DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5073

Title: Perceptions and Practices of Learner Autonomy in the Department of English at the University of Petra
Authors: Erozan, Fatoş
Tarawneh, Mais Abdulkarim
Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching
Keywords: English Language Teaching (ELT)
English Language--Study and Teaching--English Learning--Learner Autonomy--University of Petra
Learner Autonomy
Autonomous Learners
Desirability
Feasibility
traits
Issue Date: Jan-2019
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Tarawneh, Mais Abdulkarim. (2019). Perceptions and Practices of Learner Autonomy in the Department of English at the University of Petra. Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of English Language Teaching (ELT), Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This study was conducted in the English Department at Petra University, in Amman, Jordan seeks to look into students‟ and teachers‟ perceptions on learner autonomy. The study aimed to find out to what extent learner autonomy is fostered or practiced in that specific context. This study more specifically attempted to find out the perceptions and practices of the instructors and the students regarding learner autonomy. This is a case study which follows a descriptive method, it adopts a mixed- method approach to research where quantitative and qualitative data are gathered via student and instructor questionnaires and instructor interviews. The number of participants in this study is 76 undergraduate learners and 8 educators in the English Department in Petra University in Amman. The outcomes of the research study reveal that the students and the instructors shared positive beliefs bout learner autonomy. Also, both groups of participants encouraged the involvement of learners in decision taking about their learning. In general, the instructors thought that the students have the required skills to develop autonomy and turn out to be autonomous. However, they claimed that it is not feasible to make students take part in decisions regarding all aspects of their learning for example, the time and place of the lesson, the materials used and the course content. Additionally, both the students‟ and the instructors‟ perceptions about learner autonomy were found to be positive, but in terms of the feasibility of learner autonomy in their Department the students expressed different opinions from their instructors: while they found it feasible to promote autonomy in their Department, their instructors felt it was not feasible. Finally, the instructors indicated that they always attempt to encourage and promote autonomy in their courses. They stated various ways of doing so, such as making their learners explore, discover, learn and search for themselves and engaging them in group discussions, debates on the topics they choose or find interesting. Keywords: Learner Autonomy, Autonomous Learners, Desirability, Feasibility, traits.
ÖZ: Bu çalışma, Ürdün Amman bölgesinde, Petra Üniversitesi'nde İngilizce Bölümünde gerçekleştirilmiştir. Ürdün, öğrencilerin ve öğretmenlerin öğrenenlerin özerkliği konusundaki algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca, öğrenen özerkliğinin ne ölçüde teşvik edildiğini veya bu bağlamda uygulandığını da ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, özellikle öğretmen ve öğrencilerin öğrenen özerkliğine ilişkin genel algı ve uygulamalarını ve onu teşvik etmek için ne yaptıklarını bulmaya çalışır. Bu vaka çalışması tanımlayıcı bir yaklaşımı izlemektedir ve öğrenci ve öğretmen anketleri ve öğretmen görüşmeleri yoluyla nicel ve nitel verilerin toplandığı karma yöntem bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcıları Amman'daki Petra Üniversitesi'ndeki İngilizce Bölümünde 76 lisans öğrencisi ve 8 öğretim görevlisidir. Çalışmanın sonuçları hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin öğrenenlerin özerkliği ile ilgili olumlu inançlarını paylaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, her iki katılımcı grubu da öğrencilerin öğrenmeleri ile ilgili karar alma sürecine katılımını desteklemiş, genel olarak öğrencilerin özerklik geliştirmek ve özerk olmak için gerekli yeteneklere sahip olduğunu düşünmüşlerdir. Bununla birlikte, öğretmenler, öğrencilere öğrenmeleriyle ilgili her konuda yer almanın, örneğin dersin saati ve yeri gibi, mümkün olmadığını iddia etmişlerdir. (Kullanılan malzemeler ve ders içeriği). Ek olarak, hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin öğrenenlerin özerkliğine ilişkin algıları olumluydu. Ancak, öğrenenlerin özerkliklerinin bölümlerinde uygulanabilirliği açısından öğrenciler, bölümlerinde özerkliği teşvik etmenin uygun olduğunu düşündükleri belirterek eğitmenlerinden farklı görüşler ifade etmişlerdir. Ancak, eğitmenleri bunun mümkün olmadığını düşünmektedir. Ayrıca, eğitmenler kurslarında özerkliği her zaman teşvik etme hususundaki girişimlerini belirtti. Bunu yapmanın, öğrenenleri keşfetmelerini, öğrenmelerini ve kendilerinin araştırmalarını ve grup tartışmalarına katılmalarını, seçtikleri veya ilginç buldukları konular hakkında tartışmalar gibi çeşitli yollar kullandıklarını belirtti. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Özerkliği, Özerk Öğrenenler, Arzu edilebilirlik, Uygulanabilirlik, Özellikler.
Description: Master of Arts in English Language Teaching (ELT). Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching, 2019. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fatoş Erozan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5073
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Tarawnehmais.pdfThesis, Master2.21 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback