DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Mechanical Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4622

Title: Water Heating Performance Comparison of Heat Pump Water Heater, Flat Plate Solar Collector and LPG Boiler Systems for North Cyprus Climate Conditions
Authors: Atikol, Uğur (Co-Supervisor)
Özdenefe, Murat (Supervisor)
Gusseinov, Islam
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering
Keywords: Mechanical Engineering
Solar energy--Heat
Heat and Power
Solar collector
heat pump
gas heater
EnergyPlus
energy simulation
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Gusseinov, Islam. (2017). Water Heating Performance Comparison of Heat Pump Water Heater, Flat Plate Solar Collector and LPG Boiler Systems for North Cyprus Climate Conditions. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Mechanical Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This work comparatively investigates three different water heating technologies, used in residential buildings, for a particular location, climate and certain amount of hot water usage. Investigated technologies are Solar Water Heater (SWH), Heat Pump Water Heater (HPWH) and Indirect Gas Heater (IGH). Annual energy analysis simulation is performed by employing EnergyPlus software. It is an open source program, developed by the USA Department of Energy, and used in many researches and projects. Energy simulations are performed for Cyprus weather conditions, by utilizing weather file for Larnaca city (34.9003° N, 33.6232° E). It is considered that in a residential building there is one family with five people and each person consumes 50 L of hot water every day. Total capacity of the hot water tank is assumed to be 250 L. After annual simulation, the results in terms of energy consumption for SWH, HPWH and IGH are found to be 8.05 GJ, 4.08 GJ and 11.95 GJ respectively. This values are used in economic analysis. When comparing SWH with IGH, the results obtained from the economic analyses for Net Present Value (NPV), Savings-to-Investment Ratio (SIR), Internal Rate of Return (IRR) and Simple Payback Period (SPP) are $273, 1.5, 15% and 6.5 years, accordingly. Comparison of HPWH and IGH produced the following values, NPV ($1050), SIR (1.9), IRR (20%) and SPP (4.7). HPWH is compared to SWH and economic analysis results are $807, 2.4, 26% and 3.7 years for NPV, SIR, IRR and SPP respectively. The HPWH is the most economic technology, according to economic and technical analyses results.
ÖZ: Bu çalışma, belirli bir yer, iklim ve sıcak su tüketimi için konutlarda kullanılan üç farklı su ısıtıcı cihazının karşılaştırılmasını incelemektedir. Karşılaştırılan su ısıtıcı cihazları: güneş enerjisi sistemi, ısı pompası ve geleneksel gaz yakıtlı sıcak su kazanıdır. Öngörülen cihazların yıllık enerji çözümlemesi ve incelemesi, EnergyPlus adlı enerji çözümleme programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Energy Plus Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir yazılım olup birçok araştırma ve projede kullanılmaktadır. Bu çalışma Kıbrıs’ın yerel koşulları altında gerçekleştirilmiş olup, enerji simülasyonlarında Larnaka (34.9003 °C N, 33.6232 °C E) şehri için gelştirilmiş iklimsel veri dosyası kullanılmıştır. Bir konutta beş kişilik bir aile olduğu ve her bireyin günlük 50 L sıcak su tükettiği varsayılmıştır. Sıcak su deposunun hacmi, beş kişinin 50 L sıcak su kullanması gerekliliğine dayanarak, 250 L olarak hesaplanmıştır. Yıllık enerji simülasyonu tamamlandıktan sonra, her cihazın enerji tüketimi güneş enerjisi sistemi için 8.05 GJ, ısı pompası için 4.08 GJ ve gaz yakıtlı sıcak su kazanı için 11.95 GJ olmuştur. Bu değerler kullanarak ekonomik analiz gerçekleştirilmiştir. Güneş enerjiisi sistemi ve gaz yakıtlı sıcak su kazanı karşılaştırması sonucunda elde edilen değerler şöyledir NPV ($273), SIR (1.5), IRR (20%) ve SPP (6.5). Isı pompası ve gaz yakıtlı sıcak su kazanı karşılaştırmasından sonra NPV (1050 $), SIR (1.9), IRR (% 20) ve SPP (4.7) değerleri elde edilmiştir. Daha sonra, ısı pompası ile güneş enerjiisi sistemi karşılaştırıldığında NPV=$807, SIR=2.4, IRR=% 26 ve SPP =3.7 sene olarak bulunmuştur. Çalışmada yapılan enerji ve ekonomik çözümlemelere göre ısı pompasının Kuzey Kıbrıs'ta su ısıtma için uygulanabilecek en verimli cihaz olduğu tesbit edilmiştir.
Description: Master of Science in Mechanical Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Mechanical Engineering, 2017. Co-Supervisor: Prof. Dr. Uğur Atikol and Supervisor: Assist. Prof. Dr. Murat Özdenefe.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4622
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Mechanical Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
gusseinovislam.pdfThesis, Master1.88 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback