DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4527

Title: Hatay'ın İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezi Kurslarına Katılan Yetişkin Kadınların Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Öz Etkililik - Yeterlilik ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi
Authors: Gezer, Ceren
Ocak, Ecem
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Osteoporoz--Bilgi Düzeyi
Osteoporoz
Bilgi düzeyi
Kadınlar
Osteoporoz Öz Etkililik/Yeterlilik
Osteoporosis
Level of knowledge
Osteoporosis self efficacy-sufficiency
Issue Date: 2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Ocak, Ecem. (2017). Hatay'ın İskenderun İlçesi Halk Eğitim Merkezi Kurslarına Katılan Yetişkin Kadınların Osteoporoz Bilgi Düzeyi, Osteoporoz Öz Etkililik - Yeterlilik ve Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was conducted with a total of 419 women between April and July, 2016 in order to evalvate the relationship between osteoporosis knowledge level and nutrition in 19-65 age group of women in public eduation center in Iskenderun district of Hatay. Individual interviews and questiomories, general choracteristics of the individuals, knowledge test (OBT-OKT) and osteoporosis self- efficacy scale were questioned and some anthropometric measurements were made in accordance with their techniques. Individuals were reported that 42.2 % of the amount of milk to be consumed per day for the calcium needs to be drunk 2 cups per day and 38.4 % 1 cup. 41.5 % of the subjects consumed 1-2 servings per day, 34.4 % less than one porsion per day, and 24.1 % consumed milk-yogurt. 53.4 % had less than on eper day, 41.9 % had consumed 1-2 portions of cheese. %28.9 % of the subjects had to do it every da yor 5-6 times a week. OBT exercise and OBT nutrition scores of college graduates were higher than literate (p<0.05). The exercise scores of the self-employed individuals OÖEY-calcium and OÖEYcalcium scores are higher than those of other occupational groups (p<0.05). It was found that there was no linear relationship between the age of individuals and OBT and OÖEY scores (p>0.05). There was no statistically significant difference between OBT scores according to cheese consumption (p>0.05). Indivuduals who consume more than two portions a day are more likely to have on OÖEY exercise score than one serving a day an done or two portions of cheese a day (p<0.05). Self-efficacy perceptions can be improved by increasing the knowledge and awareness of indivuduals about osteoporosis, nutrition and physical activity relationship.
ÖZ: Bu araştırma, Hatay‘ın İskenderun ilçesinde halk eğitim merkezine katılan 19-65 yaş grubu yetişkin kadınların osteoporoz bilgi düzeyi ile beslenme durumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla Nisan-Temmuz 2016 tarihleri arasında 419 kadın ile yürütülmüştür. Teke tek görüşme ve anket teknikleri ile bireylerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları, Osteoporoz Bilgi Testi (OBT) ile Osteoporoz Öz Etkililik-Yeterlilik Ölçeği (OÖEY) ile bazı antropometrik ölçümleri tekniklerine uygun olarak yapılmıştır. Bireylerin kalsiyum ihtiyacının karşılanması için günlük tüketilmesi gereken süt miktarının %42.2‘si günde 2 bardak, %38.4‘ü 1 bardak içilmesi gerektiğini bildirmişlerdir. Bireylerin, %41.5 5 günde 1-2 porsiyon, %34.4‘ü günde 1 porsiyondan az, %24.1‘i süt-yoğurt tüketmişlerdir. Günde %53.4‘ü 1 porsiyondan az, %41.9‘u 1-2 porsiyon peynir tüketmişlerdir. Bireylerin, %28.9‘u hiç fiziksel aktivite yapmadığı, %11.2‘sinin ise hergün veya haftada 5-6 kez yaptığı saptanmıştır. Üniversite mezunu bireylerin OBT-Egzersiz ve OBT-Beslenme puanı, okur-yazar olanlara kıyasla yüksektir (p<0.05). Serbest meslekte olan bireylerin OÖEY-Kalsiyum ve OÖEY-Egzersiz puanları diğer meslek gruplarına kıyasla yüksektir (p<0.05). Bireylerin yaşları ile OBT ve OÖEY puanları arasında doğrusal bir ilişki olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Bireylerin süt-yoğurt tüketimleri ve peynir tüketimlerine göre OBT puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Günde 2 porsiyondan fazla peynir tüketen bireylerin OÖEY-Egzersiz puanı, günde 1 porsiyon ve günde 1-2 porsiyon peynir tüketenlere kıyasla daha yüksektir (p<0.05). Bireylerin osteoporoz, beslenme ve fiziksel aktivite ilişkisiyle ilgili bilgi ve farkındalıkları arttırılarak öz etkililik-yeterlilik algıları geliştirilebilir.
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4527
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
ocakecem.pdfThesis, Master1.65 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback