DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4558

Title: KKTC’deki İlkokul Müdürlerinin Okul Gelişimine İlişkin Algıları
Authors: Mertkan, Şefika
Akyerli, Emete
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Keywords: Eğitim Yönetimi
Okul gelişimi
eğitim yönetimi
School improvement
educational management
Eğitim Bilimleri
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Akyerli, Emete. (2017). KKTC’deki İlkokul Müdürlerinin Okul Gelişimine İlişkin Algıları. Thesis (M.Ed.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Educational Sciences, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This study aims to investigate the views of school principals on what school improvement initiatives are being taken in TRNC at system and school levels and why while also examining school principal‟s suggestions as to what other initiatives could be taken. It employs a qualitative approach with a phenomenological design. Research participants were identified using criteria sampling. The study was carried out with 16 participants. Data were generated through face-to-face semi-structured interviews carried out in participants‟ natural settings and analyzed using content analysis. Findings demonstrate participants carry out activities to enhance the physical infrastructure of schools, to improve teaching and learning and to enhance school culture. Participating school principals believe no initiatives were taken at system level to improve schools; rather, findings strongly suggest Turkish Cypriot education system inhibits school principals‟ school improvement efforts. Financial problems, teacher preparation and recruitment policies along with principal preparation and promotion policies, inspection problems, politicized employment and duties and responsibilities of school principals were found to be among the main factors inhibiting principals‟ school improvement efforts. In the light of the aforementioned problems identified, suggestions were made by participating principals as to what initiatives could be taken for school improvement. Taking these into account and enhancing school principals‟ understanding about school improvement could support school principals in their search for school improvement.
ÖZ: Bu araştırmanın temel amacı, KKTC‟de okul gelişimi adına yapılanlar, bu uygulamaların nedenleri ile nasıl gerçekleştirildiği ve okul gelişimi için okul ve sistem bazlı yapılabilecek uygulamalar hususlarında ilkokul müdürlerinin bakış açılarını ortaya koymaktır. Yapılan bu çalışmada okul gelişimi uygulamalarının okul müdürlerinin bakış açısından derinlemesine inceleme hedeflendiğinden nitel araştırma yaklaşımı kullanılmış ve araştırma fenomenolojik olarak desenlendirilmiştir. Bu araştırmada KKTC‟de görev yapan deneyimli ilkokul müdürleri ile çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu belirlenirken amaçlı örneklem türü olan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 5 farklı ilçeden 16 katılımcı katılmıştır. Çalışmanın verileri yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Görüşmeler katılımcıların kendi ortamlarında, yüz yüze gerçekleştirilmiş ve verilerinin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgularda ilk olarak katılımcılar okul gelişimi adına fiziki alt yapıyı, eğitim-öğretim faaliyetlerini ve okul kültürünü geliştirecek birtakım okul odaklı uygulamalar yaptıklarını belirtmişlerdir. Bu uygulamaların sebeplerinin ve söz konusu uygulamalarla yapmak istenenin neler olduğu da yapılanlarla paralel şekilde detaylı olarak açıklanmıştır. Okul gelişimi bağlamında sistem odaklı yapılan uygulamalar incelendiğinde ise bir şey yapılmadığı aksine eğitim sistemimizin okul müdürlerinin faaliyetlerini köstekler nitelikte olduğu ortaya çıkmıştır. Finansal yetersizlikler, öğretmen seçme ve yetiştirme politikamız, yönetici seçme ve yetiştirme politikamız, denetleme alanındaki aksaklıklar, hizmet içi eğitimdeki eksiklikler, siyasi kadrolaşma, yöneticilerin görev ve sorumlulukları noktaları sistem bazında okul gelişimini engelleyen faktörler olarak ortaya konmuştur. Ülkemizde katılımcıları bakış açısından okul müdürlerinin gelişim faaliyetlerini engelleyen etmenler göz önünde bulundurularak katılımcılar tarafından birtakım değişiklikler ve yapılması gereken faaliyetler önerilmiştir. Okul odaklı ve sistem odaklı olarak önerilen bu noktaların dikkate alınarak düzenlemelerin yapılması ve okul müdürlerinin gelişimle ilgili bilgilendirilmesi halinde yöneticilerin okul gelişimi bağlamında önü açılacaktır. Önünde sistem kaynaklı herhangi bir engel olmayan ve gelişim bağlamında bilgi sahibi yöneticiler; böylece okullarındaki eğitimin kalitesini artırabilecek, öğretmenlerin ve öğrencilerin gelişimini sağlayabilecek, okulda uygun iklimi oluşturabilecek, kısacası ülkemizdeki okulların geliştirilmesine katkıda bulunabileceklerdir.
Description: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsüne Eğitim Yönetimi ve Denetimi Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, 2017. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Şefika Mertkan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4558
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
akyerliemete.pdfThesis, Master1.43 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback