DSpace
 

EMU I-REP >
05 Hukuk Fakültesi (Faculty of Law) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) - Hukuk / Theses (Master's and Ph.D) – Law >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4565

Title: Türk Ceza Hukukunda Haksız Tahrik
Authors: Nuhoğlu, Ayşe
Pulak, Fırat
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi
Keywords: Hukuk Fakültesi
Türk Ceza Kanunu--Haksız Tahrih
Haksız Fiil
Haksız Tahrik
Hiddet veya ġiddetli Elem
Tort
Unjust provocation
Dander or Severe Pain
Issue Date: 2016
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Pulak, Fırat. (2016). Türk Ceza Hukukunda Haksız Tahrik. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Computer Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Crime of passion is defined in Article 29 of Turkish Criminal Code No. 5237. Because of affecting faultiness, crime of passion which reducts punishment is personal, legal and general rule. As a result of the value given by the criminal law to the human psychology and as a result of the value attached by law which leads to the state of mind by the effect coming from outside, punishment of the perpetrator who commits a crime under an unjust provocation is mitigated. Unjust provocation, a general palliative cause, is mitigation of the punishment within the ratios regulated in law of the perpetrator who commits a crime under the anger and violence emerged from an unjust action. On 1th June 2005, after the coming into force of Turkish Penal Code, like the other criminal issues, it has been made some new regulations regarding to unjust provocation and naturaly these new regulations are followed by new case-law. When the frequency of the application of unjust provocation in practice and the number of the decisions which were overrided by the Court of Cassatıon in the past because of wrong application of unjust provocation, are taken into account, the importance of the unjust provocation for the Turkish Criminal law will appear. In this context, there is an essential need to ascertain its nature and to introduce its limits clearly. The aim of this study is first to explain what is unjust provocation and how it is applied which is faced frequently in practice, and secondly to find out the mistakes and defects in practice and finally to suggest proposals to over come those mistakes and defects.
ÖZ: Haksız tahrik düzenlemesi, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 29. maddesinde düzenlenmiĢtir. Haksız tahrik kurumu kusurluluğa etki eden bir hal olması sebebiyle cezayı azaltıcı nitelik taĢıyan kanuni, kiĢisel ve genel bir kuraldır. Ceza hukukunun insan psikolojisine verdiği değerin bir neticesi, dıĢarıdan gelen bir etkinin kiĢiyi sürüklediği ruhsal duruma hukuken değer verilmesinin bir sonucu olarak, haksız tahrik altında suç iĢleyen failin cezasında indirim yapılmaktadır. Genel bir hafifletici neden olan haksız tahrik, haksız bir fiilin sebep olduğu hiddet veya Ģiddetli elemin tesiri altında suç iĢleyen failin cezasının, kanunda belirtilen oranlar ölçüsünde azaltılmasıdır. 1 Haziran 2005 tarihinde Türk Ceza Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte birçok kurumda olduğu gibi haksız tahrik kurumunda da yeni düzenlemeler yapılmıĢ ve bunun doğal sonucu olarak da uygulamada yeni içtihatlar ortaya çıkmaya baĢlamıĢtır. Haksız tahrik düzenlemesinin mahkeme kararlarındaki uygulama fazlalığı ve kararların geçmiĢ zamanlarda Yargıtay tarafından haksız tahrikin yanlıĢ uygulanması sebebiyle bozulma oranı dikkate alındığında Türk Ceza Hukuku bakımından bu konunun ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaĢılacaktır. Bu açıdan içeriğinin tespiti ve sınırlarının açık biçimde ortaya konulması gerekmektedir. Bu araĢtırmanın gayesi, Türk Ceza Kanununda genel hükümler arasında yer bulan ve uygulamada oldukça sık bir Ģekilde karĢılaĢılan haksız tahrik düzenlemesinin ne olduğu ve nasıl uygulandığı ortaya koymak, mevzuat ve uygulamada ki eksiklik ve yanlıĢlıkları tespit ederek, bu eksiklik ve yanlıĢlıkların giderilmesi yolunda bir takım öneriler sunabilmektir.
Description: Hukuk Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, 2016. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4565
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) - Hukuk / Theses (Master's and Ph.D) – Law

Files in This Item:

File Description SizeFormat
pulakfirat.pdfThesis, Master731.19 kBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback