|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4546
|
Title: | Bursa İlinde Zayıflama Diyeti Uygulayan ve Kişiye Özel Yemek Hizmeti Alan Bireylerin Hizmet Memnuniyeti ve Ağırlık Kaybı Başarısının Değerlendirilmesi |
Authors: | Baş, Murat Koçak, Yasin Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Diyet--Beslenme Catering Diyet, Kişiye Özel Beslenme Ağırlık kaybıIndex term Catering Diet Nutrition persons weight-loss Diyet Kişiye Özel Beslenme |
Issue Date: | Jun-2016 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University EMU - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Koçak, Yasin.(2016). K.K.T.C. Bursa İlinde Zayıflama Diyeti Uygulayan ve Kişiye Özel Yemek Hizmeti Alan Bireylerin Hizmet Memnuniyeti ve Ağırlık Kaybı Başarısının Değerlendirilmesi.. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | The present study carried out on 40 individuals, 20 ones of them belongs to
the first group which served by personal catering company, and the other 20 belongs
the second group which did not, called control group. Catering serviced group and
the control group kept top on during 3 mounts, anthropometric measurement were
performed and also identical knowledge, such as feed habits, personal specialties, the
satisfaction of them about catering services were recorded. The observed data was
evaluated by statistic software, SSPS 20.0 for windows. Median age of both groups
was founded as 35,45±9,95-year. 60% of the attendees is graduated from university
and %80 of the attendees has no medicinal disorders diagnosed by any physician.
Large numbers of the attendees have no cigarette or alcohol habit was observed. It‘s
observed from the consequence of evaluations of feed habit that sometimes %62,5 of
the attendees pass of their meal. The most omitted meal is lunch with %35.0. Primer
reason for omitting meal is their limited time. Result of the catering serviced
individuals evaluation is that they are generally satisfies about hygiene, meal range,
meal quality, meal presentations, view of meal, freshness of meals. However, they
are not pleasure about temperature of meals. According to the analyze of the data
observed from the attendees in the first group and the second group by investigating
during 3 mounts, there are significant differences (p<0,05) between BMI average,
BMR mean, body weight mean, average of percentage of fat, fat mass mean, fatless
weight mean.
In this study, it was found that individuals carried out weight-loss diet and
serviced by catering company were succeed on weight-loss.
This article is the first one about the area in Turkey and also unique in the
world.
Keywords:Catering, Diet, Nutrition persons, weight-loss ÖZ :
Bu çalışmaya katılan19 yaş ve üzeri 20 kişiye özel catering hizmeti alan
deney grubu ve 20 kişiye özel catering hizmeti almayan kontrol grubundan oluşan 40
birey üzerinde yapılmıştır. Kontrol ve deney grubu 3 ay boyunca takip edilmiş ve
kişiye özel hizmet alan ve almayan bireylerin antropometrik ölçümlerinin
alınmasının yanı sıra kişisel bilgileri, beslenme alışkanlıkları ve aldıkları catering
hizmeti memnuniyetleri belirlenmiştir. Alınan veriler SPSS 20.0 for Windows (SPSS
Inc., Chicago, IL, USA) programı ile değerlendirilmiştir. Kontrol ve deney grubunun
yaş ortalamaları 35,45±9,95(yıl) olarak bulunmuştur. Araştırmaya katılan bireylerin
%60.0'ı yüksek okul mezunudur ve %80'inin doktor tarafından tanısı konulan hiç bir
hastalığı bulunmamaktadır. Araştırmaya katılanların çoğunluğu sigara veya alkol
kullanmadıkları görülmüştür. Beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde
%62,5'inin öğünlerini bazen atladıklarını belirtmişlerdir. En çok atlanan öğün ise
%35.0 ile öğlen öğünü olmuştur. Araştırmaya katılanların öğün atlamalarına
gösterdikleri birincil neden ise zaman yetersizliğidir. Kişiye özel hizmeti alan
bireylerin değerlendirmelerine göre genel olarak yemeklerin hijyeninden, yemek
çeşitliliğinden, yemeklerin kalitesinden, yemeklerin sunumundan, yemeklerin
görünüşünden, yemeklerin tazeliğinden memnun oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Kişiye özel hizmeti alan bireylerin sadece gelen yemeklerin sıcaklığından hoşnut
olmadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak kontrol ve deney grubundaki bireylerin 3
ayrı ayda alınan verilerinin analizi sonucuna göre BKİ ortalamaları, BMH ortalama
değerleri, Vücut Ağırlığı ortama değerleri, Yağ yüzdesi ortalama değerleri, Yağ
Kütlesi ortalama değerleri ve Yağsız Kütle ortalama değerlerinin hepsinde önemli
derecede anlamlı farklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır(p<0.05).Bu çalışmada, Bursa
İlinde zayıflama diyeti uygulayan ve kişiye özel yemek hizmeti alan bireylerin
ağırlık kaybı konusunda başarılı olduğu bulunmuştur.
Bu çalışma aynı zamanda Türkiye'de yapılan ilk çalışmadır ve uluslararası yayınlar arasında benzerine rastlanmamıştır.
Anahtar kelimeler: Catering, Diyet, Kişiye Özel Beslenme, Ağırlık kaybı |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat Baş. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4546 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|