DSpace
 

EMU I-REP >
04 Faculty of Education >
Theses (Master's and Ph.D) – Education >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11129/5133

Title: ELT Students’ and Instructors’ Perceptions, Practices and Needs about the Use of Technology in ELT
Authors: Erozan, Fatoş
Çobanoğlu, Hamit
Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching
Keywords: English Language Teaching (ELT)
English Language--Study and Teaching--English Learning--Educational Technology
Teaching Aids--Teaching Materials--Teaching Equipments--Instructional materials
Technology in ELT
Perceptions
Practices
Needs
Pre-service English Teachers
ELT Instructors
Issue Date: Jan-2020
Publisher: Eastern Mediterranean University (EMU) - Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)
Citation: Çobanoğlu, Hamit. (2020). ELT Students’ and Instructors’ Perceptions, Practices and Needs about the Use of Technology in ELT . Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Institute of Graduate Studies and Research, Dept. of English Language Teaching (ELT), Famagusta: North Cyprus.
Abstract: This study aimed to investigate into the English Language Teaching (ELT) students’ and instructors’ perceptions, practices and needs about the use of technology in ELT, at the Department of Foreign Language Education (FLE) Eastern Mediterranean University (EMU). To this aim, the ELT students’ and instructors’ perceptions, practices and needs were identified. The current study was designed as a case study which applied the qualitative and quantitative research methods (mixed methods). The participants of the research were 30 third and fourth year undergraduate students, as well as 15 M.A students, 15 Ph.D. students and 6 instructors in the Department of Foreign Language Education of Eastern Mediterranean University. The data was collected through student and instructor questionnaires together with semi-structured interviews. The results of the study showed that the ELT students’ and instructors’ perceptions, practices and needs are parallel to each other, and a variety of similarities were acknowledged from the study. According to the results of the study, the students and instructors have positive perceptions of technology use in ELT. Moreover, the students believe that technology is useful for language learning and language teaching; it improves students’ vocabulary knowledge, motivates students and extends the educational setting to outside the classroom. Likewise, the instructors also believe that technology extends the educational setting beyond the classroom; it attracts students’ attention, motivates students, and it is useful for language learning and teaching. Overall, the instructors and the students have parallel positive perceptions, practices and challenges, but various needs regarding the integration of technology in ELT. This can be associated with the fact that the participating instructors are the teachers of the participating students sharing the same experience when technology is used in the classes. Keywords: Technology in ELT, Perceptions, Practices, Needs, Pre-service English Teachers, ELT Instructors.
ÖZ: Bu çalışma, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ndeki (DAÜ) Yabancı Diller Eğitimi (YDE) Bölümü öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının, İngiliz Dili Eğitimi’nde teknoloji kullanımı ile ilgili algılarını, uygulamalarını ve gereksinimlerini incelemeyi hedeflemiştir. Bu amaç ışığında, İngiliz Dili Eğitimi öğrencileri ve öğretim elemanlarının algıları, teknoloji kullanımı ile ilgili uygulamaları ve gereksinimleri ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma, bir olgu çalışması olarak tasarlanmış olup nitel ve nicel yöntemleri birlikte uygulamıştır. Katılımcılar, 30 üçüncü ve dördüncü sınıf lisans, 15 Master programı ile 15 Doktora programı öğrencileri ve 6 öğretim elemanından oluşmaktadır. Çalışmadaki veriler, öğrenci ve öğretim elemanlarına yapılmış anketler ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma sonuçları, İngiliz Dili Eğitimi öğrencileri ve öğretim elemanlarının teknoloji kullanımı ile ilgili algıları, uygulamaları ve gereksinimleri birbirine paralel olduğunu ve iki grup arasında birçok benzerliğin bulunduğunu teyit etmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciler ve öğretim elemanları İngiliz Dili Eğitimi’nde teknoloji kullanımına karşı olumlu algıya sahiptirler. Dahası, öğrenciler teknolojinin dil öğrenimi ve öğretimi için faydalı olduğuna, öğrencilerin kelime bilgisini artırdığına, öğrencileri motive ettiğine ve teknolojinin eğitim sınırlarını sınıf dışına taşıdığına inanmaktadır. Benzer bir şekilde, öğretim elemanları da teknolojinin eğitim sınırlarını sınıf dışına taşıdığına, öğrencilerin ilgisini çektiğine, öğrencileri motive ettiğine ve dil öğrenimi ve öğretimi için faydalı olduğuna inanmaktadırlar. Çalışmanın genel sonuçlarına göre, öğretim elemanları ve öğrenciler İngiliz Dili Eğitimi’nde teknoloji kullanımı ile ilgili birbirine paralel olumlu algıya, benzer kazançlara, zorluklara, ancak çeşitli gereksinimlere sahiptirler. Bu sonuç arkasındaki temel sebep çalışmaya katılan öğretim elemanlarının çalışmaya katılan öğrencilere ders vermesi ve sınıf içerisinde teknoloji kullanıldığı zaman benzer tecrübeleri paylaşmaları ile bağdaştırılabilir. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitiminde Teknoloji, Algılar, Uygulamalar, Gereksinimler, İngiliz Dili Eğitimi Öğrencileri, İngiliz Dili Eğitimi Öğretim Elemanları.
Description: Master of Arts in English Language Teaching (ELT). Thesis (M.A.)--Eastern Mediterranean University, Faculty of Education, Dept. of English Language Teaching, 2020. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Fatoş Erozan.
URI: http://hdl.handle.net/11129/5133
Appears in Collections:Theses (Master's and Ph.D) – Education

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Cobanogluhamit.pdfThesis, Master3.58 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item
View Statistics

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback