DSpace
 

EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4573

Title: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mağusa İlçesinde Devlet Hastanesi ve Özel Hastanelerde Çocuk Servisinde Yatan Çocuk ve Ergenlerde STRONGkids Tarama Aracı ile Malnütrisyon Riskinin Belirlenmesi
Authors: Arıkbuka, Müjgan Öztürk
Harmancıoğlu, Begüm
Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Beslenme ve Diyetetik
Yetersiz Beslenme, Sağlıksız Beslenme--Malnütrisyon--Gazimağusa (Kıbrıs , Kuzey)
Sağlıklı Beslenme
STRONGkids
Malnutrition
Patient Children
Nutrition
Pediatric Nutritional Screening Tool
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Harmancıoğlu, Begüm. (2017). Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mağusa İlçesinde Devlet Hastanesi ve Özel Hastanelerde Çocuk Servisinde Yatan Çocuk ve Ergenlerde STRONGkids Tarama Aracı ile Malnütrisyon Riskinin Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs.
Abstract: This study was held in order to determine the malnutrition risk of 1-18 years old children hospitalised at child services of state and private hospitals in Gazimağusa region of Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) between March 2017 – June 2017. Total 151 children were included in the study whose 84 was female (%55.4) and 67 was male (%44.37). The companion family members of children at the hospital were interviewed and some information was obtained from them such as, characteristics of their children and family, nutritional habits of children and their situations about getting ill. STRONGkids screening tool was also applied to the children in order to determine their malnutrition risk levels. Children's food consumption frequency, their anthropometric measurements and their 24 hour recall for food consumption were recorded. As a result of the research; %1.99 of children have high malnutrition risk, %39.07 have moderate malnutrition risk and %58.94 have mild malnutrition risk. It has been found out that; there is a significant difference between mother’s education and children's malnutrition risk (p<0.05). The children whose mothers are primary school graduates have higher high/moderate malnutrition risk (%59.46). According to the age group of participant children; no statistically significant difference (p>0.05) was found, however the male children had a higher high/moderate malnutrition risk (%50.75) than the female children (%33.33). A statistically significant difference between children's STRONGkids scores and their BMI for age and weight z scores and also BMI for age and weight percentile values was also found. As BMI and weight z scores and percentiles increased, a decrease in STRONGkids scores was observed (p<0.05). It is essential to have nutrition risk screening of the hospitalized children in order to determine malnutrition risk earlier and also to prevent it. As a pediatric nutritional screening tool, STRONGkids is very easy to use, practical and reliable for the evaluation of nutrition risk. In addition to STRONGkids, evaluation of anthropometric measurements and nutritional habits of children is also very important for identifying children with nutritional risk.
v ÖZ Bu araştırma Mart 2017 – Haziran 2017 tarihleri arasında KKTC Gazimağusa bölgesindeki devlet hastanesi ve özel hastanelerin çocuk servislerinde yatan 1-18 yaş arası çocuklarda malnütrisyon riskini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya 84’ü kız (%55.4), 67’si erkek (%44.37) toplam 151 çocuk dahil edilmiştir. Araştırmada hastanede yatan çocukların yanlarında refakatçi olarak bulunan aileleri ile görüşülüp, kendi ve çocuklarına ait genel özellikler, çocuklarının beslenme alışkanlıkları ve hastalanma durumlarına ilişkin bilgiler elde edilmiştir. Bunların yanında çocuklara malnütrisyon risk düzeylerinin belirlenebilmesi için STRONGkids tarama aracı uygulanmış, çocukların besin tüketim sıklıkları, antropometrik ölçümleri ve bir günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Araştırma sonucunda çocukların %1.99’unun yüksek malnütrisyon riski, %39.07’sinin orta malnütrisyon riski ve %58.94’ünün düşük malnütrisyon riskine sahip oldukları görülmüştür. Annelerin eğitim durumları ve çocukların malnütrisyon riski arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0.05) ve anneleri ilköğretim mezunu olan çocukların yüksek/orta malnütrisyon riskine sahip olma oranının daha fazla olduğu (%59.46) saptanmıştır. Araştırmaya katılan çocukların yaş gruplarına göre malnütrisyon riskleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı (p>0.05), ancak erkek çocukların yüksek/orta malnütrisyon riskine sahip olma oranının (%50.75), kız çocuklara göre daha yüksek (%33.33) olduğu tespit edilmiştir. Çocukların STRONGkids puanları ile yaşa göre BKİ ve ağırlık z skorları ile yaşa göre BKİ ve ağırlık persentil değerleri arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu, BKİ ve ağırlık z skorları ile persentilleri arttıkça, STRONGkids puanlarının azaldığı saptanmıştır (p<0.05). Hastanede yatan çocuklarda malnütrisyonun erken dönemde belirlenebilmesi ve önlenebilmesi için beslenme risk taraması yapılması önemlidir. STRONGkids, pediyatrik nütrisyonel tarama yöntemlerinden biri olup beslenme riskine sahip çocukların belirlenmesinde oldukça kolay, pratik ve güvenilirdir. STRONGkids’e ek olarak çocukların antropometrik ölçümlerinin alınması ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi, beslenme yetersizliği riskine sahip çocukların belirlenmesi açısından oldukça önemlidir.
Description: Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Dr. Dyt. Müjgan Öztürk Arıkbuka.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4573
Appears in Collections:Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences

Files in This Item:

File Description SizeFormat
harmancioglubegum.pdfThesis, Master3.92 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback