|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4923
|
Title: | K.K.T.C ‘de Yaşayan Yetişkin Bireylerin Yağ ve Yağ Asit Alımı ile Fiziksel Aktivite Durumunun Obezite Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi |
Authors: | Mutlu, Aslı Akyol Kahır, Nuriye Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Obezite--Beslenme Obezite yağ ve yağ asitleri fiziksel aktivite Obese fat fat acid physical activity |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Kahır, Nuriye. (2017). K.K.T.C ‘de Yaşayan Yetişkin Bireylerin Yağ ve Yağ Asit Alımı ile Fiziksel Aktivite Durumunun Obezite Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | The aim of this study is to investigate the effect of fat and faty acid intake and the relationship between phsical activity and obesity in individuals living in TRNC. 210 volunteers whose age has between 18-65 years were selected for this study in different towns of Cyprus including Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt and İskele.
This study consists of two parts. First part investigates the avarage daily nutrition consumption of volunteers. In order to do this, food frequency form is used. For the second part of the study, in which physical activity habits were examised , I IPAQ and 24- hour phsical activity form were used. Body weight and body composition measurements were taken using Tanita BC-418 MA III.
In this study, 47 % of women 32.2 % men were found to have normal weight, 23.2 % and 37.3 % were pre-obese and 21.8 % and 30.5 % were obese, respectively. Looking at the energy consumption of women average monthly consumption was 2097.2±675.9 kcal. Their daily nutritional intake consisted of 14.4±5.3 % of saturated fat, 17.5±7.3 % monounsaturated fatty acid and 11.7±4.8 % polyunsaturated fatty acid. On the other hand, men had a monthly consumption 2710.9±941.6 kcal. Their daily nutritional intake was 12.9±3.6 % saturated fat, 14.9±3.5 % monounsaturated fat and 9.1±3.04 % polyunsaturated fat. There wasn’t any significant relationship between fatty acid intake and BMI (p>0,05). However, there was a negative relationship between saturated fat intake and classification of BMI (p<0,05). 45.7% of volunteers who joined the study were found to be inactive whereas 32.9% were minimally active and 21.4% were too active. Therefore there wasn’t any statistically significant relationship between physical activity and classification of BMI (p >0,05).
In summary, these results showed that volunteers had a high fat and fatty acid consumption but inadequate physical activity. However physical activity levels were not found to have an effect on bodyweight. ÖZ:
Bu çalışmada KKTC ‘de yaşayan yetişkin bireylerin yağ ve yağ asit alımı ile fiziksel aktivite alışkanlıklarının obezite üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma Lefkoşa, Gazimağusa, İskele, Güzelyurt ve Girne ilçelerinde yaşayan 18-65 yaş arası 210 yetişkin birey üzerinde yürütülmüştür.
Çalışmada bireylerin diyette günlük olarak ortalama enerji ve besin ögesi alımlarını belirlemek için besin tüketim sıklığı formu ve 24 saatlik besin tüketim kaydı, fiziksel aktivite durumunun belirlenmesi için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ile 24 saatlik fiziksel aktivite kayıt formu kullanılmıştır. Vücut ağırlığı ve vücut bileşimi ölçümü için ise Tanita BC-418 MAIII cihazı kullanılmıştır.
Kadın ve erkek bireylerin sırası ile % 47 ve % 32.2’ sinin normal kilolu, %23.2 ve % 37.3’ünün hafif şişman, % 21.8 ve % 30.5’inin ise obez sınıfına girdiği belirlenmiştir. Kadınların besin tüketim sıklığına göre aldıkları ortalama enerjinin 2097,2 ±675,9 kkal olduğu, yağdan gelen bu enerjinin ise % 14.4±5.3 doymuş yağlardan, % 17.5±7.3 tekli doymamış yağ asitlerinden ve % 11.7±4.8’inin çoklu doymamış yağ asitlerinden karşıladığı belirlenmiştir. Erkeklerin ise, besin tüketim sıklığına göre aldıkları ortalama enerjinin 2710,9±941,6 kkal olduğu, yağdan gelen bu enerjinin ise % 12.9±3.6 doymuş yağlardan, % 14.9±3.5’inin TDYA, %9.1±3.04’ünün ÇDYA asitlerinden karşılandığı belirlenmiştir. Yağ ve yağ asitleri ile BKİ sınıfları arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken (p>0,05), sadece doymuş yağ asitleri ile BKİ sınıfları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bireylerin ise % 45.7’sinin inaktif, %32.9’unun minimal aktif, % 21.4’ünün ise çok aktif olduğu ve fiziksel aktivite ile BKİ sınıfları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur (p >0,05).
Çalışmada bireylerin yağ ve yağ asit tüketimlerinin fazla, fiziksel aktivite düzeylerinin ise yetersiz olduğu, ancak bunların vücut ağırlığı üzerinde bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Aslı Akyol Mutlu. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4923 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|