DSpace
 

EMU I-REP >
03 Faculty of Business and Economics >
Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4605

Title: Hastane Çalışanlarının Performans Değerlendirme Kriterlerine Olan Algıları: KKTC Gazimağusa’daki Hastanelerde Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma
Authors: Fethi, Sami
Erkanlı, Emine
Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi
Keywords: İşletme
İşletme Yönetimi
İnsan Kaynakları--Performans Değerlendirme
Sağlık Kurumları
İnsan Kaynakları
İnsan Kaynakları Yönetimi
Tek Yönlü Varyans Testi
Bağımsız T-Testi
Health Institutions
Human resources
Human Resources Management
One Way Anova Test
Independent T-Test
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Erkanlı, Emine. (2017). Hastane Çalışanlarının Performans Değerlendirme Kriterlerine Olan Algıları: KKTC Gazimağusa’daki Hastanelerde Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma. Thesis (M.A.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Business Administration, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Along with the development and change that took place in the world, the importance given to human power in all organizations has also increased. It has emerged that in our era, the most important way of achieving high efficiency in all enterprises, and especially in health care institutions, is to benefit from human resources more effectively. Based on the literature, human being is concerned about the importance of human resources and performance evaluations. This thesis emphasizes the importance of human resources in health institutions and evaluates the performances of health personnel in private and state hospitals located in Gazimağusa province in TRNC. Gazimağusa State Hospital, Famagusta Medical Center Hospital, Kunter Güven Hospital and Yaşam Hospital, have been selected in order to evaluate the performances of a total of 122 administrative personnel.Variables used for analyzing are gender, age, work (occupational) experience, work status, work place, salary and performance appraisal criteria. One Way Anova-Test, Independent T-Test were applied. Empirical Results can be concluded that there is a significant difference between performance evaluation criteria and gender whereas there was no significant difference between the performance evaluation levels of health personnel, age and salaries.When the impact of the job status on the performance evaluation is analyzed,'They do not need enough measures (precaution) to reach its goals’,‘personal care,costume dress and customer are very good at responding to questions and complaints at a satisfactory level ' are the criteria thata significant difference was found and in the other criteria there was no significant difference.
ÖZ: Dünyada meydana gelen gelişim ve değişim ile birlikte tüm örgütlerde insan gücüne verilen önem de artırmıştır. Çağımızda tüm işletmelerde ve özellikle sağlık kurumlarında yüksek verimliliği sağlamanın en önemli yolu insan kaynağından daha etkin yararlanabilme olduğu ortaya çıkmıştır. Literatüre bakıldığında insan kaynaklarının önemi ve performans değerlendirmeleri ile ilgili çalışmalara rastlanmıştır. Bu Tezde sağlık kurumlarında insan kaynaklarının önemi vurgulanmış ve KKTC’de Gazimağusa ilçesinde yer alan özel ve devlet hastanelerinde sağlık personelinin performansları değerlendirilmiştir. Gazimağusa Devlet Hastanesi, Mağusa Tıp Merkezi Hastanesi, Kunter Güven Hastanesi ve Yaşam Hastanesi olmak üzere toplam 122 idari personele performanslarını değerlendirmek amacıyla anket yöntemi uygulanmıştır. Analizler için kullanılan değişkenler cinsiyet, yaş, iş deneyimi, iş durumu, iş yeri, maaş ve performans değerleme kriterlerine yer verilmiştir. Değişkenler IBM SPSS 22 programında, Tek Yönlü Anova Testi, Bağımsız T-Testii uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda performans değerlendirme kriterleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık personelinin performans değerlendirme düzeyleri ile yaş ve maaşları arasında ise anlamlı bir fark olmadığı sonuçları elde edilmiştir. İş durumunun performans değerlendirmenin üzerindeki etkisi analiz edildiğinde, ‘kendine verilen hedeflere ulaşmak için yeterli tedbirlere ihtiyaç duymaz, kılık kıyafet, kişisel bakım ve müşteri soru ve şikayetlerine tatmin edici seviyede cevap vermekte çok iyidir’ kriterlerinde anlamlı bir fark olduğu diğer kriterlerde ise anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Description: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsüne İşletme Yönetimi Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, İşletme ve Ekonomi Fakültesi, 2017. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sami Fethi
URI: http://hdl.handle.net/11129/4605
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Business and Economics

Files in This Item:

File Description SizeFormat
erkanliemine.pdfThesis, Master1.04 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback