|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4791
|
Title: | Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Çalışan Yönetsel Personelin, Beslenme Alışkanlıkları ile Gece Beslenmesi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi |
Authors: | Besler, Halit Tanju (Eş Tez Danışmanı) Sarp, Tevhide Ziver (Tez Danışmanı) İlknur, Kakıcı Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Sağlıklı Beslenme--Gece Beslenmesi--Uyku Kalitesi Beslenme Alışkanlıkları Gece Beslenmesi Uyku Kalitesi Duygusal Beslenme Obezite Dietary Habits Night Eating Quality of Sleep Emotional Nutrition Obesity |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Kakıcı, İlknur. (2018). Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Çalışan Yönetsel Personelin, Beslenme Alışkanlıkları ile Gece Beslenmesi ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Bu çalışmada Doğu Akdeniz Üniversitesinde çalışan yönetsel personelin,
beslenme alışkanlıkları ile gece beslenmesi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi
değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmaya toplamda 193 çalışan yönetsel personel
katılmış olup, bunların 102’si (%52,8) kadın, 91’i (%47,2) erkek bireylerden
oluşmaktadır.
Katılımcıların anket formu ile demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları
ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları sorgulanmıştır. Bireylerin gece
yeme sendromlarını tanımlamak amacıyla Gece Yeme Anketi, uyku kalitelerini
saptamak amacıyla Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve beslenme
alışkanlıklarının saptamak için Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R18) kullanılmıştır.
Çalışmaya katılan bireylerin %63’ünün iyi uyku kalitesine, %37’sinin ise
kötü uyku kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %8’inde gece yeme
sendromu görülürken, %92’sinde gece yeme sendromu görülmediği tespit edilmiştir.
Üç faktörlü beslenme anketine göre kadın bireylerin yemek yemelerini kısıtlama
puanları erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur
(p<0,05). Üç faktörlü yeme anketinde yer alan, kontrolsüz yeme, duygusal yeme ve
açlığa duyarlılık alt boyutlarından aldıkları puanlar ile katılımcıların vücut ağırlıkları
ve BKİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı kolerasyonlar olduğu tespit
edilmiştir (p<0,05). Gece yeme anketinde yer alan, gece yeme anketi genelinden
aldıkları puanlar ile bireylerin vücut ağırlıkları ve BKİ değerleri arasında istatistiksel
olarak anlamlı, pozitif yönlü bir korelasyon olduğu saptanmıştır(p<0,05).
Araştırma kapsamına alınan bireylerin gece yeme anketi genelinden ve gece
yeme, akşam hiperfajisi, sabah iştahsızlığı, duygudurum ve uyku bozukluğu alt
boyutlarından aldıkları puanlar ile PUKİ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı
korelasyonlar olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Yapılan araştırmanın sonucuna göre; DAÜ personelinin uyku kalitelerinin iyi
olduğu, çoğunluğunda gece yeme sendromu görülmediği, beslenme durumunu
kişilerin çeşitli duygu durumlarında göstermiş olduğu, kısıtlama, kontrolsüz yeme,
duygusal yeme gibi psikolojik yeme davranışların etkilediği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlıkları, Gece Beslenmesi, Uyku Kalitesi,
Duygusal Beslenme, Obezite This study aims to evaluate the relationship between Eastern Mediterranean
University (EMU) administrative personnel dietary habits, evening eating and quality
of sleep. A total of 193 administrative personnel attended this study of which 102
participants were female (%52.8) and 91 participants were male (%47.2).
A questionnaire was used to obtain information about demographic
characteristics, dietary habits and retroactive food consumption for 24 hours. A Night
Eating Questionnaire was used to define the participants’ night eating syndromes.
Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) was used to determine quality of sleep. The
three factor eating questionnaire (TFEQ-R18) was used to determine dietary habits.
Sixty-three percent of the participants were identified to have a good quality
of sleep whilst 37% were seen to have a poor quality of sleep. Night eating syndrome
was witnessed in 8% of the participants and not witnessed in the remaining 92%.
According to the three factor eating questionnaire the eating restriction points of
women were statistically meaningfully more than that of male participants (p<0.05).
In the three factor eating questionnaire it was detected that there are meaningful
correlations between low level unregulated eating, emotional nutrition, hunger
susceptibility points and weight plus BMI (p<0.05). In the Night Eating
Questionnaire a meaningful positive correlation was witnessed between participant
Night Eating Questionnaire points and weight plus BMI (p<0.05).
There was a meaningful positive correlation between participant PSQI points
and their points in the Night Eating Questionnaire for night eating, night
hyperphagia, negative mood and sleep disorder.
The findings of the research suggest that the sleep quality of EMU personnel
is good. Most personnel do not have night eating syndrome. Nutrition is seen as
affecting a range of emotional situations, restriction, unregulated eating, and
psychological eating behaviors such as emotional eating.
Keywords: Dietary Habits, Night Eating, Quality of Sleep, Emotional Nutrition,
Obesity |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Eş-Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halit Tanju Besler ve Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Tevhide Ziver Sarp. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4791 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|