DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/4845

Title: Integrating Peer-teaching Element into Pre-Service English Language Teacher Education Courses
Authors: Erozan, Fatoş
Tork Nejad, Seyed Farshad
Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching
Keywords: English Language Teaching (ELT)
English Language Teacher--Education--Study and Teaching
Teachers - Training of--Education Program
Peer-teaching
student teacher
teacher education programs
instructors‟ attitudes, student teachers‟ attitudes
Issue Date: 2019
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tork Nejad, Seyed Farshad (2019). Integrating Peer-teaching Element into Pre-Service English Language Teacher Education Courses. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of English Language Teaching (ELT), Famagusta: North Cyprus.
Abstract: The present study aims to investigate into the attitudes of both students and instructors in the English Department at Islamic Azad University of Shiraz towards „microteaching‟ element in some departmental courses. The study also aims to identify their needs, expectations and suggestions as regards the utilization of microteaching component in some of the departmental courses. This study has been designed as a case study which uses a mixed-methods approach to research. In other words, both qualitative and quantitative data were collected through student and instructor questionnaires and interviews. The participants of the study are sixty-five student teachers and twelve instructors in the English Department at Islamic Azad University of Shiraz. Overall, the findings of the present study indicate that both the instructors and the student teachers held positive attitudes as regards the inclusion of microteaching element in some of the departmental courses including methodology courses and study skills courses. Also, the results highlighted the effectiveness and necessity of integrating microteaching component into language teacher education programs as perceived by the participants of the study. Furthermore, some pedagogical implications of the present study such as increasing the teacher candidates‟ awareness as regards the importance of microteaching as well as promoting the integration of microteaching in some of the departmental courses are presented. Also, some recommendations are provided to pave the way for the future researchers who are eager to conduct further studies on the utilization of microteaching component in language teacher education programs. Keywords: peer-teaching, student teacher, teacher education programs, instructors‟ attitudes, student teachers‟ attitudes
ÖZ: Bu çalışma, bazı bölüm derslerinde, Şiraz İslam Azad Üniversitesi İngilizce Bölümündeki öğrencilerin ve eğitmenlerin, “mikro-öğretim” öğelere yönelik tutumlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca çalışma, bölüm derslerinin bazılarında mikro-öğretim bileşeninin kullanımına ilişkin ihtiyaç, beklenti ve önerileri de belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, araştırmada karma yöntem yaklaşımı kullanan bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, hem nitel hem de nicel veriler öğrenci ve öğretmen anketleri ve görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Şiraz İslami Azad Üniversitesi İngilizce Bölümü'nde bulunan altmış beş öğretmen adayı ve on iki eğitmendir. Genel olarak, bu çalışmanın bulguları hem eğitmenlerin hem de öğretmen adaylarının, mikroöğretim öğesinin metodoloji ve çalışma becerileri dersleri de dahil olmak üzere bazı bölüm derslerine dahil edilmesine ilişkin olumlu tutumlarının mevcut olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sonuçlar, mikro-öğretim bileşeninin, çalışmanın katılımcıları tarafından algılandığı gibi dil öğretmeni eğitim programlarına entegre edilmesinin etkinliğini ve gerekliliğini vurgulamaktadır. Ayrıca, bu araştırmanın pedagojik sonuçları, öğretmen adaylarının mikro-öğretimin önemi ile ilgili farkındalıklarını arttırması ve bazı bölümlerde mikro-öğretimin kalitesi ile ilgili farkındalıklarını arttırmaları gibi bazı önerileri sunmaktadır. Buna ek olarak, bu araştırmada dil öğretmenliği eğitim programlarında mikro-öğretim bileşeninin kullanımı konusunda daha fazla araştırma yapmak isteyen gelecek araştırmacıların önünü açmak için bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: mikro-öğretim, öğretmen adayı, öğretmen eğitimi programları, öğretmen tutumları, öğretmen adaylarının tutumları.
Description: Master of Arts in English Language Teaching (ELT). Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching, 2019. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fatoş Erozan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/4845
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Nejadseyed.pdfTheses ,Master.3.24 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback