tip 2 diyabet Akdeniz diyeti (PREDIMED) Yaşam kalitesi (SF- 36) Type 2 diabetes Mediterranean diet (PREDIMED) Quality of posae (SF-36) |
Issue Date: | Aug-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University EMU - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Kudret, Meltem. (2016).KKTC Gazimağusa Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniğine Başvuran Tip 2 Diyabetik Bireylerde Akdeniz Diyetine Uyum Ölçeği (PREDIMED) ile Yaşam Kalitesi (SF-36) Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi . Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | This study was carried out to examine the relationship between the
Mediterranean Diet Assessment Tool and the quality of life in patients with type 2
diabetes living in the TRNC.
The study was carried out in the Internal Medicine clinic of Cyprus
Famagusta State Hospital between November 2015 and March 2016. The study
included individuals aged 30-65 who were diagnosed with type 2 diabetes by a
doctor. The participants were assessed by using a questionnaire which included
generel information of the participants, food intake in the last month determined by a
Food Frequency Questionnaire (FFQ), the Mediterranean diet adherence tool
(PREDIMED, 2012) and Quality of Life Questionnaire (SF-36). Participants’
adherence to Mediterranean diet tool were calculated and categorised into three
categories as low (≤5), medium (6-9) and high (≥10) adherence groups. On the other
hand, participants’ SF-36 quality of life scores were analyzed by two categories of
physical and mental components.
It was found that 65.6% of male participants and 49.1% of female participants
showed moderate adherance to the Mediterranean diet (p>0.05). In addition, when
PREDIMED compenents were examined male participants had higher consumption
levels (%) of legumes, fish/seafood and nuts compared to female participants
(p<0.05). There was a relationship between Mediterranean diet adherence and quality
of life. It was shown that participants with moderate Mediterranean diet adherence
had higher physical component scores compared to participants with low
Mediterranean diet adherence (p<0.001). Participants showed moderate quality of
life scores according to the physical and mental components, also there was a strong
relationship between gender and quality of life, while male participants had higher
quality of life scores compared to female participants (p<0.001).
The current study demonstrated modarate Mediterranean diet adherence and
quality of life. Participants with modarate Mediterranean diet adherence had higher
quality of life scores compated to the participants with low Mediterranean diet
adherence. In addition, there was a similar adherence to the Mediterranean diet in
both gender groups whereas male participants had higher quality of life scores in
comparison to female participants. It is suggested that regular education of the
importance of Mediterranean diet on health may contribute to higher quality of life
scores.
Keywords: Type 2 diabetes, Mediterranean diet (PREDIMED), Quality of posae
(SF-36) ÖZ :
Bu çalışma KKTC’ de yaşayan Tip 2 diyabetli bireylerin Akdeniz diyetine
uyum ölçeği ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır.
Çalışma kapsamına KKTC Gazimağusa Devlet Hastanesi Dahiliye
polikliniğine Kasım 2015-Mart 2016 tarihleri arasında başvuran, yaşları 30-65
arasında olan, doktor tarafından tip 2 diyabet tanısı konmuş 200 birey alınmıştır.
Bireylere tanıtım bilgileri, son bir ayda besin alımının saptanmasında kullanılan
Besin Tüketim Sıklığı (FFQ), Akdeniz diyetine uyum ölçeği (PREDIMED, 2012) ve
Yaşam Kalitesi (SF- 36) ölçeğini içeren anket formları uygulanmıştır. Bireylerin
Akdeniz diyetine uyum ölçeği hesaplanmış ve puanlar düşük (≤5), orta (6-9) ve
yüksek (≥10) uyum olmak üzere üç kategoride değerlendirilmiştir. Bireylerin SF-36
yaşam kalitesi ölçek puanları ise fiziksel gösterge puanı ve mental gösterge puanı
olmak üzere iki kategoride incelenmiştir.
Çalışmada erkeklerin % 65.6’sının, kadınların % 49.1’inin Akdeniz diyetine
orta uyum gösterdiği saptanmıştır (p>0.05). Ayrıca PREDIMED bileşenleri
incelendiğinde erkek bireylerin kurubaklagil, balık/deniz ürünleri ve sert kabuklu
kuruyemişleri haftalık 3 porsiyon ve üzerinde tüketim düzeyi kadın bireylere göre
(%) daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Bu çalışmada, yaşam kalitesi ile Akdeniz
diyeti uyumu arasında ilişki bulunmuş, Akdeniz diyetine orta uyum gösteren
bireylerin fiziksel göstergeler puanının, düşük uyum gösteren bireylere göre daha
yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001). Bireylerin fiziksel ve mental göstergeler
puanına göre yaşam kalitesinin orta düzeyde olduğu, bununla birlikte cinsiyet ile
yaşam kalitesi arasında kuvvetli bağ bulunduğu ve erkeklerin yaşam kalitesi puanının
kadınlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.001).
Bu çalışmada Akdeniz diyetine uyum ve yaşam kalitesi orta düzeyde
bulunmuştur. Akdeniz diyetine orta uyum gösteren bireylerin SF-36 bileşenleri puanı
düşük uyum gösteren bireylere göre yüksektir. Ayrıca bireylerin cinsiyete göre
Akdeniz diyetine uyumları benzer olup, erkeklerin yaşam kalitesi kadınlara göre
daha yüksek bulunmuştur. Bireylere Akdeniz diyetinin sağlık üzerine etkisi ve
Akdeniz diyetine uyumun önemi konusunda yapılacak düzenli eğitimler ile yaşam
kalitesi arttırılabilir.
Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, Akdeniz diyeti (PREDIMED), Yaşam kalitesi
(SF- 36) |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Fatma Nişancı Kılınç. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4490 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|