|
EMU I-REP >
06 Sağlık Bilimleri Fakültesi (Faculty of Health Sciences) >
Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences >
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11129/4994
|
Title: | Afyonkarahisar İl Merkezinde Yaşayan 18 Yaş ve Üzeri Kadınların Diyet Posasıyla İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Posa Alım Miktarlarının Belirlenmesi |
Authors: | Gezer, Ceren Demir, Zeynep Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü |
Keywords: | Beslenme ve Diyetetik Sağlıklı Beslenme--Diyet--Diyet Posası--Afyonkarahisar (Turkey) Posa beslenme bilgisi kadın Pulp nutritional information female |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) |
Citation: | Demir, Zeynep. (2018). Afyonkarahisar İl Merkezinde Yaşayan 18 Yaş ve Üzeri Kadınların Diyet Posasıyla İlgili Bilgi Düzeylerinin ve Posa Alım Miktarlarının Belirlenmesi. Tez (Yüksek Lisans), Doğu Akdeniz Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Gazimağusa: Kuzey Kıbrıs. |
Abstract: | This study was conducted between November 2016 and June 2017 with 385 adult women in Afyonkarahisar. General characteristics of the individuals, information about their eating habits, 24 hour retrospective food consumption records were asked,anthropometric measurements were made. The highest consumption amount of fiber was (20.8 ± 3.7 g) in the 20-30 age group and the lowest (16.7 ± 4.4 g) in the 31-40 age group. According to occupational status, it was found that the lowest point (4.8±1.69) belonged to the self-employed and the highest average score (6.0±1.44) belonged to civil servant the group. There was no relationship between daily intake of fiber and dietary knowledge level scale scores (r=-0.028, p=0.582). The more number of samples to determine the relationship between the knowledge level of the diet and the fiber consumption, or planning the studies to be done by providing training in this area, may help to obtain more specific results. ÖZ:
Bu araştırma Kasım 2016 ile Haziran 2017 tarihleri arasında Afyonkarahisar ili merkezinde yaşayan 18 yaş üzeri kadınlarla 385 kişi üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıklarına ilişkin bilgiler, 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtları alınmış ve antropometrik ölçümleri yapılmıştır. Araştırmada posa alım miktarı yaş grupları açısından incelendiğinde, 20-30 yaş grubu bireylerde en yüksek (17.8±3.7 g), 31-40 yaş grubunda en düşük (16.7±4.4 g) olarak saptanmıştır. Meslek durumuna göre posa alım miktarı incelendiğinde en düşük puanın (4.8±1.69) serbest meslekle uğraşan bireylere, en yüksek ortalama puanın (6.0±1.44) memurlara ait olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük posa alım miktarları ve diyet posası bilgi düzeyi ölçeği puanları arasında ilişki saptanmamıştır (r=-0.028, p=0.582). Diyet posası bilgi düzeyi ve posa tüketimi ilişkisinin belirlenmesine yönelik örneklem sayısı daha fazla olacak çalışmalar veya bu konuda eğitimler verilerek bilgi düzeyi ölçümleri yapılacak çalışmalar planlanması daha belirgin sonuçlar elde etmeye yardımcı olabilir. |
Description: | Beslenme ve Diyetetik Dalında Yüksek Lisans Tezidir. Tez (Yüksek Lisans)--Doğu Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 2018. Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Ceren Gezer. |
URI: | http://hdl.handle.net/11129/4994 |
Appears in Collections: | Tez Koleksiyonu (Master ve Doktora) – Sağlık Bilimleri / Theses (Master’s and Ph.D.) – Health Sciences
|
This item is protected by original copyright
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|