|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4810
|
Title: | Gazimağusa’da Yaşayan 18-64 Yaş Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi |
Authors: | Gezer, Ceren Akkartal, Şengül Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Sağlıklı Beslenme--Diyet--Gazimağusa (Kıbrıs) Beslenme bilgi düzeyi diyet kalitesi sağlıklı yeme indeksi Nutrition knowledge level diet quality healthy eating index |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Akkartal, Şengül. (2018). Gazimağusa’da Yaşayan 18-64 Yaş Bireylerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Diyet Kalitelerinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | This work aimed to detect nutrition information level and its impact on diet quality between the age of 18-64 years old, who are living in Famagusta. This work is carried on 382 people which are living in Famagusta.
In this research, 24 hours nutrition consumption and avarge daily enerygy and nutrition level was recorded. General Nutrition Knowledge Questionnarie (GNKQ) were used as reference to determine the nutrition knowledge of people. Also, Healthy Eating Index (HEI) 2005 was used for determing quality of diet. Body mass composition were measured by Tanita BC-418 MA III.
According to education level of these people ,the difference of total points between nutrition sources, diet-disease relationship and nutrition knowledge are statistically significant ( p <0.05). Nutrition knowledge scare was higher in people who had better education level than people who had lower level of education.When education level was increased, nutrition knowledge level was also increased. It was resulted that there is meaningful relationship between sex and the nutrion knowledge (p<0,05). Women had more nutrional knowledge then men but it was not istatistically so significant. There was a statictically significant relation between the people healthy diet grades and the source of nutrition (p<0,05) . As a result, this condition can be improved if futher studies are conducted and education is given. ÖZ:
Bu çalıĢma Gazimağusa‟da yaĢayan 18-64 yaĢ bireylerin beslenme bilgi düzeyleri ve diyet kaliteleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla 382 birey ile yürütülmüĢtür. Bu çalıĢmada gönüllülerin enerji ve besin öğelerinin tüketimini kontrol amaçlı olarak 24 saatlik besin tüketim kaydı kullanılmıĢtır. Beslenme bilgi düzeyini belirlemek için ise Genel Beslenme Bilgi Anketi (GNKQ) kullanılmıĢtır. ÇalıĢmada diyet kalitelerini belirlemek amaçlanarak Sağlıklı Yeme Ġndeksi 2005 indeksinden yararlanılmıĢtır. Vücut ağırlığı ve bileĢimleri ölçümü için ise Tanita BC-418 MAIII cihazı kullanılmıĢtır. Bireylerin eğitim düzeyi arttıkça besin maddeleri kaynakları, diyet-hastalık iliĢkileri ve beslenme bilgisi toplam puanları artmıĢtır (p<0.05). Kadın bireylerin beslenme bilgisi toplam puanları erkek bireylere göre yüksek olmakla birlikte bu farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı sonucuna varılmıĢtır. Bireylerin sağlıklı yeme indeksi puanları ile diyet önerileri ve besin maddeleri toplamları iliĢkilidir (p<0.05). Bu konuda yapılan çalıĢmalarda artıĢ sağlanırsa ve bu konuda eğitimler verilirse bu durumun iyileĢtirilmesine olanak sağlayabilir. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4810 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|