|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4796
|
Title: | Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Alışkanlıklarının ve Tutumlarının Saptanması |
Authors: | Ziver, Tevhide Seçkin, Seher Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Tüketici Davranışları--Besin Etiketleri Okuma Alışkanlığı Beslenme Besin etiketi Besin etiket okuma tutumu Besin etiketi okuma alışkanlığı Üniversite öğrencileri Nutrition Food label Food label reading attitude Food label reading habit university students |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Seçkin, Seher. (2019). Üniversite Öğrencilerinin Besin Etiketi Okuma Alışkanlıklarının ve Tutumlarının Saptanması. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | ÖZ:
Bu çalışma, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 2017-2018 yılında aktif öğrenim
gören, ana dili Türkçe olan lisans öğrencileri ile yürütülmüş olup, öğrencilerin besin
etiketi okuma alışkanlıklarını ve tutumlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Bu çalışmada,
öğrencilerin besin etiketi okuma tutumlarının ölçülebilmesi için Besin Etiketi Okuma
Tutum Ölçeği geliştirilmiştir. Çalışmaya 241’i (%57,79) kadın, 176’sı (% 42,21)
erkek olmak üzere toplam 417 öğrenci katılmıştır.
Katılımcılara anket formu uygulanarak, sosyo-demografik özellikleri, besin
etiketi okuma alışkanlıkları ve tutumları sorgulanmıştır. Katılımcıların besin etiketi
okuma tutumlarının ölçülmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen Besin Etiketi
Okuma Tutum Ölçeği kullanılmıştır.
Ölçeğin, geçerlilik ve güvenirliğinin test edilmesi için Cronbach alfa ve
yarıya bölme (split-half) testleri, madde toplam korelasyonları incelenmiş ve bu
testler sonucunda, ölçek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak saptanmıştır.
Katılımcıların %26.38’inin besin etiketi okuma ile ilgili bilgiyi okuldan,
%28.30’unun arkadaş/aileden, %21.58’inin TV, gazete veya dergiden edindiği
saptanmıştır. Etiket okumamanın başlıca nedenleri olarak “besin etiketlerinin dikkat
çekici olmaması”, “besin etiketi üzerinde yazılan bilgilerin anlaşılmayan kelimeler
kullanılması”, “yazılarının çok küçük olması” ve “sağlıklı ve yeterli kiloda olmaları”
gösterilmiştir.
Öğrencilerin, Besin Etiketi Okuma Tutum Ölçeği’nden ortalama
71,66±16,15 puan aldıkları saptanmıştır. Kadın öğrencilerin Besin Etiketi Okuma
Tutum Ölçeği’nden ortalama 73,61±14,29 puan, erkek öğrencilerin ise ortalama
68,98±18,10 puan aldığı tespit edilmiştir. Kadınların, Besin Etiketi Okuma Tutum
Ölçeği’nden aldıkları puanların, erkeklere göre arasında istatistiksel olarak anlamlı
düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Besin etiketi okuduğunu ifade eden öğrenciler Besin Etiketi Okuma Tutum
Ölçeği’nden ortalama 76,13±15,36 puan, besin etiketi okumayan öğrenciler ise
ortalama 66,75±15,59 puan aldığı saptanmıştır. Besin etiketi okuyan katılımcıların,
okumayanlara göre Besin Etiketi Okuma Tutum Ölçeği’nden aldıkları puanların
istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır
(p<0,05).
Yapılan araştırmanın sonucuna göre; DAÜ lisans öğrencilerinin besin etiketi
okuma alışkanlıklarının yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Besin etiketi okumanın,
besin etiketi okuma tutumunu pozitif olarak etkilediği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler: Beslenme, Besin etiketi, Besin etiket okuma tutumu, Besin
etiketi okuma alışkanlığı, Üniversite öğrencileri This study aims to determine the use of food label attitude and behaviour of
Eastern Mediterranean University (EMU) Turkish language speaking undergraduate
students who are having the education in year 2017-2018. A total of 417 students
attended this study of which 241 (57,79%) participants were female, 176 (42,21%)
participants were male.
A questionarrie was applied to students to ask their sociodemographic factors,
food label reading habits and attitudes. Food Label Reading Attitude Scale was
developed to measure food label reading attitudes of participants.
Crobach alpha and split half test, item total correlations were done and scale
was found to be reliable and valid.
Of total participants, 26,38% obtained information about food label from
school, 28,30% obtained from family/friends, %21,58 obtained from TV, newspaper
or magazines. Main reasons of not reading food labels are; “food labels are not
interesting”, “information written on food labels are misunderstood”, “labels are too
small” and “being healthy and having normal weight”.
Participants’ mean score was 71,66±16,15 in Food Label Reading Attitude
Scale. Woman participants’ mean score was 73,61±14,29, man participants’ mean
score was 68,98±18,10. It was determined that woman participants got statistically
higher scores than man in Food Label Reading Attitude Scale (p<0,05).
Food label readers’ mean score was76,13±15,36, non food label readers’
mean score was 66,75±15,59, thus it has been identified that food label readers got
statistically higher score than non food label readers in Food Label Reading Scale
(p<0,05).
As a result of the study, It has been detected that undergraduate students of
EMU have high food label reading habits and food label reading has positive effect
on food label reading attitude.
Keywords: Nutrition, Food label, Food label reading attitude, Food label reading
habit, university students |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2019. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Tevhide Ziver. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4796 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|