DSpace
 

EMU I-REP >
02 Faculty of Engineering >
Department of Industrial Engineering >
Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4839

Title: Supplier Selection in Service Industry Using Analytical Hierarchy Process
Authors: Güden, Hüseyin
Saidbek, Sulkhiyai
Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering
Keywords: Industrial Engineering
Manufacturing processes--Suppliers
Service systems
Supplier selection in hotel business
Multiples-Criteria Decision Makings (MCDMs)
Analytic Hierarchy Process (AHP)
Issue Date: 2017
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Saidbek, Sulkhiyai. (2017). Supplier Selection in Service Industry Using Analytical Hierarchy Process. Thesis (M.S.), Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of Industrial Engineering, Famagusta: North Cyprus.
Abstract: Every production system including the tourism industry which creates services to customer satisfaction is directly part of supply chain must have its contractor and decisions about the appropriate suppliers. For hotels are a major issues of concern since its assumption will deploy an inclusive choice of scientific co-operation extended within a particular era. For as we all know that, every firm hugely depends on a reliable supplier for their products, therefore suppliers play vital role to make any organization reach the peak of cost efficient and profitable. Supplier selection (SS) has a great impact on integration of the Supply Chain Relationship (SCR), and the best supplier will greatly help to enterprises efficiency between supply chain (SC) partners and consequently enhance organizational performance. To the best of our knowledge, there are many studies regarding supplier selection for various industries, most of them are good production systems and only few are related to service industry. However, there is no study for hotel business. In this study we are considering some significant factors to determine which of them is the most important to be accepted when making a selection for the right supplier in hotel business. Via evaluating the weight of each factor using Analytic Hierarchy Process (AHP), through Pair-wise Comparison Matrix’s (PWCMs) of a given criteria and the weight of the numerical scale of judgment are used to represent the relative important among the Multiple-Criteria Decision Makings (MCDMs). For evaluating and selecting the best supplier in hotels was a realistic attempt by implementing a survey questionnaire which was sent to the top managers in various hotels through a well-designed internet web-site which was used to justify the AHP judgment from the decision makers (DM) or experts. For assigning the efficacy and accuracy of the identified criteria and their weights the real life application is applied to a hotel in Cyprus. The landscape and geography of Cyprus gives potential to run a hotel business, and therefore this part of touristic industry has succeed high degree of competitiveness. The facilitated and determined weights of criteria in real life may provide a privilege for hotels to analyze alternative suppliers and make the best decision. The main contribution of this study is that utilize weight of the criteria is used to enhance the efficiency and flexibility of the supply network and selection process for continuous improvement of hotel business.
ÖZ: Müşteri memnuniyeti için servis sunan turizm sektörü de dahil tüm üretim sistemleri bir tedarik zincirinin parçasıdır ve uygun tedarikçileriyle ilgi karar vermelidir. Oteller için tedarikçi seçimi en önemli meselelerden biridir çünkü nasıl yapılacağı belli bir alanda kapsamlı bir bilimsel katılım gerektirir. Tüm sistemler büyük oranda tedarikçilerine bağlıdırlar ve bu sebeple tedarikçiler sistemin maliyeti ve etkinliğinde hayati rol oynarlar. Tedarikçi seçimi tedarik zincirindeki ilişkilerin kurulmasında büyük etkiye sahiptir. Doğru tedarikçi tahminleri, işletmelerin uygun tedarik zinciri ortakları bulmasına ve dolayısıyla kuruluşun performansını geliştirmesine yardımcı olur. Bir otel için yeni bir tedarikçi seçerken kararımızla ilgili tüm faktörleri (kriterleri) dikkate almalıyız. Bildiğimiz kadarıyla litaratürde çeşitli sektörler için tedarikçi seçimiyle ilgili çok sayıda çalışma vardır. Bnuların çoğu imalat sistemlerini ele alırken çok az bir kısmı servis sistemleriyle ilgilidir. Bununla birlikte, otel işletmeciliğinde tedarikçi seçimini ele alan bir çalışma yoktur. Bu çalışmada otel işletmeciliğinde doğru tedarikçi seçimi için kullanılabilecek kriterleri ve içlerinden en önemlilerini belirledik. Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yontemi ile bu kriterlerin ağırlıkları belirlenirken kriterler arasındaki göreli ağırlıklara dayalı karşılaştırma matrislerini kullandık. Birçok otelin üst kademe yöneticilerine iyi hazırlanmış bir anketi internet ortamında uygulayarak AHP için gerekli karşılaştırma matrislerini oluşturduk ve böylece otel işletmeciliğinde tedarikçi seçimini için gerçekçi sonuçlar elde etmeyi amaçladık. Belirlenen kriterlerin ve ağırlıkların etkinliğini ve doğruluğunu görebilmek için Kıbrısta bir otelde gerçek hayat uygulaması yaptık. Kıbrıs’ın manzarası ve coğrafyası turizm sektörü içerisinde otelciliğin kullanımı için bir potansiyel sunmaktadır. Dolayısıyla da bu alanda yüksek bir rekabet söz konusudur. Belirlenen kriterler ve ağırlıklar gerçek hayatta otellere tedarikçi seçeneklerini değerlendirmede ve en iyi seçimleri yapmada bir ayrıcalık verebilir. Bu çalışmanın ana katkısı otel işletmeciliğinde sürekli iyileşme kapsamında tedarikçi seçimiyle ilgili esnek ve etkin criterleri ve ağırlıkları kullanmasıdır.
Description: Master of Science in Industrial Engineering. Thesis (M.S.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Engineering, Dept. of Industrial Engineering, 2017. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin Güden.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4839
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Industrial Engineering

Files in This Item:

File Description SizeFormat
saidbeksulkhiyai.pdfThesis, Master1.43 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback