DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4554

Title: Ergonomik Risk Taşıyan Masa Başı Çalışanlarda Skapular Hareket Bozukluklarının İncelenmesi
Authors: Angın, Ender
Depreli, Özde
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü
Keywords: Ergonomi
Skapular diskinezi
Ağrı
Disabilite
Yaşam Kalitesi
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Issue Date: 2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Depreli, Özde. (2016). Ergonomik Risk Taşıyan Masa Başı Çalışanlarda Skapular Hareket Bozukluklarının İncelenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: The purpose of this study was to assess the scapular dyskinesis, pain, neck and shoulder disability, posture and quality of life in office workers in TRNC according to ergonomic principles of participants and compare the differences between groups. As a result of ergonomic risk assessment two groups have been determined that 1. group not need to immediate change and 2. group need to further investigation and changes of are required soon. Ergonomic risk assessment has been evaluated, Rapid Upper Limb Assessment (RULA); for scapular dysfunction, Lateral Scapular Slide Test (LSST); for the assessment of pain, Short Form of the McGill Pain Questionnaire (SF-MPQ); for disability, Quick Disabilities of Arm, Shoulder & Hand (Q- DASH) and Neck Disability İndex (NDİ); for posture analysis, photographic method; and for quality of life ,The Short Form 36 Health Survey (SF-36) were applied. According to the comparison between the groups, significant differences were determined at pain, disability and quality of life in the 2. group (p<0.05). Consequently, pre-determining the occupational risk factors that negatively affect the musculoskeletal system, raising awareness, ergonomic training for the correct working posture and proper body mechanics of office workers is important as in all professions.
ÖZ: Çalışmanın amacı, KKTC’ de yaşayan ve kamu dairelerinde çalışan masa başı bireylerde ergonomik prensipler doğrultusunda oluşturulan gruplarda; skapular diskinezi varlığı, ağrı, boyun ve omuz disabilite, postural ve yaşam kalitesi değerlendirmesi ve gruplar arası farkların belirlenmesidir. Ergonomik risk değerlendirmesi sonucunda , acil müdahale edilmesi gerekmeyen birinci grup ile acil değişime gidilmesi gereken ikinci grup oluşturulmuştur. Güç analizi ile gruplara alınan kişi sayısı belirlenmiştir. Ergonomik risk değerlendirmesi için ‘Çalışanın Üst Ekstremitelerini Değerlendirme Formu’ (ÇÜEDF) kullanılırken skapular diskinezi varlığı için ‘Lateral Skapular Kayma Testi’ (LSKT), ağrı varlığı için ‘Kısa Form McGill Ağrı Anketi’ (KF-MAA) ,disabilite değerlendirmesi için ‘Hızlı Kol Omuz El Disabilite Anketi’ (H-KOED) ve ‘Boyun Disabilite İndeksi’, postüral değerlendirme için fotoğraflama yöntemi ve yaşam kalitesi için ise ‘KF-36’ anketi kullanılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler her iki grup için de yapılmıştır. Çalışmada elde edilen verilere göre, ergonomik risk taşıyan ve acil müdehale edilmesi gereken masa başı çalışanlarda ağrı ve disabilite varlığı ve yaşam kalitesinin olumsuz şekilde etkilendiği görülmüştür. Sonuç olarak masa başı çalışanların kas-iskelet sistemini olumsuz etkileyen mesleki risk faktörlerinin önceden belirlenmesi ve bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesi, doğru çalışma postürleri ve düzgün vücut mekaniği için gerekli olan postüral egzersizleri içeren ergonomik eğitimin, gerekli ve koruyucu rehabilitasyon programlarının fizyoterapist tarafından planlanmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Description: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, 2016. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ender Angın.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4554
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
depreliozde.pdfThesis, Master4.32 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback