|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4967
|
Title: | Hipertansiyon ve/veya Tip 2 Diyabeti Olan Yetişkin Bireylerde Diyetin İnflamatuar Skoru ve DASH Diyetine Uyum Durumu |
Authors: | Nergiz Ünal, Reyhan İçten, Çağla Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Hipertansiyon Hipertansiyon Tip 2 Diyabet DASH Skoru Dİİ Skoru Hypertension Type 2 diabetes DASH score Dİİ score |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | İçten, Çağla. (2017). Hipertansiyon ve/veya Tip 2 Diyabeti Olan Yetişkin Bireylerde Diyetin İnflamatuar Skoru ve DASH Diyetine Uyum Durumu. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | This study was planned on the patients who had only hypertension (high blood pressure), Type 2 Diabetes or combination of these disorders in order to evaluate the inflammation factors of nutrients and possible compliance effects of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) in Famagusta General Hospital, Turkish Republic North Cyprus. In addition to this, the survey has been carried out on the 30-65 years old patients of who has hypertension (n=30), Type 2 Diabetes (n=30) and both hypertension and Type 2 Diabetes (n=30) in Famagusta General Hospital between February-June 2016. The research subjects or saplings consisted of 62.2% women and 37.8% male.
In this study, individuals’ descriptive information and data regarding to fasting glucose levels, blood lipid profiles and blood was taken, anthropometrical measurements, food consumption frequency have obtained. Additionally, DASH and dietary inflammatory score have calculated according to a 3 days food consumption record. The determinations of the average Dietary Inflammatory Index (DII) scoring of hypertensive patients was -0.87±1.12, Type 2 Diabetes was 0.39±1.28 and combination of these disorders was 0.34±1.64. It is obvious that the DII scoring was much more higher than people whose suffer both hypertension and Type 2 Diabetes when comparing with others. However, when taking genders into consideration, the DII scoring differences between women and men were fade into significance in comparison with disorders. The DII scoring was found unimportant for three groups.
Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) accordance score was 3.5 in hypertension patients, 4.75 in diabetics and 3.5 in patients whose suffer from both disorders. As a result, foods and nutrients that exist in individuals' daily diets play a
fundamental role in determining inflammation. In addition to the DASH diet, dietary intake of foods and nutrients should be important targets in preventing chronic diseases and increasing food that decreasing dietary inflammation and reducing sodium intake, decreasing fat intake, increasing potassium intake, reducing dietary inflammatory content, as well as eating healthy foods. ÖZ:
Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne başvuran yalnızca hipertansiyon, tip 2 DM veya her iki kronik hastalığı birlikte olan bireylerde diyetle maruz kalınan besinlerdeki inflamasyon etkenleri ile Hipertansiyon Önleyici Diyet Yaklaşım (DASH) diyetine uyumun olası etkisinin değerlendirilmesi amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne Şubat-Haziran 2016 tarihleri arasında başvuran, yalnızca hipertansiyon (n=30) veya tip 2 diyabet (n=30) ve hem hipertansiyon hem tip 2 diyabet tanısı almış (n=30) yaşları 30-65 arasında değişen toplam 90 birey üzerinde yapılmıştır. Araştırma örnekleminin %37.8’ini erkekler, %62.2’sini kadınlar oluşturmuştur.
Araştırmada, bireylerin genel bilgileri ile açlık kan glukozu, kan lipid profili ile kan basınçları kaydedilmiş; antropometrik ölçümleri ölçülmüş; besin tüketim sıklığı, 3 günlük besin tüketim kaydı alınarak DASH ve diyetin inflamatuar skoru (Dİİ) hesaplanmıştır. Hipertansif bireylerin Dİİ skor ortalamasının -0.87±1.12, tip 2 diyabetli bireylerin -0.39±1.28 ve hem hipertansif hem tip 2 diyabetik bireylerin Dİİ skor ortalamasının 0.34±1.64 olduğu tespit edilmiştir. Tip 2 diyabete hipertansiyonun da eşlik ettiği durumda Dİİ skorunun daha yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyetler baz alındığında, kadınlar ve erkeklerde Dİİ ortalamaları arası farklar hastalıklara göre önemsiz bulunmuştur. Üç grup için de Dİİ skor değeri önemsiz bulunmuştur.
Hipertansiyon Önleyici Diyet Yaklaşım (DASH) skoruna uyum, hipertansif bireylerde 3.5, tip 2 diyabetik bireylerde 4.75 ve hem hipertansif hem tip 2 diyabetik olan bireylerin 3.5 olduğu saptanmıştır. Bu sonuca göre tip 2 diyabetik bireylerin DASH skoruna uyumunun daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak bireylerin günlük diyetlerinde var olan besin ve besin ögeleri inflamasyonun belirlenmesinde
temel bir rolü bulunmaktadır. DASH diyetinin yanı sıra diyet ile alınan besin ve besin ögelerinin kronik hastalıkların önlenmesi ve tedavi süreçlerinde sağlıklı beslenmenin yanı sıra diyetin inflamatuar içeriğini azaltan besinlerin arttırılması, sodyumun azalması, yağ alımının azaltılması, potasyumun arttırılması da önemli hedefler içerisinde yer almalıdır. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2017. Tez Danışmanı: Doç. Dr. Reyhan Nergiz Ünal. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4967 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|